Povestea Mucenicilor. 9 martie cu mucenici și 44 de pahare cu vin

Pe 9 martie sunt sărbătoriţi cei 40 de Mucenici. Sfinţii 40 de Mucenici erau soldaţi creştini şi făceau parte din Legiunea a XII-a Fulminata din Armenia. Există numeroase obiceiuri legate de această sărbătoare, printre care şi prepararea mucenicilor sau sfinţişorilor sau măcinicilor, 40 la număr. Tot în această zi se beau 44 de pahare cu vin.

 

mucenici 3

 

Există o legendă, din Moldova, unde se vorbește de ziua celor 44 de Sfinți, însă, tradiția crestină afirmă că au fost 40 de mucenici. În tradiția populară, bărbații beau 44 de pahare cu vin după cea geto-dacică, atâtea fiind și zilele dintre 9 martie și 23 aprilie, când este sărbătorit Sfântul Mare Mucenic Gheorghe. De aceea, în unele zone, există până astăzi credința, ca acești Sfinți au fost 44.

Sărbătoarea creștină s-a suprapus peste începerea anului agricol tradițional și a generat o sărbătoare tradițională românească, Mucenicii sau Măcinicii. În această zi, se trece la curățenia gospodăriei, dându-se foc gunoaielor strânse numai cu foc adus din casă, pentru a aduce căldura din casă și afară. În credința populară în ziua mucenicilor se încheie zilele babelor, zilele capricioase ale îngemănării iernii cu primăvara, lăsând loc zilelor moșilor, zile calde. De aceea, în această zi se fac numeroase ritualuri de alungare a gerului, cum ar fi: lovirea pământului cu bâte sau maiuri, rostind descântece, pentru ca să iasă căldura și să intre gerul, sau jocul copiilor peste foc.

De asemenea există obiceiul de a scoate plugul (care în prealabil a fost curățat, reparat și purificat) în mod festiv în fața casei și se trăgea prima brazdă, simbol al începutului anului agrar. În această zi se obișnuia să se încheie înțelegeri pentru întovărășirea la arat. Tot acum se fac diferite prognoze ale vremii în anul ce va urma: dacă plouă va ploua și de Paști, dacă în noaptea de dinainte de Mucenici dă înghețul, toamna va fi lungă, dacă tună, vara va fi prielnică culturilor și așa mai departe.

În ziua mucenicilor, în credința populară, se deschid mormintele și porțile Raiului, iar gospodinele fac, în cinstea Sfinților Mucenici 40 de colaci numiți sfinți, mucenici sau brădoși. În Moldova, aceștia au forma cifrei 8, o stilizare a formei umane, și sunt copți din aluat de cozonac și apoi unși cu miere și nucă.

 

mucnici

În Dobrogea, se păstrează aceeași formă numai că mucenicii sunt mai mici și sunt fierți în apă cu zahăr, scorțișoară și nucă, simbolizând lacul în care au fost aruncați Sfinții Mucenici.

mucenici-muntenesti1

În Muntenia,  pe lângă brădoșii obișnuiți, se face o Uitată pentru morți, un mucenic mai mare, dar orb, pe care copii îl joacă în jurul focului și care este dedicat celor morți care pe timpul anului au fost uitați.

Sfintii-40-de-mucenici

 

sursa foto: www.pinteres.com

2 thoughts on “Povestea Mucenicilor. 9 martie cu mucenici și 44 de pahare cu vin

Comments are closed.