Drobul, friptura de miel, cozonacul, pasca, stufatul și ouăle roșii nu pot lipsi de pe masa pascală. Pasca este un dulce special, făcut doar de Paște sau la Înălțare. Pasca este un cozonac tradiţional făcut din aluat dospit umplut cu brânză de vaci, stafide, smântână şi altele, care se mănâncă de obicei la Paşti de către creştinii ortodocşi.
Cuvantul pască poate însemna două lucruri: un fel de pâine nedospită care e mîncată de evrei religioși în timpul Paştelui evreiesc sau un cozonac special mâncat de creştini de Paşte.
Pasca se face dintr-un aluat nedospit, obținut dintr-un amestec de apă și una din cele cinci cereale: grîu, secară, ory, ovăz saul alac. În tradiția evreiască pasca e poreclita „pâinea săracilor”, din cauza faptului că evreii săraci continuau s-o mănânce și după Paște.
Pasca este preparată în ajunul Învierii. În unele zone pasca se taie în bucățele mici, se pune în pachețele și se duce la biserică pentru a fi sfințită. Bucățile de pască sunt duse acasă și păstrate pentru a-i face pe credincioși părtașii binecuvântării lui Dumnezeu, având puterea de a alunga bolile și necazurile.
Cartea Exodului povestește că evreii au plecat în mare grabă din Egipt și n-au avut timp să-și pregătească pâine dospită. În amintirea acestui eveniment, evreii mănâncă timp de opt zile numai pască (în loc de pâinea dospită obișnuită).
11 reţete de pască puteţi găsi aici
Țărăncuța Urbană sunt eu, Roxana
Fata care iubește poveștile, tradițiile, amintirile din copilărie, momentele minunate petrecute alături de cei dragi, dulciurile, florile, grădina cu flori a mamei – lăsată moștenire, satul și viața la țară.
Sunt jurnalist de peste 20 de ani. Am scris despre politică și politicieni în toți acești ani. Acum e vremea de alte subiecte.
Sper să vă placă ce scriu, scriu pentru voi, pentru prietenii mei, pentru țărăncuțele mele!
Cu drag,
Țărancuța Urbană
tarancutaurbana@gmail.com
Lasă un răspuns