Săptămâna Haferland sau cum „dragostea nu va pieri niciodată”

Dacă m-ar întreba cineva unde vreau să trăiesc de mâine încolo aş răspunde scurt: într-un sat din Haferland, de exemplu Criţ. Singurul lucru care n-aş putea să-l spun este de ce n-am vizitat până acum aceste sate. Ce se întâmplă azi pe lângă Braşov, Sighişoara, Mediaş, Sebeş şi prin fostele aşezări săseşti din Transilvania merită luat în seamă. Se văd semne frumoase de renaştere.

Saşii au fost timp de sute de ani o populaţie care a influenţat decisiv istoria Transilvaniei. Germani la origine, saşii erau meşteşugari şi negustori pricepuţi, asta ne arată şi mărturiile medievale.

Săptămâna Culturală Haferland este unică în felul ei. Săptămâna Haferland, ediţia 2018 are ca slogan „Festival cu meşteşug” şi include localităţile Archita, Homorod, Roadeş, Saschiz, Rupea, Criţ, Meşendorf, Cloasterf, Buneşti şi Viscri.

 

foto: Facebook Saptamana Haferland

 

Mi-am dorit atât de mult să ajung în Haferland – Ţara Ovăzului şi atât m-am concentrat, astfel încât într-o zi am primit invitaţia să merg într-un trip de presă alături de alţi bloggeri și fotografi, ce s-a desfăşurat între 12 şi 13 iulie.  Am descoperit aici o parte din România plină de poveste, România tradiţională, într-un cuvânt o Românie magică.

Toată lumea are nemulţumiri, toată lumea are neajunsuri, dar eu n-am văzut aici oameni supăraţi. De la un capăt la altul oamenii vorbesc frumos despre obiceiurile şi tradiţiile lor, cum au plecat în 1990, din dorinţa de a-şi întregii familiile, dar cum încet, încet au început să-şi petreacă vacanţele aici, în ţara lor. Într-un cuvânt: mândrie, despre asta e vorba. Sunt mândri de ei şi de cine sunt ei.

După două zile petrecute prin Criţ, Saschiz şi Meşendorf, eu una mă declar impresionată de ce am văzut şi auzit în aceste mici sate săseşti, în mare parte abandonate şi care prind viaţă în luna august, odată cu Săptămâna Haferland.

Dar, să revenim la plecarea noastră către Haferland. Încă din capul locului trebuie să vă spun că programul, organizarea şi oamenii parte din acest proiect sunt demni de toată admiraţia.

Ediția de anul acesta a festivalului va avea loc în perioada 2 – 6 august 2018.

 

Drumul meu către Criţ

Aşadar, am plecat din Bucureşti de la sediul Automobile Bavaria, partener al festivalului. Prima oprire a avut loc la Rompetrol Ploieşti unde am fost aşteptaţi cu cafea, apă, sandvişuri şi dulciuri. După un ospăţ pe cinste am plecat din nou la drum.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


În jurul prânzului am ajuns la Criţ şi ne-am cazat la Casa Kraus. Vacanţa la bunici este puţin spus. Odată ce poarta Casei Kraus ţi-a fost deschisă, poți spune că ai intrat într-o lume magică. O curte mare, gazonul tocmai ce era tuns, limonada rece şi doamna Sofia prin curte, ca o bunică ce îşi aşteapta nepoţii în vacanţă.

 

 

 

 

Casa Kraus şi Biserica forticată 

Casa Kraus, reconstruită după planurile iniţiale de Fundaţia „Michael Schmidt”, devine şi centru cultural, şi loc de tabără pentru copii, şi şcoală de limba germană. De la mobilă pictată manual şi restaurată de meşterii din zonă, de la uşile şi duşumelele din lemn masiv şi până la obiectele de decor, totul a fost reconstituit în cele mai mici detalii. Casa Kraus are opt camere ce poartă numele unor sași născuți în Transilvania înclusiv Sofia Folberth. Aici se mai adaugă camera ce poartă numele lui Johann Kraus, Hermann Oberth, Samuel von Bruckenthal, Stephan Ludwig Roth, Johannes Honterus, Carl Wolff sau Franz Binder. Doamna Sofia are chiar o căsuţă ce îi poartă numele, iar în perioada în care nu locuieşte aici vă puteţi caza în locuinţa ei.

 

Fotografie a fost făcută în faţa casei doamnei Sofia

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dar, cine este Sofia Folberth?

Doamna Sofia Folberth, are 96 de ani şi trăieşte în Germania, iar vara, an de an revine în satul Criţ, pentru a le povesti turiştilor istoria locului, dar şi povestea Bisericii Fortificate din Criţ, care de altfel se află în curtea Casei Kraus, cândva casă parohială. Fosta casă parohială a fost reconstruită, recent, întocmai după planurile originale, iar camerele păstrează aerul simplu şi auster al caselor săseşti.

 

 

De la doamna Sofia am aflat că pentru construcţia bisericii din Criț au fost folosite 80.000 de cărămizi, iar ridicarea acesteia s-a făcut numai prin voluntariat. Bărbaţii din sat făceau cu rândul. O săptămână munceau bărbaţii de pe o stradă, altă săptămână bărbţii de pe altă stradă şi tot aşa.

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

Biserica evanghelică fortificată se află într-o stare foarte bună. Arată perfect conservată, are o acustică deosebită şi o orgă restaurată care sună impecabil. Aici se ţin concerte de muzică religioasă, dar şi de muzică clasică, iar în spaţiile cândva folosite pentru adăpostirea populaţiei şi pentru provizii se organizează expoziţii de artă şi fotografie. Zidul de apărare, în care s-au conservat perfect şi gurile pentru smoală şi gurile pentru tragere, face din biserica fortificată din Criţ unul dintre cele mai frumoase monumente din satele transilvane.

 

 

După o astfel de companie şi o frumoasă lecţie de istorie am participat la un atelier de pictură pe lemn susţinut de Manuela Ivan. Şi în timp ce pictam noi de zor o ploaie de vară şi-a făcut rapid apariţia lăsând în urma ei un curcubeu de toată frumuseţea.

 

 

 

 

 

În curtea Bisericii Fortificate din Criţ s-a deschis și expoziția Rosturi și Rostiri la sași, organizată împreună cu Muzeul Civilizației Populare Tradiționale Astra, Sibiu cu ajutorul căreia putem descoperii multe obiecte rămase din gospodăriile sașilor. Printre obiectele expuse aici se află porturi şi ştergare culese din satele participante la Săptămâna Haferland.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Cetatea Rupea, bijuteria născută dintr-o ruină

 

Ploaia nu ne-a dat pace prea mult timp, pentru că a început din nou, iar noi trebuia să ajungem la Cetatea Rupea. Am plecat pe ploaie, iar când am ajuns sus la cetate s-a oprit. Picnicul a fost în interior 🙂 dar în schimb am vizionat 4 filmuleţe, unde protagoniştii erau 4 tineri saşi născuţi în Germania. Patru tineri frumoşi de la care am auzit numai cuvinte de laudă, patru tineri care s-au întors în ţară încercând să facă ceva frumos în satele de unde cândva părinţii lor au plecat.

Eu una, m-am întors plină de energie, şi deşi pozitivă de felul meu, acum mi-am dat seama că este foarte important despre cum şi ce gândeşti despre ţara ta, despre locurile natale şi strămoţii tăi.

Construcţia care datează din anul 1324 a fost în paragină până acum vreo cinci ani, când s-au încheiat lucrările de restaurare. Cetatea Rupea este una dintre cele mai vechi fortificaţii din judeţul Braşov şi este acum punctul major de atracţie pentru turiştii care vin în zonă. Este deschisă publicului, zilnic, în intervalul orar 10.00 – 20.00, iar pe timpul nopţii, este iluminată, astfel că priveliştea din drumul naţional este una superbă.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Saschiz, micul sat săsesc care pare rupt din Rai

A doua zi am plecat la Saschiz direct la Atelierul de ceramică al lui Marinel Gyorfi. Cu el vă întâlniţi în Săptămâna Haferland. Marinel are 22 de ani s-a întors din Anglia unde a învăţat arta olăritului, folosind o tehnică, ce-i drept, demult uitată în Saschiz. Tehnica presupune aplicarea unui strat de glazură pe obiectul de lut. După ce are loc procesul de uscare, prin scrijelire, se obține modelul dorit. Iar după ardere rămâne imaginea desenată pe fondul de culoarea glazurii. Aşa se naşte ceramica albastră de Saschiz.

 

 

 

 

 

 

Lângă Biserica fortificată din Saschiz există un centru de informare turistică, în care putem găsi inclusiv zacuscă, siropuri și dulcețuri pregătite de sași, şi evident le-am gustat la micul dejun de la Casa Kraus.

 

După Saschiz am plecat la Meșendorf. Am vizitat-o pe doamna Hermina Antoni, fostă învăţătoare. Locuiește în Germania dar revine acasă pe timpul verii. Doamna Hermina ne-a povestit despre istoria familiei ei, a satului și a întregii zone, cu obiceiurile și datinile şi ne-a fost ghid la Biserica Fortificată din sat.

 

 

 

 

 

 

Casa sa este un muzeu în miniatură, în care veţi putea descoperi de la obiecte de îmbrăcăminte păstrate cu grijă, unele de peste 100 ani, de la mobilier pictat manual şi alte obiecte cu valoare nu doar sentimentala, ci şi istorică.
Unele dintre aceste colecţii vor putea fi admirate pe 5 august, în ziua dedicata satului ei natal, Meșendorf.

Despre satele săsești și despre viața oamenilor de aici s-au scris cărți, există povești spuse de locuitorii lor, dar musai trebuie să ajungi până acolo, altfel totul rămâne o poveste dintr-o carte.

 

Festivalul Săptămâna Haferland:
„meșteșugul” de a aduce turiști în satele săsești

 

Ediția din acest an a festivalului are ca tematică centrală meșteșugurile, sub sloganul Festival cu meșteșug, săsesc. Festivalul își propune să îi implice pe turiștii veniți în satele săsești în activități cât mai interesante pentru toate vârstele: ateliere de meșteșuguri, activități pentru copii, concerte de jazz și de muzică clasică în bisericile fortificate, proiecții de film, spectacole de teatru, plimbări cu bicicleta, căruța sau tractorul, expoziții de artă, muzică și dansuri, brunch-uri cu preparate locale și deja celebrul bal săsesc.

Săptămâna Haferland, cel mai mare eveniment cultural dedicat promovării zonei săsești din Transilvania, care va avea loc în perioada 2 – 6 august 2017 și, care, anul acesta, așteaptă peste 6,000 de turiști.

Cea de-a șasea ediție a Săptămânii Haferland va include localitățile Archita, Roadeș, Saschiz, Homorod, Rupea, Criț, Meșendorf, Cloașterf, Bunești și Viscri. Anul acesta vioara Stradivarius Elder-Voicu ajunge în Haferland pentru un recital susținut de violonistul Alexandru Tomescu în Biserica Fortificată din Criț, pe 4 august, ziua principală a festivalului.

 

Cert este că, în primele cinci ediții ale festivalului Săptămâna Haferland s-au strâns peste 15.000 de participanți şi zeci de personalități ale vieții culturale și sociale din România și Germania.

Organizatorii evenimentului, Fundația Michael Schmidt susținută de Fundația Adept, Vecinătatea Femeilor din Saschiz, Fundația Mihai Eminescu Trust, Fundația Tabaluga și Asociația Nowero Rupea și-au propus să promoveze nu doar satele săsești, ci și comunitatea și pe cei care duc mai departe tradițiile săsești în materie de olărit, brodat, pictat sau alte activități specifice zonei.

Programul complet al festivalului poate fi consultat pe www.haferland.ro .

 

 

 

12 thoughts on “Săptămâna Haferland sau cum „dragostea nu va pieri niciodată”

  1. Humana is a Medicare Advantage HMO, PPO and PFFS organization and a
    stand-alone prescription drug plan with a Medicare contract.
    Humana is also a Coordinated Care plan with a Medicare contract and a
    contract with the state Medicaid program. Some links on this page may take you to Humana
    non-Medicare product or service pages or to a.

  2. betway365 ยินดีต้อนรับเข้าสู่เว็บไซต์ คาสิโนออนไลน์ เราคือเว็บที่มี คาสิโนออนไลน์ ที่ครบครันที่สุด บาคาร่า บาคาร่าออนไลน์ และกราฟิกสวยที่สุด

  3. [url=https://pg-slot.game/pg-slot/betway365/]betway365[/url] ยินดีต้อนรับเข้าสู่เว็บไซต์ คาสิโนออนไลน์ เราคือเว็บที่มี คาสิโนออนไลน์ ที่ครบครันที่สุด บาคาร่า บาคาร่าออนไลน์ และกราฟิกสวยที่สุด

Comments are closed.