Naţionala de rugby duce semnele populare româneşti la Cupa Mondială din Anglia

Componenţii naţionalei de rugby vor duce la Cupa Mondială din Anglia o parte din tradiţia străveche românească, prin simbolurile Soarelui, funiei sau coarnelor de berbec, alese chiar de către sportivi pentru a fi reprezentate pe echipamentul de joc.

Ioana Corduneanu, creatoarea modelelor imprimate pe tricourile sportivilor, a declarat pentru MEDIAFAX că rugbiştii au fost foarte receptivi la ideile propuse şi au ales motivele care aveau legătura cu forţa echipei.

11081234_10152375641062465_4084449742528653018_n
„Sportivii au fost foarte atenţi şi foarte receptivi. Înainte de a decide modelele, am făcut o vizită împreună la Muzeul Ţăranului Român şi le-am povestit mai multe, pentru a putea să aleagă în cunoştinţă de cauză. Le-am explicat, le-am dat mai multe variante şi ei şi-au ales ceea ce au crezut că-i reprezintă. Ei le-au ales în special pe cele legate de forţă, coarnele berbecului şi celelalte. Soarele există în mai toate culturile, a fost un simbol al primilor agricultori. Ideea este cine mai crede în el, nu contează cine l-a inventat. La noi lingurile au simbolul soarelui, străchinile de Horezu la fel. Soarele se regăseşte în colindatul de ceată bărbătească inclus în patrimoniul UNESCO, pe salbe. Toate acestea demonstrează că e viu aşa cum a fost şi acum 5.000 de ani. Poate nu identic, a fost adaptat, dar s-a păstrat viu”, a afirmat Corduneanu.

11855802_10152599077102465_3758390923291799885_n

Designerul a precizat că soarele a fost special ales pentru echipamentul principal, cu tricou galben, şort albastru şi jambiere roşii, în timp ce tricourile de rezervă poartă însemnele gorjene făcute celebre de Dincă Schileru, primul ţăran român ajuns în Parlamentul României: „A contat şi culoarea galbenă de pe echipamentul de joc în alegerea făcută. Am auzit odată, referitor la echipa naţională de fotbal, că râdeau adversarii că sunt mămăligi. Dar noi am vrut să transmitem că galbenul nu vine de acolo, din contră, galbenul e soarele nebiruit, e una dintre culorile noastre naţionale. Şi a fost purtat pe costume cu mult înainte de a fi ales culoare naţională. Echipamentul de rezervă se aseamănă cu al pandurilor, cu vestele schilereşti, costumul schileresc din Gorj, care a fost dus la maximum de rafinament de Dincă Schileru, nepot de pandur de-al lui Tudor Vladimirescu. Am folosit fundalul alb, aşa cum se foloseşte şi pe portul popular, cum e şi la scris, cu negru se încrustează informaţii”.

tricou-replica
Pentru Cupa Mondială din Anglia, „stejarii” vor avea pe tricoul galben trei simboluri diferite ale Soarelui pe partea din faţă, în timp ce pe spate este imprimată o coloană formată tot din desene simbolizând Soarele. În tradiţia românească, cercul este asociat cu chipul Soarelui, semn masculin, si cu vatra focului, desprinsă din Soare. Simbolurile solare reprezintă mişcarea circulară, perpetuă, energia fără sfârşit.

 

tricou-replica-alb
Echipamentul de rezervă al naţionalei de rugby, tricou alb şi şort negru, are imprimate motive împrumutate din costumul schileresc. Simbolul funiei regăsit aici defineşte un spatiu protejat în cultura tradiţională (poarta, biserica) sau, în formă delicată, îi protejează pe cei vulnerabili, purtat la încheieturi, drept Mărţişor. Stilul dezvoltat în sud-vestul ţării a împodobit straiele purtate de pandurii lui Tudor Vladimirescu sau de Iancu Jianu.

 

Replici ale tricourilor pe care le vor purta rugbiştii români la Cupa Mondială din Anglia pot fi achiziţionate on-line, de pe site-ul www.rugbyshop.ro la preţul de 280 de lei.

La Cupa Mondială de rugby din Anglia, România va evolua în Grupa D, având programate următoarele meciuri: cu Franţa, în 23 septembrie la Londra; cu Irlanda, în 27 septembrie la Londra; cu Canada, în 6 octombrie la Leicester; cu Italia, în 11 octombrie la Exeter.

6 thoughts on “Naţionala de rugby duce semnele populare româneşti la Cupa Mondială din Anglia

  1. Pingback: futa sex games

Comments are closed.