Menu

Reguli principale pentru îngrijirea căinelui tău

Există specialişti care susţin că îmbăierea frecventă a câinelui ar deteriora blana animalului, dar există şi specialişti care susţin că animalul trebuie îmbăiat chiar de mai multe ori decât omul.

Grija pentru animalul nostru de companie necesită a cunoaşte cum să îi îngrijim blana, pielea și unghiile. Toate acestea pot începe imediat după ce schema de vaccinare a fost încheiată.

 

1. Perierea 

Un câine re nevoie de un periaj minim, acesta depinzând de tipul de păr, dr sunt şi câini care necesită periaj zilnic.

  • câinii cu păr lung au nevoie de periaj zilnic
  • câinii cu părul de lungime medie trebuie periat săptămânal
  • câinii cu păr scurt au nevoie de un periaj lunar

 

Perierile în perioada năpârlirii sunt chiar de mare ajutor: împiedică căderile masive de păr. De asemnea, periatul se recomandă să fie început de la o vârstă cât mai fragedă a animalului.

 

 

2. Tunderea

Aspectul blănii animalului nostru are legătură cu starea lui de sănătate. Un animal cu blana încâlcită este posibil să prezinte probleme dermatologice.

Un câine are nevoie de o tunsoare de cel puţin 2 ori pe an, iar câinii cu blana pufoasă sau lungă şi dreaptă trebuie să fie tunşi chiar mai des.

Există sfaturi pentru aţi tunde singur câinele, dar în caz că nu reuşeşti poţi merge cu el la o frizerie canină.

Ce trebuie să mai ştiţi şi chiar să vă îngrijoreze este starea blănii animalului. Dacă blana este tocită sau lipseşte pe anumite porţiuni însemnă că animalul are probleme de sănătate şi trebuie să mergeţi la medicul veterinar.

 

 

 

3.Tăierea ghearelor

Tăierea ghearelor este o operaţiune de toaletare destul de cmplicată dar care trebuie făcută regulat. Dacă nu se face cu atenţie, câinele pot dezvolta o aversiune faţă de această operaţiune, dar cu prudenţă şi învăţarea tehnicii corecte de tăiere a ghearelor totul va fi bine.

Mai mult, dacă nu sunt tăiate la timp, ghearele îi pot provoca dureri foarte mari căinelui şi îl vor deranja în timpul mersului. Ghearele prea lungi se pot rupe, infecta, încarna sau exfolia.

 

Bolile câinilor

Viaţa animalelor de companie depinde de îngrijirea pe care o primesc din partea stăpânilor. În afara de vaccinurile pe care trebuie să le administrezi periodic, trebuie să avem grijă şi la eventualele simptome ale unor boli, întrucât şi câinii au diverse boli care trebuie tratate cu seriozitate.

În funcţie de rasa câinelui sunt şi bolile animalului. De exemplu, cea mai întâlnită boală la câinii de talie înaltă este  displazia . Nu trebuie să fie bătrân cîinele care face displazie de şold, aceasta fiind una dintre cele mai frecvente probleme ortopedice.

Displazia de şold este responsabilă de apariţia artrozei la câini încă de mici, de la câteva luni chiar, imediat după ce aceştia încep să crească. Deşi poate fi cauzată şi de creşterea rapidă în greutate, printr-un aport nutriţional excesiv, cel mai mare factor de risc, rămâne moştenirea genetică. O femele ce suferă de displazie nu mai are voie să facă pui. De asemenea, cu cât această boală este descoperită din timp, cu atât mai repede va putea fi tratată.

Câinii de talie mică în general se îmbolnăvesc de inimă. Chiar dacă sunt căini cu talie mică aceştia au probleme cu spatele.

Cele mai comune boli ale câinilor indiferent de rasă sunt:

Babesioza. Este rezultatul paraziţilor intraţi în sânge odată ce câinele a fost muşcat de o căpuşă.

 

Ascaridoza. Este o boală parazitară digestivă, ouăle viermelui fiind ingerate, după care ajung în ficat, plămâni, bronhii, trahee, apoi faringe

Otita. Aceasta poarta numele şi de Malaesioza, fiind o micoza a pielii la nivelul conductului auditiv extern.

În general la aceste boli, simptomele generale sunt temperatură ridicată, refuzul mâncării şi stare de letargie. Nasul trebuie să fie umed şi rece, nu este bine să fie uscat, fierbinte, sau să prezinte cruste, crăpături.

 

 

 

 

 

displazia

No comments

Lasă un răspuns

Tarancuta Urbana

Facebook
Pinterest
Instagram