Menu

Pătlagina vindecă tusea, scade colesterolul, tratează infecţiile urinare

Ceaiul de Pătlagină – beneficii pentru gât, stomac, inimă şi piele

Vă mai aduceţi aminte de siropul de pătlagină?

Cunoscută din timpuri străvechi pentru calităţile sale terapeutice, pătlagina, numită şi limba oii, limba şarpelui, limba broaştei sau mama ploii, în funcţie de zona geografică, creşte spontan pe marginea drumurilor, pe lângă garduri, în păşuni şi luminişuri, pe câmpie, la deal şi la munte. Este imposibil să nu fi întâlnit măcar o dată tijele lungi şi subţiri ale acestei plante. Frunzele sunt ovale şi de culoare verde intens. Nu este o plantă pretenţioasă şi, dacă ai nevoie de binefacerile ei, o găseşti şi iarna, cu frunza tot verde, sub stratul gros de zăpadă.

 

 

 

Deoarece țăranul român a folosit-o dintotdeauna ca panaceu pentru o sumedenie de afecțiuni și pentru că este ușor de găsit și de recoltat, a considerat-o o regină a vegetalului și pe bună dreptate:

  • are un conţinut ridicat de flavoizi care luptă împotriva viruşilor şi a bacteriilor;
  • are proprietăţi anti-inflamatorii şi antibacteriene. De exemplu frunzele, zdrobite un pic şi aplicate peste răni, reuşesc să oprească sângerările şi să cicatrizeze deoarece planta are un conţinut bogat de vitamine K, A şi C;
  • curăţă plămânii şi vindecă tusea, fumătorii găsind în ea un aliat serios, deoarece fluidifică secreţiile sistemului respirator și ajută la vindecarea  bronşitelor cronice provocate de fum
  • ceaiurile consumate călduţe, cu regularitate, ajută la emolierea şi expectoraţie, mai ales dacă te confrunți cu o tuse persistentă.

Când infecţiile respiratorii fac zilnic noi victime, este deosebit de util să ai în casă pătlagină care poate fi folosită intern, în caz de bronşite, astm, diaree, ulcer gastroduodenal, în hipercolesterolemie, hipertensiune arteriala, tuse, reumatism, stomatite, ateroscleroza, hemoragii, dar şi extern, în caz de abcese, herpes, bube, tăieturi, furuncule, inflamaţii articulare de natură reumatică, anumite forme de cancer de piele, ulcer, varicoze.

 

 

Creşte pretutindeni şi, insistentă, iese la iveală chiar şi-n locurile în care iarba a fost tăiată! Din primăvară până toamna târziu trecem pe lângă ea, fără să ştim cât  bine ne-ar putea face. Se poate consuma chiar crudă, amestecată cu un pic de salată. Nu culegeţi doar frunzele, tijele subţiri cu seminţe au aceleaşi proprietăţi!

Anca Daniela Raiciu, doctor în științe farmaceutice și specialist în fitoterapie.

 

Pentru cei care doresc să facă din patlagină un aliat de drum lung pentru afecțiunile amintite mai sus, HOFIGAL  a creat ceaiul ecologic de patlagină, tinctura de patlagină – excelentă pentru rinitele alergice – și săpunul vegetal lichid  ce conține extract din această plantă.

 

 

Mod de administrare: ceaiul ecologic de pătlagină se prepară din 1-2 pliculeţe la 250 ml apă fierbinte. Se lasă la infuzat 5 – 10 minute.
Infuzia se consumă neîndulcită, călduţă, de 2 – 3 ori pe zi între mese sau ori de câte ori este necesar.

 

Recomandări: asigură aportul de nutrienţi şi substanţe bioactive în cazurile de infecţii acute şi cronice ale căilor respiratorii (guturai, gripă, bronşite acute şi cronice, faringite, laringite,
traheite), rinite alergice; indigestii, gastrite hiperacide, sindroame diareice.

Mod de administrare:
30 picături de 3 ori pe zi, diluate în 50 ml apă fiartă şi răcită.
După diluare, concentraţia de alcool scade la un nivel de concentraţie homeopatică şi nu comportă contraindicaţii legate de toxicitatea acestuia.

 

 

 

Ceaiurile ecologice marca HOFIGAL sunt obţinute din plante ecologice ce provin din culturi proprii realizate conform normelor agriculturii ecologice.

Acestea au fost inspectate şi certificate de S.C. CERT ORGANIC SRL cod RO-ECO 003. În acest fel, S.C. HOFIGAL EXPORT – IMPORT S.A. garantează că: înainte de însămânţare terenul pe care s-au cultivat plantele a fost supus unui plan de conversie de la agricultura convenţională la agricultura ecologică de minimum 2 ani, seminţele folosite sunt certificate ca provenind de la plante ecologice, produsul provine dintr-un mod de producţie ce exclude utilizarea produselor chimice de sinteza (pesticide, fungicide, ierbicide, îngrăşăminte), iar culturile ecologice au fost certificate în urma inspecţiilor organismelor acreditate.

 

Aceste produse pot fi cumpărate din farmaciile HOFIGAL din toată ţara, în farmacia Cleofarm dar le puteţi comanda şi online.

Farmacia Cleofarm, Şos. Colentina nr. 76, București, sector 2 telefon: 021 240 2853 program: Luni – Vineri 08.00 – 19.30; Sâmbătă 08.00 – 14.00; Duminică – Închis

No comments

Lasă un răspuns

Tarancuta Urbana

Facebook
Pinterest
Instagram