Menu

Liliacul, floarea memoriei. Mirosul său trezește amintiri de mult uitate

Despre liliac am mai scris. Astăzi vă prezint liliacul meu. Liliacul este un arbust cu flori, deloc pretențios și foarte apreciat în grădină pentru florile sale minunat de parfumate. Originar din Asia, liliacul este foarte apreciat pentru înflorescențele sale de culoare albă, violetă, albastră și…mai nou galbenă. Liliacul înflorește din mai până în iunie, oferind un spectacol îmbătător și colorat.

Acesta este liliacul meu. Este de culoare albă. Încă nu a înflorit, dar voi avea grijă să vi-l prezint și când va înflori. A fost plantat de mama mea. Între timp el a fost mutat în alt loc, acolo unde de-altfel l-am lăsat să facă mai mulți pui.


IMG_1023

 

IMG_1024

 

IMG_1027

 

IMG_1031

Există 22 de specii diferite de liliac. În general, liliacul acceptă o expunere la soare sau în semi-umbră și un sol neutru sau calcaros. Acest arbust rustic este apreciat de grădinari pentru vigoarea și longevitatea sa, chiar dacă este sensibil la câteva boli, precum bacterioza liliacului (pete negre), oidium (un tip de mucegai) și este atacat de fluturele liliacului, care își depune larvele pe frunzele sale, iar acestea le mănâncă. Îngrijirea presupune tăierea liliacului după înflorire, reducând la jumătate tijele cu înflorescențe trecute. Iarna sau primăvara devreme, Liliacul se curăță bine de toate resturile (frunze și flori uscate), se scutură strasnic pentru a fi reîntinerit.  Vara, liliacul se poate înmulți prin butășire.

liliac
Anual în lunile aprilie-mai, orașul Rochester (New York) găzduiește cel mai mare festival dedicat liliacului care durează două săptămâni. Ca și laleaua, liliacul se numără printre acele cadouri făcute de Soliman al II-lea ambasadorilor Europei Occidentale. Cu asemenea prilej avea să prindă rădăcini în sens propriu și în vestul bătrânului continent, acolo unde s-au obținut la scurtă vreme noi varietăți. În Evul Mediu se considera că liliacul adăpostește în ramurile sale spirite bune, care puteau îndruma și călăuzi pe cel care le chema. Supranumit „floarea memoriei”, oamenii spun că mirosul său trezește amintiri de mult uitate, care pot fi retrăite în amănunt. Liliacul semnifică misterul iubirii, care poate face ca o persoană să uite de sine în dragostea pentru altul. De aceea, în funcție de culorile sale, liliacul poate să transmită mesaje de dragoste sau sentimente prietenești.

liliac 2

Liliacul este floarea nunților și aniversărilor, a petrecerilor în aer liber. Pentru că un arbust de liliac are o viață destul de lungă, el mai semnifică tradiția, familia, moștenirea spirituală putând fi dăruit mamei, părinților și rudelor.

 

No comments

Gandeste-te la toate lucrurile frumoase de langa tine si fii fericit – Anne Frank

Feed Instagram

Something is wrong.
Instagram token error.
Load More
VREI SĂ FACI O PLIMBARE? Prognoza pe trei zile! Vezi aici cum va fi vremea!
17°
cer senin
humidity: 59%
wind: 2m/s W
H 27 • L 22

NEWSLETTER

Rămâi la curent cu noutăţile de pe Ţărăncuţa Urbană

PINACOTECA BUCUREȘTIULUI – UN PROIECT INTERBELIC

Ziua cea mare1 august 2017
Locatia: Muzeul Municipiului București - Palatul Suțu După 26 de ani, Pinacoteca Municipiului București își redeschide colecțiile în fața publicului, oferind o retrospectivă a principalelor donații, Ioan Movilă si Filip Marin, precum și a celor mai reprezentative lucrări achiziționate în perioada interbelică.

Roxana Toma ( tarancutaurbana.ro ) pregătește colecția de perne Arta amintirii

Tarancuta Urbana

Facebook
Pinterest
Instagram