Menu

Pregătiri pentru culesul strugurilor. Ce trebuie să faci pentru a obţine un vin bun

Când vine vorba despre făcutul vinului, pare că tot românul se pricepe. Aşa că, de pe la începutul lui septembrie şi până pe după jumătatea lui octombrie începe să se simtă miros vârtos de must, de ai impresia că trăieşti într-o cramă.

 

 

 

Tradiţii privind culesului strugurilor

.

Culesul viilor începe odată cu Ziua Crucii, mai precis 14 septembrie. Se spune că obiceiurile locale legate de culesul strugurilor sunt atâtea câte regiuni numără ţara noastră. Însă există anumite datini care leagă între ele satele şi se transmit din generaţie în generaţie, indiferent de cât de mult a apărut tehnologia modernă şi în zonele rurale.

De exemplu în Vrancea, mustul se obţine zdrobind strugurii direct cu picioarele. Aici feciorii spălaţi pe picioare se urcă în vasul special pentru zdrobit strugurii şi dansează, în timp ce femeile pun de-o horă pe pământ. Cu ani în urmă, exista chiar şi un obicei conform căruia, de Ostrovul Viilor, tinerii însurăţei primeau o bucată de pământ, iar terenul dăruit se numeşte Însurăţei şi se află în judeţul Prahova.

Tradiţiile au rămas undeva departe, iar viaţa viticultorilor s-a emancipat. Au apărut, astfel zdrobitorile. În prezent, există, echipamente care realizează zdrobirea şi desciorchinarea în acelaşi timp. Acestea se numesc desciorchinătoare de struguri cu zdorbitor.

 

Ce unelte de vinificaţie putem să folosim?

 

În vinificatie, primele procese sunt zdrobirea şi desciorchinarea strugurilor care presupun utilizarea unor utilaje ca zdrobitor, zdrobitor cu desciorchinator sau desciorchinator.

De obicei, o zdrobitoare desciorchinătoare este alcătuită dintr-o cuvă de recepţie struguri, partea de zdrobire şi desciorchinare şi cuva de mustuială cu pompă la desciorchinătoare.

Cum funcţionează o zdrobitoare cu desciorchinătoare. Aceasta preia ciorchinii de struguri din cuva de recepţie cu ajutorul axului cu paleţi sau spirală şi introduşi între tamburii de zdrobire.  Tamburii de zdrobire reglabili, au forma cilindrică şi sunt confecţionaţi din aluminiu.

În ceea ce priveşte o desciorchinatoare are o cuvă de receptie, în cuvă ax cu spiră care alimentează partea de desciorchinare. Acestea preiau ciorchinii de strugure din cuva de recepţie cu ajutorul axului cu spiră care alimentează direct cilindrul pentru desciorchinare unde axul cu paleţi scutură ciorchinii de boabe şi elimină în partea terminală restul ciorchinilor.

Atenţie!

Nu fermenta strugurii cu tot cu ciorchine. Adevăratul vin se face, fără doar şi poate, din struguri. Aşa că dezbrobonirea este obligatorie dacă se doreşte obţinerea unor vinuri de calitate superioară, gustul fiind mai putin înţepător şi vinurile se limpezesc mai uşor şi mai repede.

 

De ce să alegem o zdrobitoare cu desciorchinătoare?

 

În primul rând o desciorchinătoare cu zdrobire ajută la producerea unor vinuri de calitate superioară. Aceasta este o soluţie viabilă pentru obţinerea unei vin de calitate, fiind o alegere mult mai inspirată decât zdrobitorul clasic de struguri.

Nu folosi teascul sau presa de struguri decât după desciorchinare. Cel mai vechi echipament de vinificaţie este presa de struguri. Presa de struguri este de doua tipuri: presă de struguri manuală şi presă de struguri cu motor electric. Evident că presa de struguri cu motor electric este cel mai eficient în procesul de stoarcere a strugurilor pentru că se obţine pulpa din care se face vinul.

 

 

Aşadar, ne apropiem cu paşi repezi şi de culesul viitor.

Până vă decideţi ce să cumpăraţi: zdrobitor, desciorchinătoare sau presă de struguri trebuie să ştiţi că nu este indicat să folosiţi vase şi unelte din fier pentru manipularea şi depozitarea strugurilor, mustului şi vinului.

Coşurile de nuiele sunt ideale pentru a pune strugurii culeşi.

De asemenea, nu pune mustul la fermentat decât după ce s-a limpezit. Deşi foarte mulţi obişnuiesc să pună mustul în butoiul în care va fermenta imediat ce a fost scos din teasc sau presă, specialiştii spun că acest lucru este dăunător pentru vin.

 

 

 

No comments

Lasă un răspuns

Tarancuta Urbana

Facebook
Pinterest
Instagram