Pregătirea arbuștilor fructiferi pentru iarnă

Venirea toamnei și a anotimpului geros aduce multiple schimbări în grădină, livadă sau câmp. Arbuștii fructiferi se numără printre plantele care au nevoie de îngrijiri speciale pentru a supraviețui peste iarna. Îngrijirea arbuștilor fructiferi este o etapă importantă de care depinde starea lor de sănătate și aspectul grădinii tale. Cele mai importante operațiuni de îngrijire în perioada de toamnă sunt tăierea, mulcirea și stropirea specifică de toamnă.

 

 

 

Tăierea arbuștilor fructiferi

După recoltarea fructelor de la arbuștii fructiferi se realizează tăierile de toamnă. Prin această operațiune ramurile tinere se suprimă de la jumătate. Astfel, se stimulează creșterile laterale ale arbustului. Ca o regulă generală arbuștii fructiferi se tund mai îngust în partea de sus și mai larg în partea de jos, astfel încât, aceștia să beneficieze de lumină.

 

 

 

Mulcirea arbuștilor fructiferi

Procesul de mulcire este foarte important în menținerea stării de sănătate a arbustului. Mulcirea se realizează cu materiale organice sau anorganice. După tăierea arbustului acesta se protejează cu mulci și glugi speciale care îl feresc de îngheț.

Astfel, la baza tulpinii se așează un strat de mulci pentru a menține temperatura optimă în sol, pentru a regla umiditatea, a reduce pierderile de îngrășăminte și compactarea solului. Stratul de mulci poate fi realizat din materiale organice precum, compost de grădina, paie, iarbă cosită, rumeguș și talaj, coajă de copac, ziare, zaț de cafea sau materiale anorganice pietriș, folie și material geotextil.

 

Stropirea de toamnă la arbuștii fructiferi

După recoltare și căderea frunzelor, arbuștii fructiferi se stropesc cu soluție pe bază de cupru. Prin acest procedeu se elimină ciupercile, fungii sau virusurile ce pot ierna pe plantă. De asemenea, se realizează stropiri specifice de toamnă la plantele care au avut în prealabil probleme cu diferite boli și dăunători.

 

Pregătirea arbuștilor de căpșun pentru iarnă

Arbustul de căpşun este aclimatizat la condițiile din România dar necesită o îngrijire și o protejare specială în cazul înghețurilor târzii. Arbuștii de căpșun se acoperă cu paie când temperaturile ajung la -8, -10 grade Celsius. Această protecție ajută la pornirea mai timpurie în vegetație, primăvara. 

 

 

Iarna arbuștii de căpșun nu se irigă. Udarea se sistează la mijlocul lunii septembrie.  Înainte de iernare arbuștii de căpșun se fertilizează cu produse cu o concentrație ridicată de fosfor, potasiu, magneziu și calciu, pentru a spori rezistența la ger.

De asemenea, printre lucrările de toamnă se numără și rărirea plantelor îndesite, curățarea buruienilor din jurul plantelor, erbicidarea cu Sultan sau Sencor împotriva buruienilor care pot rezista pe timp de iarnă.

 

Pregătirea arbustului de afin pentru iarnă

În general arbuștii de afin sunt rezistenți la ger, însă, la soiurrile care înfloresc devreme este necesară protecția pe timp de iarnă cu materiale speciale.

Pentru realizarea stratului de mulci la afin se utilizează doar materiale acide, compost din rumeguș, compost sau așchii din coajă de pin, ace de pin sau humus de frunze. Se recomandă evitarea bălegarului de fermă sau compostul obișnuit.

 

 

Iarna târziu arbuștii de afin se tund, se elimină tulpinile rupte, neproductive, care au o creștere lentă, se aplică ulei alb pentru a ține la distanța afidele și păduchii.

La arbuștii bătrâni se taie 2, 3 ramuri de la bază, astfel încât, pe arbust să rămână 4-6 tulpini principale. Se taie lăstarii care au rodit în anul respectiv, până la un mugure orientat în sus. Atenție, nu tunde mai mult de un sfert de plantă.

Dacă vrei soiuri pentru cultură poți alege afin de cultură sau afin albastru, specii viguroase, rezistente la îngheț.

 

Pregătirea arbustului de agriș pentru iarnă

Agrișul se bucură de aprecierea grădinarilor de secole. Cultivările se împart în arbuști cu fructe culinare și fructe desert. Arbuștii fructiferi de agriș nu sunt greu de cultivat. Aceștia nu sunt pretențioși la condițiile de mediu. Întrucât înfloresc devreme aceștia necesită protecţie pe timp de iarnă.

 

 

Toamna, arbustul de agriș se tunde lăsând aproximativ 5 ramuri de 1, 2, 3 ani. Tulpinile bătrâne se taie de la bază, pentru a spori regenerarea și fructificarea. Tulpinile bătrâne se deosebesc de cele tinere prin culoarea scoarței care se închide cu vârsta.

De asemenea, se curăță arbustul de ramurile lungi, creșteri vegetative, ramuri uscate sau bolnave.

Cele mai recomandate soiuri de agriș sunt: arbust fructifer agriș rosu, arbust fructifer agriș port înalt Uriaș de Palag verde sau arbust fructifer Agriș port înalt Gustos Roșu.

În concluzie, orice tip de arbust fructifer ai alege, respectând și aplicând metodele de îngrijire prezentate, obții fructe calitative, ce pot fi consumate în stare proaspătă sau procesată.

 

 

Arbuștii fructiferi sunt plante care îngrijite și protejate corect pe timp de iarnă, produc fructe bogate în nutrienți și antioxidanți benefici organismului uman.

 

23 thoughts on “Pregătirea arbuștilor fructiferi pentru iarnă

Comments are closed.