Sfaturi pentru îngrijirea gazonului înainte de venirea iernii  

Iarna se apropie dar lucrările în grădină nu trebuie să se oprească. Acum este momentul în care se pregătește gazonul pentru iarnă, se fertilizează, se aerează și se tunde pentru o grădină perfectă în primăvară.

Gazonul nu are nevoie de foarte mari îngrijiri înainte de venirea iernii, însă, există câteva reguli, care dacă sunt respectate asigură dezvoltarea optimă a gazonului:

  • se aerează, fertilizează și se tunde gazonul înainte de primul îngheţ
  • se greblează frunzele moarte pentru a nu se forma mucegai și muşchi
  • se eliberează gazonul de orice obiecte și se evită călcarea gazonului în această perioadă

 

 

Aerarea gazonului toamna

Aerarea este un proces important prin care rădăcinile gazonului sunt aerisite. În timpul verii gazonul este supus unei presiuni și acțiuni intense care pot provoca compactarea solului iar rădăcinile firelor de iarbă nu mai primesc cantitatea necesară de aer, apă și nutrienţi pentru a se dezvolta. Operațiunea de aerare poate fi realizată prin două metode.

  • Cea tradițională cu furca, care se aplică în cazul în care suprafața de gazon este redusă. Furca de aerare se introduce în sol la 0.5- 2 cm adâncime și se crează canale de aer care permit rădăcinilor să respire.
  • A doua variantă este alegerea unui aerator de gazon care ușurează munca și reduce timpul petrecut în grădină. Acesta va tăia suprafața solului pentru o mai bună irigare și absorbție a nutrienților de către sistemul radicular. Cu ajutorul aeratorului de gazon se elimină muşchiul și buruienile înalte.

 

 

 

Fertilizarea gazonului toamna

Cele mai bune perioade de fertilizare a gazonului sunt toamna târziu sau iarna devreme, înainte de primul îngheț.
Gazonul se fertilizează abundent pentru înlocuirea nutrienţilor pierduți pe timpul verii. Odată cu scăderea temperaturii și venirea iernii fertilizantul rămâne în sol și hrănește sistemul radicular al plantelor pe toată perioada iernii.

 

Tunderea gazonului toamna

Odată cu venirea anotimpului geros, gazonul se tunde coborând treptat baza mașinii de tuns iarba, astfel încât, iarba să fie tunsă din ce în ce mai scurt. Dacă nu se realizează aceasta operațiune și gazonul este prea mare la venirea înghețului, acesta va fi atacat de animale de câmp, rozătoare, care pot distruge porțiuni mari de gazon, prin construirea cuiburilor. Pentru o iernare în siguranță gazonul trebuie tuns scurt, pentru a se proteja lăstarii fragili care încep să crească în apropierea sezonului rece.

 

 

Eliminarea muşchiului din gazon

Muşchiul apărut în gazon este o problemă des întâlnită, mai ales în zonele umbroase, unde acesta menține o umiditate ridicată ce poate face ca rădăcinile gazonului să putrezească. Muşchiul se poate elimina și prin metode chimice prin utilizarea compușilor pe bază de fier și sulf care în cele mai multe cazuri sunt combinate cu un îngrășământ pentru gazon, sub formă de granule sau concentrat care trebuie diluat. Acest îngrășământ se împrăștie sau se pulverizează pe zonele afectate de mușchi.

 

Pregătirea gazonului pentru iarnă

În perioada de iarnă gazonul se menține liber, fără obiecte de mobilier și bușteni uitați. De asemenea, pentru a avea un gazon perfect în primăvară se evită traficul excesiv pe peluză. În această perioadă nu se aplică nici un fel de presiune asupra gazonului deoarece, pot apărea goluri inestetice în peluză.

Atenție!
Nu parcați mașina pe gazonul aproape înghețat, acesta va fi distrus iremediabil iar în locul lui vor apărea buruieni.

Mulcirea gazonului

După realizarea aerării și fertilizării gazonul se acoperă cu un strat de mulci pentru protecție. Stratul este alcătuit din turbă, nisip, pământ de țelină. Cu acest mulci se acoperă găurile mici realizate în urma aerării. Aplicarea nisipului cuarțos contribuie la îmbunătățirea aerării și oxigenării solului, reducerea denivelărilor apărute în urma proceselor de pregătire a gazonului pentru iarnă, eliminarea stratului de filt, format din restrui vegetale uscate. Stratul de mulci se va aplica uniform, astfel încât, să se evite sufocarea gazonului.

 

Însămânțarea gazonului toamna

Toamna este momentul potrivit pentru însămânțarea gazonului. Înainte de realizarea procesului de însămânțare se aplică un îngrășământ pe toată suprafața gazonului pe bază de potasiu și fosfor, pentru întărirea rădăcinilor și pentru o rezistență mai bună pentru iarnă. Pentru însămânțare se utilizează același tip de semințe într-o cantitate mai redusă. Această însămânțare va ajuta la popularea denivelărilor proaspăt acoperite de sol.

 

 

Îngrijirea gazonului în timpul iernii

Știm cu toții că iarna vine cu ghețușuri și zăpezi mari și sporește apariția accidentelor. Sarea este un mijloc prin care se elimină gheața pe aleile de acces în gospodărie. Însă, aceasta poate fi un factor nociv pentru sol și plante. Odată cu creșterea concentrației de sare din sol va avea de suferit procesul de osmoză care nu mai poate fi realizat în condiții normale. Astfel, gazonul se va compacta și va apărea un deficit de umiditate, se va îngălbeni și se va rări.
Aceste efecte nu pot fi observate imediat ci după trecerea iernii când va fi prea târziu. Pentru combatere se poate acoperi gazonul cu un strat protector de mulci sau se poate opta pentru plantarea unui soi de gazon mai rezistent.

Dacă aceste reguli de întreținere a gazonului sunt respectate, gazonul va trece peste iarnă fără traume iar primăvara vă va bucura cu un verde proaspăt.

36 thoughts on “Sfaturi pentru îngrijirea gazonului înainte de venirea iernii  

Comments are closed.