Sâmbătă, 16 mai vă dau iar de lucru. Dacă sunteți în zonă puteți participa la Sărbătoarea Rabarbărului. Locația: curtea Bisericii Evanghelice Sf Ștefan, din Saschiz. Un organizator important este și pensiunea Cartref Saschiz. Poate că unii dintre voi nu știți ce este rubarbărul. Eu, una recunosc că n-am știu, dar m-am documentat și acum am ce să vă povestesc.
Rubarbăr este o plantă originară din Asia sau America de Nord, planta de acum fiind rezultatul unor hibrizi și încrucișări repetate. Rubarbărul crește în cantități mari în Siberia și China, iar la noi este cultivată mai ales în zona Brașovului. Este bogată în fosfor, potasiu, magneziu, fier, zinc și vitamine (mai ales Vitamina C). Indiferent de culoarea pe care o are tulpinile trebuie să fie ferme, grele și lucioase. Nu alege rubarba fibroasă și uscată. Taie frunzele, spală bine tulpinile și taie-le capetele după care o poți păstra ntr-o pungă sigilată în frigider. Atunci când e gătită rubarba își lasă sucurile care se vor îngroșa. Textura ei cu multe fibre o face perfectă pentru gemuri, dulcețuri, compoturi dar mai ales pentru plăcinte. Dacă este pregătită la foc iute își va păstra culoarea vie și textura.
Această plantă este atât de cunoscută în zonă încât are propria sa sărbătoare. La Saschiz, an de an gospodinele sunt invitate să se-ntreacă în bunătățuri din rabarbăr, iar organizatorii le vor răsplăti cu accesorii pentru gătit! Vor exista foarte multe concursuri cu premii: Găsește comoara cetății Saschiz, Cea mai mare plantă de rabarbăr culeasă din gospodăria proprie și evident copii vor avea și ei parte de un concurs cu ”surprize”. În paralel se va desfășura, cu sprijinul voluntarilor, un atelier de lucru pentru copii: pictură, confeționat obiecte decorative cu ajutorul rabarbărului.
Acum câțiva ani, reprezentanța Comisiei Europene în România a organizat un concurs la care au fost invitate să participe toate localitățile care au un produs particular și poate fi „branduit” în UE. Numit „Descoperă Europa ta”, proiectul a avut ca scop încurajarea comunităților locale să-și direcționeze eforturile spre acele produse și servicii care le-ar putea aduce beneficii economice și care le-ar individualiza în Europa. În cadrul acestui concurs, comuna Saschiz a fost selectata de organizatori pentru exemplificare tocmai pentru gemul de rubarbă.
Săsoaicele fac, de sute de ani, dulceaţă, compot, ba chiar şi ciorbă din planta asta, care arată exact ca un brusture. Dar şi gemurile de zmeură, cireşe sau căpşuni le ies al naibii de bune. Au pregătit vreo patru gospodine borcanele cu dulceaţă de rubarbăr şi au plecat în Italia, la un concurs de preparate tradiţionale, unde au rupt gura târgului. Saschiz este un sat săsesc cu 2300 de locuitori, situat la granița județului Mureș, pe drumul Brașov-Sighișoara,
tarancutaurbana@gmail.com
ทางเข้าสล็อต
Wow, great submit. I’d personally choose to draft such as in this way much too – applying time and authentic labor to create a fantastic generate-up. This publish has inspired me to jot down some posts that I’ll produce right before extended. Pg Slot เว็บใหม่