Pregătirea culturilor de câmp pentru iarnă

Culturile de câmp înființate toamna reprezintă o modalitate eficientă de a beneficia de roade bogate în primăvară. Însă, acestea trebuie corect executate și întreținute în perioada anotimpului rece.

Pregătirile încep încă de la începutul toamnei când se realizează aratul de toamnă, discuitul, aerarea pământului și semănatul cerealelor de toamnă, grâu, secară, orz, orzoaică și triticale.

 

 

Sfaturi importante în semănatul culturilor de toamnă:

  • Secara se seamănă înaintea grâului cu 2 săptămâni
  • Triticalele se seamănă la periferia culturilor de grâu, în a doua jumătate a lunii septembrie
  • Orzul și orzoaica, fiind mai sensibile, se seamănă mai devreme decât grâul
  • Grâul se seamănă în perioada 15 septembrie – 30 octombrie
  • Principalele lucrări ce se realizează toamna înainte de semănat sunt arătura de toamnă, discuitul, aerarea pământului și fertilizarea organică.

 

Arătura de toamnă în câmp

Arătura de toamnă este o lucrare esențială ce se realizează în zonele reci în perioada septembrie- octombrie, cel târziu la începutul lunii noiembrie iar în zonele calde și uscate la sfârșit de noiembrie.

În funcție de sol, arătura de toamnă se realizează astfel, pe terenurile bine structurate mai timpuriu în luna septembrie, iar pe solurile grele arătura de toamnă se realizează în perioada octombrie – noiembrie.

De asemenea, arătura de toamnă se realizează în funcție de umiditatea solului, astfel, solul trebuie să aibă o umiditate de 50-60% pentru solurile argiloase și 50-70%, 70-80% pentru solurile nisipoase.

Arătura de toamnă poate fi realizată cu plugurile clasice sau reversibile. În cazul solurilor profunde arătura se realizează la o adâncime de 30-35 cm, iar în cazul solurilor ușoare la o adâncime de 20-25 cm.

 

 

Discuitul și aeratul pământului

Discuitul și aeratul pământului sunt lucrări premergătoare semănatului, prin care terenul se pregătește pentru înființarea culturii. Prin aceste lucrări solul este mărunțit, astfel încât, sămânța să realizeze un contact direct, eficient, cu substratul și substanțele nutritive.

Discuitul se realizează cu grapa, care se folosește la pregătirea patului germinativ în condiții variate sau cultivatorul, care afânează solul dar fără a-l întoarce.

Astfel, în funcție de dimensiunea terenului și de tipul de sol se alege unealta agricolă potrivită.

Fertilizarea organică

Fertilizarea organică este foarte importantă pentru creșterea nivelului de producție al culturilor și refacerea și îmbunătățirea însușirilor de fertilitate a solurilor. Aceasta se aplică pe toată durata anului, inclusiv în perioada de iarnă, dar nu pe zăpadă.

Dozele de îngrășământ la culturile agricole, se stabilesc în funcție de:

  • Consumul de elemente nutritive și producția estimată
  • Fertilitatea naturală a solului
  • Hibridul cultivat;
  • Reacția solului (pH-ul);
  • Sistemul de fertilizare practicat în asolament
  • Sistemul de cultură: neirigat sau irigat;
  • Sistemul de fertilizare aplicat: mineral, organic, organic-mineral etc;
  • Cantitatea de precipitații înregistrate în anul anterior culturii și în perioada toamnă – iarnă;
  • Tipul de sol

Toate cele prezentate mai sus sunt foarte importante, însă, stratul de zăpadă este esențial pentru protejarea culturilor de câmp peste iarnă.

De exemplu, culturile de rapiță, dacă nu sunt acoperite cu un stat de zăpadă, nu rezistă la temperaturi foarte scăzute.

 

 

Clima este principalul inamic al culturilor de câmp, pe care omul nu îl poate controla. Astfel, oscilațiile de temperatură și lipsa stratului de zăpadă în perioada iernii favorizează apariția stresului termic la cultura, care poate conduce, în timp, la compromiterea plantelor.

Zăpada joacă un rol important în dezvoltarea culturilor, prin crearea unui strat protector care menține temperatura optimă în sol și la suprafața acestuia.
Pentru culturile de toamnă se recomandă alegerea soiurilor românești, care rezistă mult mai bine la oscilațiile termice. În fiecare an, soiurile românești au avut o rezistență mult mai bună în comparație cu soiurile străine. În special la grâu, unde soiurile au o rezistență destul de ridicată la îngheț.

Hibrizii de grâu românești extrem de bine adaptați la condițiile de la noi din țară sunt: Glosa – care ocupă cea mai mare pondere în cultură, Alex și Ciprian creați la Fundulea, respectiv la Lovrin si Andrada, creat la Turda.

Culturile de toamnă sunt obișnuite cu temperaturi reduse însă, stratul de zăpadă le asigura protecție și un mediu propice dezvoltării.

Pentru a reduce efectele negative ale înghețurilor se pot realiza operațiuni de combatere cum ar fi:

  • plantele sensibile la îngheţ se cultivă pe pante cu expoziţie sudică sau sud-vestică, care asigură scurgerea cu uşurinţă a aerului rece pe văi
  • Se încălzeste suprafaţa solului prin irigare și aer cald
  • Se ventilează aerul pentru a împiedica formarea inversiunilor termice în stratul de aer din vecinătatea solului

 

În concluzie, culturile de câmp au nevoie de tratamente speciale în perioada iernii și de un strat de zăpadă care să le asigure protecție.

 

141 thoughts on “Pregătirea culturilor de câmp pentru iarnă

  1. Pingback: Computer Science
  2. Pingback: Fikry Group Ford
  3. Link exchange is nothing else except it is simply placing the other person’s web site
    link on your page at suitable place and other person will also do similar in favor of you.

  4. Pingback: Chirurgie Tunisie
  5. Pingback: IRA Empire
  6. Pingback: online memorial
  7. Pingback: search dececased
  8. Pingback: family member
  9. Pingback: 2023 Books
  10. Pingback: Google reviews
  11. Pingback: Click Here
  12. Pingback: Click Here
  13. Pingback: Click Here
  14. Pingback: Click Here
  15. Pingback: Click Here
  16. Pingback: Click Here
  17. Pingback: Click Here
  18. Pingback: Click Here
  19. Pingback: Click Here
  20. Pingback: earning apps
  21. Pingback: Click Here
  22. Pingback: Click Here
  23. Pingback: Click Here
  24. Pingback: Click Here
  25. Pingback: Click Here
  26. Pingback: Click Here
  27. Pingback: Click Here
  28. Pingback: Click Here
  29. Pingback: Click Here
  30. Pingback: Click Here
  31. Pingback: Click Here
  32. Pingback: Click Here
  33. Pingback: Click Here
  34. Pingback: Click Here
  35. Pingback: Click Here
  36. Pingback: Click Here
  37. Pingback: Click Here
  38. Pingback: Click Here
  39. Pingback: Click Here
  40. Pingback: Click Here
  41. Pingback: Click Here
  42. Pingback: Click Here
  43. Pingback: Click Here
  44. Pingback: Click Here
  45. Pingback: Click Here
  46. Pingback: Click Here
  47. Pingback: Click Here
  48. Pingback: Click Here
  49. Pingback: Click Here
  50. Pingback: Space ROS
  51. Pingback: Click Here
  52. Pingback: Click Here
  53. Pingback: Click Here
  54. Pingback: Click Here
  55. Pingback: Click Here
  56. Pingback: Click Here
  57. Pingback: Click Here
  58. Pingback: Click Here
  59. Pingback: Click Here
  60. Pingback: Click Here
  61. Pingback: Click Here
  62. Pingback: Click Here
  63. Pingback: Click Here
  64. Pingback: Click Here
  65. Pingback: Click Here
  66. Pingback: Click Here
  67. Pingback: Click Here
  68. Pingback: Click Here
  69. Pingback: Click Here
  70. Pingback: Click Here
  71. Pingback: Click Here
  72. Pingback: valentine gift
  73. Pingback: domain-broker
  74. Pingback: Lincoln Georgis

Comments are closed.