Este o plantă perenă sau bianuală, care creşte în toată ţara. Poate fi întâlnită la marginea pădurilor, pe terenuri necultivate, fâneţe, acum și în grădini.
Atinge înălţimea de 120 cm, înfloreşte roşu-violaceu, în perioada mai-septembrie. Florile şi frunzele conţin mucilagi, tanin, substanţe albuminoide, vitamina C, fitosterine.
Medicinal, planta are acţiune emolientă, având efecte în tratarea tusei, probleme ale gâtului, afecţiuni bronhopulmonare, hemoroizi, colite, afecţiuni ale căilor respiratorii, cicatrizant în cazul ulcerului stomacal. Extern, se pot aplica comprese cu ceai de nalbă pentru răni, erupţii cutanate, afecţiuni ale ochilor. Rezultate remarcabile s-au obţinut şi în cazul cancerului de limbă, care s-au efectuat după mai multe spălături locale pe zi.
Frunzele se recoltează înainte de înflorire, iar florile în timpul înfloritului pe timp însorit. Planta se usucă la umbră.
Țărăncuța Urbană sunt eu, Roxana
Fata care iubește poveștile, tradițiile, amintirile din copilărie, momentele minunate petrecute alături de cei dragi, dulciurile, florile, grădina cu flori a mamei – lăsată moștenire, satul și viața la țară.
Sunt jurnalist de peste 20 de ani. Am scris despre politică și politicieni în toți acești ani. Acum e vremea de alte subiecte.
Sper să vă placă ce scriu, scriu pentru voi, pentru prietenii mei, pentru țărăncuțele mele!
Cu drag,
Țărancuța Urbană
tarancutaurbana@gmail.com