Linaria vulgaris sau Gura Leului Sălbatic – o plantă medicinală de la marginea drumurilor

Birou integrat în dormitor – un stil multifuncţional creativ
17 iulie 2017
„Laser Valley – Land of Light”, proiect de anvergură inițiat de Primăria Sectorului 5 cu parteneri la nivel mondial
17 iulie 2017

Linaria vulgaris sau Gura Leului Sălbatic – o plantă medicinală  de la marginea drumurilor

Linariţa face parte din flora spontană din America, Canada şi Europa. În Romania se dezvoltă în poieni, fâneţe, la marginea culturilor sau a drumurilor, tufărişuri, de la câmpie până în zona montană inferioară sau este cultivata ca plantă decorativă.

Suportă bine uscăciunea şi temperaturile ridicate, ca şi lumina directă. Ve­getează pe soluri uşoare, nisipoase sau chiar prin pietrişul terasamentelor. Se întîlneşte în toată ţara, din zona de cîmpie pînă în cea montană inferioară, cantităţi mai mari putând fi recoltate pe marginea căilor ferate la Jamul Mare (jud. Timiş), Rupea (jud. Braşov), Vereşti (jud. Su­ceava), Filiaşi (jud. Dolj).

Linariţa ale cărei flori se aseamănă cu cele de gura-leului este considerată planta dăunătoare în culturi. Florile sunt galben intens, iar buza inferioară este de-un galben intens sau portocaliu.

Planta are rădăcini scurte, în schimb tulpina creşte până la 90 cm înălţime, frunzele sunt lanceolate, ascuţite la vârf, de culoare verde intens.

Principalele proprietăţi ale Linariţei sunt: emolientă, depurativă, laxativă, diuretică, antihemoroidală, sudorifică, curaţă ficatul şi căile urinare şi ajută la impotenţă.

În fitoterapie sunt folosite florile ce trebuie recoltate în lunile iunie- septembrie.  Se recoltează întreaga parte aeriană foliată, de preferat la începutul înfloririi, când nu apar fructificaţiile, adică din iunie până la în­ceputul lui septembrie, prin tăierea tulpinilor cu secera sau cuţitul.

După ce se îndepărtează plantele îmbătrânite, pline numai cu fructificaţii, ca şi frunzele brunificate de la baza, produsul se pune la uscat la umbra în strat subţire, în încăperi bine aerisite, întorcându-se cu grijă la 1-2 zile, pentru a nu cădea frunzele.

Linaria vulgaris sau Gura Leului Sălbatic se seamănă primăvara din luna martie.

Uz intern: Afecţiunile splinei şi ficatului, afecţiuni catarale ale intestinului gros, boli renale, erizipel, hemoroizi, hidropizie, icter, impotenţă, viermi intestinali, constipaţie, detoxifierea organismului –  sub forma de infuzie.

Uz extern: Hemoroizi, acnee, leucoree. Pentru toate acestea se fierb florile în lapte, se strecoară si se pot face spălături locale.

La noi se utilizează pe scară foarte redusă, dar în alte ţări  se foloseşte ca diuretic, sudo­rific şi laxativ.

Țărăncuța Urbană I Roxana Toma
Țărăncuța Urbană I Roxana Toma
Țărăncuța Urbană sunt eu, Roxana Toma. Fata care iubește poveștile, tradițiile, amintirile din copilărie, momentele minunate petrecute alături de cei dragi, dulciurile, florile, grădina cu flori a mamei - lăsată moștenire, satul și viața la țară. Sunt jurnalist de peste 20 de ani. Am scris despre politică și politicieni în toți acești ani. Acum e vremea de alte subiecte. Am venit la București de la țară, chiar dacă țara mea se afla la vreo 60 de kilometri de Capitala țării. Acum ați înțeles și numele blogului meu. Am un copil, mai celebru decât mine, un mic actor, Tudor Roșu :). Născut la București îi place să bată mingea pe strada copilăriei mele, natura și tot ce este frumos. Deci iubește ce iubesc și eu! Sper să vă placă ce scriu, scriu pentru voi, pentru prietenii mei, pentru țărăncuțele mele! Cu drag, Țărancuța Urbană tarancutaurbana@gmail.com

Gandeste-te la toate lucrurile frumoase de langa tine si fii fericit – Anne Frank

Va rugam asteptati...

Inscrie-te la newsletter!

Rămâi la curent cu noutăţile de pe Ţărăncuţa Urbană!
%d blogeri au apreciat:
Visit Us On FacebookVisit Us On Google PlusVisit Us On Pinterest