Menu

Gura Leului Sălbatic – o plantă medicinală de la marginea drumurilor

Linariţa face parte din flora spontană din America, Canada şi Europa. În Romania se dezvoltă în poieni, fâneţe, la marginea culturilor sau a drumurilor, tufărişuri, de la câmpie până în zona montană inferioară sau este cultivata ca plantă decorativă.

 

Suportă bine uscăciunea şi temperaturile ridicate, ca şi lumina directă. Ve­getează pe soluri uşoare, nisipoase sau chiar prin pietrişul terasamentelor. Se întîlneşte în toată ţara, din zona de cîmpie pînă în cea montană inferioară, cantităţi mai mari putând fi recoltate pe marginea căilor ferate la Jamul Mare (jud. Timiş), Rupea (jud. Braşov), Vereşti (jud. Su­ceava), Filiaşi (jud. Dolj).

Linariţa ale cărei flori se aseamănă cu cele de gura-leului este considerată planta dăunătoare în culturi. Florile sunt galben intens, iar buza inferioară este de-un galben intens sau portocaliu.

Planta are rădăcini scurte, în schimb tulpina creşte până la 90 cm înălţime, frunzele sunt lanceolate, ascuţite la vârf, de culoare verde intens.

Principalele proprietăţi ale Linariţei sunt: emolientă, depurativă, laxativă, diuretică, antihemoroidală, sudorifică, curaţă ficatul şi căile urinare şi ajută la impotenţă.

În fitoterapie sunt folosite florile ce trebuie recoltate în lunile iunie- septembrie.  Se recoltează întreaga parte aeriană foliată, de preferat la începutul înfloririi, când nu apar fructificaţiile, adică din iunie până la în­ceputul lui septembrie, prin tăierea tulpinilor cu secera sau cuţitul.

După ce se îndepărtează plantele îmbătrânite, pline numai cu fructificaţii, ca şi frunzele brunificate de la baza, produsul se pune la uscat la umbra în strat subţire, în încăperi bine aerisite, întorcându-se cu grijă la 1-2 zile, pentru a nu cădea frunzele.

Linaria vulgaris sau Gura Leului Sălbatic se seamănă primăvara din luna martie.

Uz intern: Afecţiunile splinei şi ficatului, afecţiuni catarale ale intestinului gros, boli renale, erizipel, hemoroizi, hidropizie, icter, impotenţă, viermi intestinali, constipaţie, detoxifierea organismului –  sub forma de infuzie.

Uz extern: Hemoroizi, acnee, leucoree. Pentru toate acestea se fierb florile în lapte, se strecoară si se pot face spălături locale.

La noi se utilizează pe scară foarte redusă, dar în alte ţări  se foloseşte ca diuretic, sudo­rific şi laxativ.

No comments

Gandeste-te la toate lucrurile frumoase de langa tine si fii fericit – Anne Frank

Feed Instagram

Something is wrong.
Instagram token error.
Load More
VREI SĂ FACI O PLIMBARE? Prognoza pe trei zile! Vezi aici cum va fi vremea!
17°
cer senin
humidity: 59%
wind: 2m/s W
H 27 • L 22

NEWSLETTER

Rămâi la curent cu noutăţile de pe Ţărăncuţa Urbană

PINACOTECA BUCUREȘTIULUI – UN PROIECT INTERBELIC

Ziua cea mare1 august 2017
Locatia: Muzeul Municipiului București - Palatul Suțu După 26 de ani, Pinacoteca Municipiului București își redeschide colecțiile în fața publicului, oferind o retrospectivă a principalelor donații, Ioan Movilă si Filip Marin, precum și a celor mai reprezentative lucrări achiziționate în perioada interbelică.

Roxana Toma ( tarancutaurbana.ro ) pregătește colecția de perne Arta amintirii

Tarancuta Urbana

Facebook
Pinterest
Instagram