„Acum 80 de ani, veşnicia care s-a născut la sat – aşa cum spunea Lucian Blaga – s-a mutat la Muzeul Satului. (…) Dacă în 1936, Şcoala Sociologică de la Bucureşti, condusă de vizionarul Dimitrie Gusti, aducea aici 29 de monumente, 29 de gospodării, azi avem 370 de monumente în jurul nostru, iar în colecţii avem 60.000 de obiecte, altele decât cele care constituie interiorul caselor din muzeu”, a a declarat managerul instituţiei, conf. univ. dr. Paula Popoiu, în cadrul colocviul internaţional „Etnomuseologica”, prilejuit de manifestările dedicate aniversării a opt decenii de la crearea muzeului.
În cei 80 de ani care au trecut de la înfiinţarea Muzeului Naţional al Satului „Dimitrie Gusti” numărul gospodăriilor-monument deţinute a crescut de la 29 la 370, a declarat managerul instituţiei, conf. univ. dr. Paula Popoiu, care a vorbit şi despre proiectele actuale care vizează ilustrarea conceptului de „museum vivum”.
Ea a adăugat că, începând din 2007, „în plină criză economică”, a fost iniţiat un proiect de mărire a Muzeului Satului, cu o suprafaţă de 3,5 ha, teren pe care au fost aduse 30 de monumente.
„Pe acest nou teritoriu, pe care l-am şi numit Satul nou, (…) va fi locul în care totul va trăi, totul se va mişca. Colegii noştri din Europa folosesc de mult conceptul de museum vivum. Şi noi îl folosim, dar poate că nu l-am înţeles suficient. Poate că vom avea ocazia să ilustrăm şi aici, la noi, ceea ce vedem deja în alte muzee, la Sibiu, la Cluj, la Negreşti Oaş, la Sighetu Marmaţiei, acele locuri-muzee în care viaţa tradiţională a satului românesc se menţine şi, mai ales, se arată lumii’, a spus Popoiu.
Preşedintele Asociaţiei Muzeelor în Aer Liber din Europa, prof. dr. Katarina Frost, a apreciat că Muzeul Satului a fost unul ‘cu adevărat vizionar’, deoarece în 1936, când a fost inaugurat, casele erau locuite de familii de ţărani.
„Cu toţii încercăm să rămânem tineri şi să fim parte a societăţii contemporane. Muncim din greu pentru a ne menţine importanţa, relevanţa, pentru a continua să însemnăm ceva important pentru membrii societăţilor contemporane. Avem nevoie de trecut pentru a putea înţelege ziua de azi şi pentru a putea avansa în viitor”, a declarat Katarina Frost, vorbind despre importanţa muzeelor şi rolul lor în societatea contemporană.
Interviu: AGERPRES
Fotografii: Muzeul National al Satului „Dimitrie Gusti”
tarancutaurbana@gmail.com
คาสิโนออนไลน์
Asking questions are truly nice thing if you are not understanding something totally, however this article presents nice understanding even.
Hey there! I realize this is somewhat off-topic however
I had to ask. Does managing a well-established website like yours require a massive amount work?
I am completely new to running a blog but I do write in my diary daily.
I’d like to start a blog so I can easily share my personal experience and
feelings online. Please let me know if you have any recommendations or tips for new aspiring blog owners.
Appreciate it!
Wow, Outstanding publish-up. I would like to draft comparable to this way as well – acquiring time and authentic labor to help make an outstanding submit. This generate-up has encouraged me to put in producing some posts which i’m heading to put in composing quickly. pgbetflik