Menu

Prăjituri de casă – rețete simple, delicioase și sănătoase

Știți vorba aceea ”indiferent ce mâncăm, mereu mai este loc și de ceva dulce?”. Parcă nu ne săturăm dacă nu servim și un desert, la prânz sau cină.

Acum vine întrebarea: este bine să mâncăm ceva dulce după masă?  Nutriționiștii susțin că răspunsul la această întrebare este nu, întrucât ne împiedică să ardem din depozite

Și atunci când putem mânca dulce? Răspunsul este unul scurt și direct: la minimum o oră de la masa principală și în prima parte a zilei. Niciodată la cină.

Sunt dulciurile făcute în casă mai sănătoase decât cele din comerț? Pare să fie următoarea întrebare. Da, deserturile preparate în casă sunt mai sănătoase, întrucât avem ocazia să facem multe îmbunătățiri, să înlocuim anumite ingrediente. Putem face dulciuri cu o cantitate minimă de zahăr, să folosim zahăr brun sau stevie și așa mai departe.

Pentru că suntem și într-o perioadă de post eu vă propun o prăjitură ce o putem face acasă și care o putem face foarte repede.

Prăjitură de post cu nucă, gem și stafide

  • Ingrediente:

250g ulei

500g făină

250g apă carbogazoasă

125g zahăr

4 linguri gem de prune

2 linguri cacao

1 cană miez de nucă

1 plic praf de copt

1 plic zahăr vanilat

1 linguriță de esență de vanilie

200g stafide

  • Într-un bol amestecăm uleiul cu apa carbogazoasă, zahărul, zahărul vanilat și esența de vanilie și le mixăm până se topește zahărul.
  • Într-un alt bol amestecăm făina cu praful de copt și cantitatea de cacao.
  • Amestecăm cele două compoziții în care adaugăm gemul, nuca, stafidele până obținem un aluat asemănător celui de pandișpan.
  • Se pune compoziția în tava pregătită, fie tapetată cu ulei și făină, fie cu hârtie de copt și se dă la cuptor, încins din vreme la 180 de grade C. Ținem prăjitura la cuptor timp de 40-45 de minute.

  • Glazura se obține dintr-o ciocolată de post, o lingură de apă și una de ulei. Igredientele se pun într-un vas pe baie de aburi și se amestecă până când se omogenizează compoziția.
  • După ce s-a răcit prăjitura, aceasta se taie în pătrățele și se pune glazura pe deasupra cu ajutorul unei lingurițe.

Rapid și fără prea multe ingredient sofisticate putem face acasă deserturi simple, de post sau nu, sănătoase și gustoase.

Un desert considerat unul dintre cele mai apreciate și ușor de preparat este budinca. În cărțile de bucate găsim suficiente retete de budinca și indiferent pe care o găsim un lucru este sigur: răsfăț total pentru familie și prieteni.

One comment

  1. Diana spune:

    FOARTE FRUMOS,PRACTIC SI UTIL CEEA CE SCRIETI!FELICITARI!

Lasă un răspuns

Tarancuta Urbana

Facebook
Pinterest
Instagram