Menu

Mână Micii Domnului, o floare binecuvântată

“Mâna Maicii Domnului”, este cunoscută în întreaga lume sub denumirea de Lonicera japonica. Această plantă își are originile în Asia și face parte din familia Caprifoliaceae, iar în unele țări este o specie invadatoare. În momentul în care ne referim la Lonicera, o asociem cu parfumul său puternic și foarte plăcut. Lonicera este un arbust cățărător, a cărui înălțime variază între 2 și 5 m. Este o plantă ideală pentru grădină, întrucât nu este pretențioasă în ceea ce privește solul și rezistă foarte bine atât la secetă, cât și la ger. Frunzele sale sunt simple, ovale, cu o lungime de 3-8 cm, în perioada tinereții având perișori pe ambele fețe.

1

Florile acestei plante agățătoare sunt tubuloase, cu o coloristică ce variază de la alb la diferite tonuri de galben. Deși nu necesită un pământ special, pentru a te asigura că planta are o durată de viață cât mai lungă, folosește un sol bine drenat. Locul în care se va amplasa poate fi însorit sau parțial umbrit. În primul an, după plantare, aceasta se va uda în mod regulat, după care se va uda ocazional, din moment ce face față excepțional secetei. De asemenea, în primul an, pe parcursul iernii, se va proteja cu un strat de frunze. Lonicera este rezistentă în ceea ce privește dăunătorii și bolile și încă de la plantare, i se va asigura un suport pe care să se cațăre. Întrucât crește foarte repede, după înflorire, în fiecare an, se va tunde, însă în primii doi ani se vor tăia doar vârfurile, pentru a stimula formarea lăstarilor.

3

 

Mâna Maicii Domnului se poate înmulți atât prin butășire, cât și prin divizare, semine sau marcotaj. În primul caz, se va realiza înainte sau după perioada de înflorire. Se vor îndepărta ultimele perechi de frunze de pe butaș și se va introduce fie într-un vas cu apă, timp de 2-3 luni, fie direct n pământ, într-o zonă umbrită. Înmulțirea prin semințe nu se recomandă, deoarece este un proces foarte lung, iar cea prin divizare s-a dovedit destul de rar a avea succes. În ceea ce priveste îngrășământul, fertilizatorul se poate aplica doar în primul an de la plantare, perioadă după care nu mai este necesar.

4
7

8

În tradiția poporului nostru, dar și în limbajul nostru popular, mai multe flori și plante poartă numele Maicii Domnului, multe dintre ele având efecte tămăduitoare atât pentru bolile trupești, cât și pentru cele sufletești.

Legenda spune că Maica Domnului cu micul Iisus în brațe a căutat adăpost la mai multe plante ca să scape de soldații lui Irod când aceștia o hărțuiau. Singura plantă care a primit-o, oferindu-i adăpost în acele grele momente, a fost salvia. La plecare, Maica Domnului a binecuvântat-o menind-o să aibă puteri vindecătoare: „De azi înainte și până în eternitate, tu vei fi floarea preferată a oamenilor. Îți dau puterea să vindeci pe om de toate bolile și să-l salvezi de la moarte ața cum ai facut tu pentru mine”.

 

 

No comments

Gandeste-te la toate lucrurile frumoase de langa tine si fii fericit – Anne Frank

Feed Instagram

Something is wrong.
Instagram token error.
Load More
VREI SĂ FACI O PLIMBARE? Prognoza pe trei zile! Vezi aici cum va fi vremea!
17°
cer senin
humidity: 59%
wind: 2m/s W
H 27 • L 22

NEWSLETTER

Rămâi la curent cu noutăţile de pe Ţărăncuţa Urbană

PINACOTECA BUCUREȘTIULUI – UN PROIECT INTERBELIC

Ziua cea mare1 august 2017
Locatia: Muzeul Municipiului București - Palatul Suțu După 26 de ani, Pinacoteca Municipiului București își redeschide colecțiile în fața publicului, oferind o retrospectivă a principalelor donații, Ioan Movilă si Filip Marin, precum și a celor mai reprezentative lucrări achiziționate în perioada interbelică.

Roxana Toma ( tarancutaurbana.ro ) pregătește colecția de perne Arta amintirii

Tarancuta Urbana

Facebook
Pinterest
Instagram