Menu

Nucile verzi sunt simbolul vieții, iar dulceața de nuci un deliciul de sezon

Mama mea era fan dulceață de nuci, iar eu și fratele meu mari devoratori de astfel de dulceață. An de an ne făcea dulceață de nuci, iar noi stăteam cu ochii pe borcane. De fiecare dată căuta alte și alte locuri unde să pitească borcanele, debaraua nu mai era de mult un loc sigur. Nimic nu lăsam în urmă, doar borcanele goale, evident.

Nu, n-am reușit să fac o astfel de dulceață, până acum. Am observat că în comerț este o dulceață cu un preț destul de ridicat, în comparație cu alte sortimente, dar cea făcută în casă e neprețuită, ceva de neegalat. Dar am aflat că în afara dulcețurilor și prăjiturilor pe care le poți face cu ele, nucile verzi te pot ajuta în nenumărate probleme de sănătate. Aceste fructe extrem de delicioase pot fi aliatul tău atunci când ai probleme cu inima sau stomacul. În plus, ele te ajută să scapi de stres mai repede decât ți-ai imagina.

nucii

foto: yutoube

Am mai mâncat dulceață de nuci, după ce mama n-a mai fost, dar sinceră să fiu n-am găsit-o pe aceea care să zic: DA, asta este! Zilele trecute am primit de la prietena mea de la Bunatăți din natură o nouă surpriză. V-am mai vorbit eu despre bunătățile Ramonei. Sunt ceva de vis. Surpriza ei a constat și într-un borc de dulceață de nuci verzi și un topping de nuci verzi. De vis! Da, într-adevăr am regăsit dulceața mamei :). Data viitoare o să vă povestesc și despre dulceața de gutui.

IMG_3769

De știut pentru anul viitor!

Dulceaţa de nuci verzi se întâlnește în toate zonele din România. Pentru preparare, nucile sunt culese de la începutul lui iunie, înainte să se formeze complet coaja. Nucile se curăţă de coajă, un proces anevoios cu nucile verzi, se lasă în apă rece pentru şase ore, apoi se scot din apă şi se amestecă cu zahăr sau miere şi, ocazional, se lasă la macerat până la 24 de ore. Se poate adăuga şi lămâie. Acest amestec se pune la foc mic pentru o perioadă lungă de timp şi se transformă în dulceaţă.

nuci

 

nuci 1

Se spune că nucile verzi sunt simbolul vieții și al fecundității, iar coaja verde are proprietăți astringente, datorită conținutului mare de tanin și iod.

Nucile conțin foarte multe substanțe nutritive, vitaminele A, B, E si F, alături de minerale precum calciu, fier, seleniu, fosfor sau zinc. De acești nutrienți vor beneficia atât oasele, cât și inima. Antioxidanții din miezul nucilor verzi au rolul de a regla tensiunea arterială și de a reduce nivelul colesterolului în sânge. În plus, conținutul de vitamina E scade riscul de a face un atac de cord.

Calitățile nucilor verzi sunt în coajă. Acest înveliș protector bogat în iod tratează problemele la nivelul stomacului, precum infecțiile intestinale acute, gastrita etc. Pentru infecții stomacale, adaugă cinci lingurițe de coji de nuci verzi tocate mărunt în 300 de ml de apă. Lasă la macerat compoziția timp de 10 ore. Strecoară și apoi fierbe amestecul rămas cu alți 300 de ml de apa, timp de 5 minute. Dacă suferi de gastrită, taie cojile verzi în patru, pune nucile într-un borcan și amestecă-le cu puțin zahăr. Lasă-le la soare timp de 10 zile și apoi alte 10 zile la umbră. Apoi adaugă puțină țuică în borcan și lasă la macerat încă 10 zile. Strecoară amestecul și consumă câte o lingură de tinctura de trei ori pe zi, înainte cu 15 minute de mesele principale.

Consumul de nuci verzi îmbunătățește sistemul nervos, te scapă de stres, te ajută să tratezi infecțiile urinare și detoxifică ficatul.

Nucile verzi cu miezul format sunt mai bune decât cele uscate.

nuci 3

Din păcate, de beneficiile lor ne bucurăm doar cîteva săptămîni în prag de toamnă, pentru că după aceea se usucă. Nucile crude sunt sursă bună de săruri minerale (potasiu, fosfor, calciu, fier, zinc, seleniu) şi vitamine (B, C, E). Vitamina C, cunoscută pentru efectul de stimulare a imunităţii, se găseşte doar în nucile verzi. Prin uscare, această vitamină dispare. De asemenea, prin uscare, în nuci scade conţinutul de apă şi creşte concentraţia de grăsimi. În vreme ce nucile verzi au în jur de 19%-20% apă, nucile uscate – mult mai puţină. Nucile verzi conţin aproximativ 57% grăsimi, nucile uscate au 70% grăsimi. Din cauza cantităţii mari de grăsimi, nucile uscate sunt mai grele decât cele verzi şi se digeră mai greu. Conţinutul dife­rit de grăsimi în nucile verzi şi cele uscate face dife­renţa şi în privinţa caloriilor. Astfel, 100 g nuci verzi conţin 580 de calorii, aceeaşi cantitate de nuci uscate – 690 de calorii.

 

nuci

Bunătăți din natură vă poate veni în ajutor în această perioadă. Asta în caz că doriți să trimiteți un cadou tradițional prietenilor în preajma sărbătorilor de Crăciun.

No comments

Gandeste-te la toate lucrurile frumoase de langa tine si fii fericit – Anne Frank

Feed Instagram

Something is wrong.
Instagram token error.
Load More
VREI SĂ FACI O PLIMBARE? Prognoza pe trei zile! Vezi aici cum va fi vremea!
17°
cer senin
humidity: 59%
wind: 2m/s W
H 27 • L 22

NEWSLETTER

Rămâi la curent cu noutăţile de pe Ţărăncuţa Urbană

PINACOTECA BUCUREȘTIULUI – UN PROIECT INTERBELIC

Ziua cea mare1 august 2017
Locatia: Muzeul Municipiului București - Palatul Suțu După 26 de ani, Pinacoteca Municipiului București își redeschide colecțiile în fața publicului, oferind o retrospectivă a principalelor donații, Ioan Movilă si Filip Marin, precum și a celor mai reprezentative lucrări achiziționate în perioada interbelică.

Roxana Toma ( tarancutaurbana.ro ) pregătește colecția de perne Arta amintirii

Tarancuta Urbana

Facebook
Pinterest
Instagram