Păpălăul, floarea exotică din păduri

Ei bine, dacă l-ați vedea prin păduri, ori pe marginea drumului, sau pur și simplu în gradină nu l-ați lua în considerare. Legendele urbane moderne l-au catalogat chiar drept „otrăvitor”. Nici pe departe. Doar n-or fi aceste legende urbane mai tari decât toată știința lumii de până acum.

Păpălăul sau Lampionul chinezesc! Cunoscut din moși strămoși, păpălăului i se mai spunea cireașă-de-iarnă sau cireașă-evreiască, beșicuri, gogoașe, iarba-bubei, papele și zârnă. Plantă erbacee perenă rudă îndepărtată cu vinetele, roșiile sau vânăta-africană. Înflorește toamnă și face flori micuțe sub forma unui lampion intens portocaliu. La noi, planta poate fi întâlnită prin păduri, lăstărișuri, terenuri virane și, acum în grădini, unde este cultivată ca plantă decorativă. Puțini dintre noi știu că fructul păpălăului este bun de mâncat. Este comercializat sub numele – physalis – un fruct care rămâne exotic și ciudat pentru majoritatea dintre noi.

papalaul

Secole de-a rândul popoarele vechi ale Europei și Asiei au folosit-o deopotrivă în tratamentul diverselor afecțiuni și pentru vitaminizarea organismului. Fructul este o boabă de culoare roşie, de mărimea unei cireşe şi este învelit într-o formaţiune membranoasă ca un lampion, rezultată din transformarea învelişului floral. Are o culoare portocalie. Planta creşte prin tufişuri de pădure, prin zăvoaie, pe langă garduri şi drumuri, dar se şi cultivă.

papalaul 2

 

În cărțile de leacuri ale grecilor stă scris că împărați și oameni de vază veneau în Tracia pentru a fi tratați de vracii lui Zamolxis cu un fruct misterios și miraculos, un soi de cireasă „de pământ” ce crește într-un „scutec” de frunze.

papalaul 3

Păpălaul e bun în stare murată și marinată. Planta de păpălau conține fisalină, o substanță amară care-i oferă efectul diuretic, febrifug, decongestiv și antiinflamator și o face utilizabilă în bolile reumatice și metabolice.

29 thoughts on “Păpălăul, floarea exotică din păduri

Comments are closed.