Menu

Noi condiții pentru popriri pe conturile persoanelor fizice și juridice

La mijlocul lunii mai, Ministerul Finanţelor a anunţat ridicarea pragului de la care ANAF pune poprire pentru a recupera banii de la contribuabili. Acest lucru este valabil şi pentru firme. Aşadar, Ministrul Finanţelor promit o schimbare importantă: nu mai blochează conturi pentru datorii mai mici de 1.500 de lei pentru persoane fizice şi 10.000 pentru firme mici. În cazul companiilor mari și mijlocii, plafonul urcă la 40.000 de lei. Față de plafonul de 1.500 lei în cazul companiilor mijlocii sau plafonul de 3000 lei în cazul companiilor mari.

 

 

Ce trebuie să ştim despre poprirea pe un cont bancar?

În primul rând poprirea se face prin blocarea contului de către banca la care a fost deschis. Accesul tău la propriile sume de bani este complet restricționat. În al doilea rând, nu mai poţi retrage banii din cont, nici cu ajutorul cardului și nici de la ghișeu şi nici nu mai poţi efectua transferuri sau plăți.

De partea cealaltă, băncilor le revine obligaţia de a indisponibiliza sumele care există în contul clienților, dacă acestea sunt identificate de executor. Măsura de poprire se poate aplica doar după depășirea termenului de 15 zile de la notificarea scrisă care ai primit-o de la executor.

În momentul în care banca a primit ordinul de sistare, din partea executorului judecătoresc sau a debitorului, datoria se consideră stinsă, iar contul bancar este deblocat.

 

Pentru ce bani nu se pune poprire?

Ajutoarele de șomaj sau compensațiile pentru desfacerea contractului de muncă, despăgubirile pentru daune provocate prin moarte sau prin vătămare corporală, alocaţiile, ajutoarele de deces, bursele de studii sau diurnele nu intră sub incidenţa acestei măsuri de poprire.

În cazul celorlalte surse financiare, banca are dreptul de a bloca cel mult o treime din sumele existente într-un cont, în situația în care ele provin din plata salariilor, a pensiilor sau a altor surse de venit.

 

 

Care au fost cele mai căutate meserii în România în anul 2018

Ştiaţi că anul trecut, în România, cele mai căutate meserii au fost şoferia, fie pentru posturile pe cursele interne, fie pentru cele externe. Pe locul doi au fost joburile din construcţii, iar la mare distanță au fost joburile destinate personalului hotelier şi angajaţilor din restaurante.

Totodată, pentru jumătatea anului 2019, cele mai căutate joburi se menţin: șofer, menajeră, meseriaș în construcții. Topul salariilor medii nete arată că, în mod deloc surprinzător, zona București-Ilfov deține primul loc în topul regiunilor cu cele mai mari salarii, media fiind de 2.989 de lei. Mai interesant este faptul că locul al doilea îl ocupă Vestul României, și nu Nord-Vestul, regiune renumită pentru creșterile socio-economice din ultimii ani.

 

No comments

Lasă un răspuns

Tarancuta Urbana

Facebook
Pinterest
Instagram