Menu

Povestea ciocolatei | Cadouri, tradiții și obiceiuri

Cine a inventat-o acum câteva mii de ani nu s-ar fi gândit că povestea ciocolatei va ajunge una dintre cele mai delicioase și savuroase povești. Ciocolata a trecut de la simbolul fertilității, la elixir al sănătății.

Cu lapte, cu fructe, cu stafide, cu alune, albă, neagră sau în orice altă combinație posibilă, ciocolata reprezintă una dintre cele mai dulci plăceri ale epocii moderne. Elvețiană, franțuzească, belgiană sau românească, sub formă de praline sau de tablete, ciocolata și-a câștigat de-a lungul timpului ”consumatori”, care spun la unison că nu vor renunța niciodată la cea mai mare și dulce ispită. În fiecare an, producătorii de ciocolată inventează noi şi noi arome într-o varietate de modele de prezentare.

Denumită chiar „regina dulciurilor”, ciocolata are o istorie pe cât de lungă, pe atât de fascinantă.

 

Dar s-o luăm cu începutul:

 

Istoria ciocolatei începe cu două mii de ani în urmă, când cultura arborelui de cacao era practicată în America de Sud. În 1502, Cristofor Columb a fost primul explorator care a luat contact cu boabele de cacao din Lumea Nouă.

 

 

 

Indienii Maya din Mexic considerau bobul de cacao drept un zeu

 

 

O altă legendă spune că povestea ciocolatei a început din anul 600 î.e.n. o dată cu indienii Maya din Mexic. Aceștia credeau că bobul de cacao este la fel de important ca un zeu. Denumirea ciocolatei provine de la un rege aztec, pe numele său Quetzacoaltl, zeul aerului, luminii și al vieții, stăpân al „grădinii Raiului” în care creștea arborele de cacao. Zece boabe de cacao aveau valoarea unui iepure, iar în schimbul a doar 100 de boabe se putea cumpăra chiar un sclav. De asemenea, mayaşii credeau că boabele de cacao au puteri magice și le foloseau cu multă rigurozitate în ritualuri și în ceremonii religioase, dar și pentru a vindeca febra, tusea și durerile din timpul sarcinii.

 

 

 

La începutul anilor 1600, italianul Antonio Carletti răspândește boabele de cacao în toată Europa. Primii care și-au dat seama că boabele de cacao pot dezvolta o afacere, spaniolii au început să planteze arbori de cacao în coloniile lor. Ceva mai târziu, la începutul secolului XIX-lea, o companie engleză produce prima ciocolată de mâncat – ciocolata fondantă fină, iar în 1876, elvețianul Daniel Peter a introdus laptele în ciocolată. În anii 1900, la Paris, ”Casa Capșa” primește brevet pentru o invenție extraordinară la acea vreme: ciocolata solubilă, un deliciu răspândit apoi cu repeziciune în toată lumea. 30 de ani mai târziu, în România ia naștere o fabrică de ciocolată, ce exporta bomboane după rețetele renumitei „Casei Capșa”.

 

În timpul celui de-al doilea război mondial ciocolata era unul dintre cele mai populare alimente. Armata americană chiar le trimitea soldaților de pe front batoane de ciocolată. Chiar și acum, în rația soldaților americani, se află câte un baton de ciocolată. Ciocolata face parte chiar și din meniul astronauților.

 

Ciocolata din zilele noastre

 

Ajunși în zilele noastre, putem spune că există foarte multe tipuri de ciocolată, iar clasificarea ei depinde de procentul de cacao conținut.

Ciocolată albă cu mure și ciocolată cu lapte si cremă de prune. Nu vă imaginați cum sunt, dar mă opresc aici și vă spun doar că Vladut’s Story și-a îmbogățit recent colecția cu două delicioase ciocolate: ciocolată cu lapte cu cremă de prune și ciocolata alba cu granule de mure.

 

 

Nu s-a lăsat mai prejos nici colecția „Kisses from Transylvania” care are de acum două sortimente noi de ciocolată.

  • O noua tabletă de ciocolată neagră cu cremă din fructe de soc a fost adăugată colecţiei Kisses from Transylvania şi este ambalată într-o cutie ilustrată cu imaginea unui castel.

 

  • Al doilea sortiment de ciocolată din colecţia Kisses from Transylvania este ciocolata neagră, umplută cu cremă din zmeură (35%)

 

 

Descoperiti ciocolata neagra cu cremă de soc și ciocolată neagră cu cremă de zmeură, din colecția „Kisses from Transylvania”

 

 

Ciocolata neagră spre deosebire de ciocolata albă sau ciocolata cu lapte conține compuși similari cu cele din ceai, vinul roșu, fructe și legume. Studiile arată că ciocolata neagră îmbunătățește circulația sângelui și contribuie la reducerea riscului dezvoltării diabetului prin echilibrarea nivelului de insulină din organism. În ceea ce privește, ciocolata cu lapte calculele relevă faptul că aceasta este cea mai consumată în lume, cea mai iubită de copii.

 

 

 

 

Toate aceste ciocolate, dar și multe alte dulciuri și produse tradiționale le puteţi comanda online www.artandcraft.ro sau le puteţi cumpăra direct dacă tranzitaţi unul din aeroporturile Otopeni, Sibiu, Târgu-Mureş, Iaşi, Cluj-Napoca, Timişoara, Constanţa, Bacău, Suceava, Craiova.

 

 

 

No comments

Gandeste-te la toate lucrurile frumoase de langa tine si fii fericit – Anne Frank

Feed Instagram

Something is wrong.
Instagram token error.
Load More
VREI SĂ FACI O PLIMBARE? Prognoza pe trei zile! Vezi aici cum va fi vremea!
17°
cer senin
humidity: 59%
wind: 2m/s W
H 27 • L 22

NEWSLETTER

Rămâi la curent cu noutăţile de pe Ţărăncuţa Urbană

PINACOTECA BUCUREȘTIULUI – UN PROIECT INTERBELIC

Ziua cea mare1 august 2017
Locatia: Muzeul Municipiului București - Palatul Suțu După 26 de ani, Pinacoteca Municipiului București își redeschide colecțiile în fața publicului, oferind o retrospectivă a principalelor donații, Ioan Movilă si Filip Marin, precum și a celor mai reprezentative lucrări achiziționate în perioada interbelică.

Roxana Toma ( tarancutaurbana.ro ) pregătește colecția de perne Arta amintirii

Tarancuta Urbana

Facebook
Pinterest
Instagram