Menu

Pasca tradiţională – cea mai aşteptată la masa de Paşte

Drobul, friptura de miel, cozonacul, pasca, stufatul și ouăle roșii nu pot lipsi de pe masa pascală. Pasca este un dulce special, făcut doar de Paște sau la Înălțare. Pasca este un cozonac tradiţional făcut din aluat dospit umplut cu brânză de vaci, stafide, smântână şi altele, care se mănâncă de obicei la Paşti de către creştinii ortodocşi.

pasca-branza-smantana1

Cuvantul pască poate însemna două lucruri: un fel de pâine nedospită care e mîncată de evrei religioși în timpul Paştelui evreiesc sau un cozonac special mâncat de creştini de Paşte.

Pasca se face dintr-un aluat nedospit, obținut dintr-un amestec de apă și una din cele cinci cereale: grîu, secară, ory, ovăz saul alac. În tradiția evreiască pasca e poreclita „pâinea săracilor”, din cauza faptului că evreii săraci continuau s-o mănânce și după Paște.

2101

Pasca este preparată în ajunul Învierii. În unele zone pasca se taie în bucățele mici, se pune în pachețele și se duce la biserică pentru a fi sfințită. Bucățile de pască sunt duse acasă și păstrate pentru a-i face pe credincioși părtașii binecuvântării lui Dumnezeu, având puterea de a alunga bolile și necazurile.

Cartea Exodului povestește că evreii au plecat în mare grabă din Egipt și n-au avut timp să-și pregătească pâine dospită. În amintirea acestui eveniment, evreii mănâncă timp de opt zile numai pască (în loc de pâinea dospită obișnuită).

11 reţete de pască puteţi găsi aici

 

No comments

Lasă un răspuns

Tarancuta Urbana

Facebook
Pinterest
Instagram