Menu

Primul ajutor pentru animale | Situaţii de urgenţă pentru care să fii pregătit!

Ai un animal de companie? Atunci trebuie să ştii şi care sunt situaţiile de urgenţă veterinară. Din păcate, urgenţele pot apărea când te aştepţi mai puţin, oricât de responsabil şi atent eşti în ceea ce priveşte îngrijirea animalului tău de companie. Nu uita, că cea mai sigură variantă este, în caz de urgenţă, să apelezi la o ambulanţă veterinară însă, până când ajunge medicul veterinar, minimele cunoştinte despre primul ajutor devin foarte utile.

Ce faci când animalul a fost înţepat de o viespe sau albină

Înţepăturile de albine sau viespi cauzează, de obicei, umflături minore, durere pe moment şi mâncărime. Bine ar fi să găseşti acul, să încerci să îl scoţi cu ajutorul unei pensete. Pentru ameliorarea simptomelor, discută cu medicul în legatură cu medicamentele ce trebuie administrate.

Ce faci când animalul se îneacă

Această situaţie este una foarte urgentă. Animalul trebuie să fie transportat imediat la veterinar însă, pe drum îl poţi ajuta prin verificarea gurii, întrucât limba îi poate cauza dificultăţi de respiraţie.

Ce faci dacă animalul are convulsii?

O astfel de criză trece, în general, în aproximativ 3 minute sau mai puţin. În acest caz tu trebuie să te asiguri că animalul este în siguranţă! Dacă animalul este inconştient, verifică dacă acesta respiră şi nu este ceva care să îi obstrucţioneze căile respiratorii. NU încerca să îi dai apă sau mâncare în timpul crizei. După ce s-a terminat criza, mergi cu animalul la veterinar.

Ce faci dacă animalul a fost muşcat de alt animal?

În cazul unei muşcături, animalul trebuie să ajungă urgent la un veterinar, deoarece aceste răni au potenţial mare de infectare şi necesită tratament cu antibiotice, chiar din primele ore. Până ajungi la un cabinet veterinar, controlează sângerarea prin aplicarea de presiune pe rană cu mâna sau, preferabil cu o compresă; ai grijă să nu te muşte, animalele în stare de şoc, au reacţii necontrolate.

Ce faci dacă animalul este otrăvit?

Dacă suspectezi că animalul tău a fost otrăvit, trebuie să ajungi cu el la un cabinet veterinar non stop. Este foarte important ca veterinarul să primească informaţii detaliate despre substanţele cu care a intrat în contact. Până ajungi la cabinet, sună un medic veterinar pentru consiliere imediată; nu îi administra animalului niciun medicament sau aliment, decât dacă acesta te-a sfătuit să faci asta.

Aşadar, nu uita că şi aninalul de companie se poate confrunta cu diverse probleme de sănătate, unele mai uşoare, unele mai grele, pornind de la o simplă intoxicaţie până la o complexă operaţie. Cu ajutorul unui medic veterinar pe care să-l putem contacta la orice oră, toate problemele legate de sănătatea animalului nostru îşi găsesc rezolvare.

No comments

Lasă un răspuns

Tarancuta Urbana

Facebook
Pinterest
Instagram