Menu

Povești cu vinuri franțuzești. Franţa, un adevărat simbol în lumea vinurilor

Pentru majoritatea cunoscătorilor şi nu numai pentru aceştia, Franţa înseamnă vin bun, fin, de calitate, a cărui celebritate în jurul lumii a ridicat statutul ţării la cel de reprezentant de seamă al viticulturii mondiale.

 

Aici au fost create câteva soiuri de mare valoare, care sunt astăzi cultivate peste tot în lume, precum Cabernet Sauvignon, Pinot noir sau Merlot, pentru vinuri roşii, şi Chardonnay, Sauvignon şi Pinot gris, pentru vinuri albe. Tot aici au apărut şampania şi coniacul, băuturi celebre, produse, în prezent, pretutindeni, sub denumiri diferite.

 

 

Renumele de care se bucură astăzi vinurile din Franţa datează, însă, din perioada Renaşterii, când ”Les grands crus” din Gironde sau din Côte d’Or erau servite la marile curţi ale Europei. ”Grand cru” reprezintă o clasificare regională a vinului, care indică potenţialul locului din care provine, desemnând o podgorie celebră pentru producerea de vinuri de mare calitate. Le Clos de Vougeot era vinul papilor şi al regilor, Voltaire prefera vinul de Corton, Montrachet era preferatul lui Alexandre Dumas, despre care se spune că îl bea în genunchi şi scoţându-şi pălăria. Napoleon servea cu plăcere vinul de Chambertin.

 

 

Cel mai scump vin din lume este franţuzesc, însă suma uriașă cu care s-a vândut, în 1985, în urma unei licitaţii organizată de renumita casă Christie’s din Londra – respectiv 156.450 de dolari are o importantă contribuţie americană. Sticla cu vin roşu – un Chateau Lafitte (Bordeaux) din 1787 – avea inscripţionate pe ea iniţialele preşedintelui american Thomas Jefferson, al treilea preşedinte al SUA.

Conform Cărţii Recordurilor, sticla a şi aparţinut americanului, care era un pasionat oenolog şi care a cumpărat-o în cursul uneia din multele călătorii pe care le-a făcut la cramele din Bordeaux şi Burgundia, în vremea în care era ambasadorul SUA în Franţa. Pasiunea pentru vin a lui Thomas Jefferson este, de altfel, legendară. Numele preşedintelui american este asociat cu alte două licori foarte scumpe: un Sherry din 1775 (care s-a dat cu „numai” 43.500 de dolari) şi un Chateau d’Yquem din 1787, care s-a tranzacţionat cu 100.000 de dolari sticla, fiind cel mai scump vin alb vândut vreodată şi, în acelaşi timp, vinul de pe locul al doilea din topul nostru.

Bordeaux este numele celei mai cunoscute regiuni din Franţa, devenită sinonim cu vinul de calitate. Majoritatea vinurilor produse în Bordeaux sunt de fapt cupaje de soiuri din această zonă de origine controlată. Peste jumătate dintre vinurile de Bordeaux sunt roşii şi provin din soiurile: Merlot, Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Petit Verdot şi Malbec.

 

 

De asemenea, Chateauneuf du Pape este un vin franţuzesc de origine controlată, produs în sudul Rhonului, într-o regiune din jurul orăşelului cu acelaşi nume. În cupajele de acest tip se pot folosi circa 14 soiuri de struguri: Bourboulenc, Clairette Blanche, Grenache blanc, Picardan, Piquepoul blanc şi Roussanne pentru cele albe şi Grenache, Syrah, Mourvedre, Cinsault, Counoise, Muscardin, Terret noir şi Vaccarese pentru vinurile roşii sau rose. Există dovezi certe că primele cupaje de acest fel existau deja în secolul al 18-lea, însă abia un secol mai tarziu aceste vinuri au căpătat numele sub care sunt cunoscute astazi (Noul castel al Papei) cu referire la perioada în care Avignon a fost oraşul de reşedinţă al Papei Clement al 5-lea (secolul 14).

 

 

Franţa este renumită şi pentru prepararea coniacului celebru în lumea întreagă. Acesta se obţine în departamentul Charentes, podgoriile fiind situate pe coaste calcaroase. Coniacul este un distilat de vin învechit, redus la tăria de 40% vol., al cărui nume se trage de la oraşul Cognac.

 

 

No comments

Lasă un răspuns

Tarancuta Urbana

Facebook
Pinterest
Instagram