Smochinul – plantare și metode de protecție

Vacanțele sunt frumoase și le aștepți cu nerăbdare, dar se termină repede. Ce ar fi dacă a-i aduce câte ceva din vacanță și în grădina ta! Pentru un aer mediteranean alege să plantezi în grădina ta un smochin, de care să te bucuri cât mai mult timp.

 

Caracteristicile generale ale smochinului

Smochinul este originar din Bazinul Mediteranean. Acesta crește sub formă de tufă la o înălțime de 3-4 m, are frunze mari, lung pețiolate de culoare verde închis și flori mici, nesemnificative.

În funcție de solul în care este plantat smochinul are fructe de culori diferite, verzi, gălbui sau violet.

 

Plantarea smochinului

Plantarea smochinului se face, în zona temperată, primăvara, timpuriu. În grădinile de lângă casă, arbuștii de smochin se plantează la distanțe de 4 metri între rânduri și 3-4 metri între plante.

Smochinul fiind originar din zona mediteraneană are nevoie de cel puțin 8 ore/zi de lumină pentru a rodi abundent. Astfel, pentru plantarea smochinului alege un teren adăpostit, cu climat blând cu o pantă de 10-12%.

De asemenea, este foarte important modul de conducere al smochinului: liber, sub formă de tufă, pe spalier sau sub formă de pom cu trunchi.

Pentru a obține pomi cu trunchi, ramurile se scurtează la 60-70 cm, se formează un ax central cu 1-2 etaje cu 3-5 ramuri principale. Trunchiul poate fi pitic la 20-30 cm sau înalt la 50-60 cm.

Pentru sistemul sub formă de tufă, care este cel mai aplicat, se scurtează ramurile la 20-25 cm.

 

 

Smochinul preferă solurile calcaroase, sărace, de aceea, se recomandă adăugarea în groapa de plantare a câtorva pietre mari și bolovani.

Atunci când alegeți să plantați drajoni sau butași de smochin este indicată realizarea unei tăieri de 1/3 din vârful plantei. Astfel, se stimulează ramificarea smochinului de la punctul de altoire și apariția mai multor lăstari de sezon.

La un an de la plantare se selectează 3-6 ramuri principale iar restul se suprimă de la bază.  Pentru că provin din regiunea mediteraneană smochinii sunt fragili la vânturile puternice, de aceea, se recomandă fixarea unei ancore în pământ pentru susținere.

 

 

 

 

Îngrijirea smochinului

Smochinul nu necesită îngrijiri speciale, însă trebuie să ții cont de câteva reguli:

 • Primăvara se afânează solul la baza arbustului și se aplică un îngrășământ complex și microelemente
 • Se elimină drajonii pentru reducerea extinderii
 • Se fac tăieri de corecție, pentru menținerea unei tufe echilibrate
 • Se elimină ramurile uscate, deshidratate, degerate și lăstarii care cresc spre înteriorul tufei
 • Smochinul se udă o dată pe săptămână iar în perioadele de secetă de 2 ori pe săptămână

 

Atenție!

În executarea lucrărilor de tăiere purtați echipament adecvat, latexul din plantă este toxic!

 

Cum pregătim smochinul de iarnă

Smochinul are o rezistență redusă la temperaturi de -12 sau -15 grade Celsius și de aceea, se impune protejarea acestuia pe timp de iarnă, după căderea frunzelor și coacerea lemnului.

Ca regulă generală toți arbuștii de smochin care au înălțimi mai mici de 1 metru, se protejează pe timpul iernii, se adună ramurile, se leagă cât mai strâns, se înfășoară în pânză de sac de iută sau pâslă (pânză specială de protecție), se leagă bine și se acoperă totul cu coceni de porumb iar la bază se pune un strat de paie.

O altă metodă de protecție constă în aplecarea și acoperirea acestora cu paie, coceni, gunoi de grajd, la 20-30 cm.

În zonele mai calde, smochinii se acoperă cu rogojini iar în zonele mai reci ramurile se acoperă cu un strat de 10-15 cm de pământ pentru o protecție sigură.

De asemenea, se plasează capcane împotriva șoarecilor, iar dacă temperaturile cresc materialele de protecție se desfac pentru a evita clocirea mugurilor.

 

 

Atenție!

În protejarea smochinului nu folosiți folie de plastic, pentru că, se crează condens, care favorizează apariția mucegaiului.

Smochinii se desfac după ce înghețurile târzii au trecut. Pentru o rezistență mărită la ger smochinul se fertilizează cu forfor și potasiu. Dacă din nefericire smochinul a înghețat complet, nu vă panicați, se vor forma alți drajoni pe care îi puteți forma și ingriji pentru a obține o nouă plantă.

 

Smochin la ghiveci

Și pentru cei care stau la bloc și își doresc un smochin avem o soluție – smochinul la ghiveci!

Atenție, însă, rădăcinile se dezvoltă direct proporțional cu ramurile, de aceea, smochinul se plantează într-un container potrivit. La maturitate smochinul are nevoie de un ghiveci de aproximativ 40 de litri, dar se va avea în vedere ritmul de creștere al acestuia și se va transplanta de la an la an, dacă este nevoie. Pentru o creștere abundentă se aplică un îngrășământ foliar lunar și se udă o dată pe săptămână!

 

Substratul din ghiveci trebuie să fie un amestec realizat din: 2 părți mraniță sau compost bine putrezit, o parte nisip și o parte de lut sau argilă.

 

 

Astfel, fie că stai la bloc sau la casa te poți bucura de smochine proaspete, zemoase și dulci, oricând!

 

7 thoughts on “Smochinul – plantare și metode de protecție

 1. alternative income sources for therapists
  earn extra money from home without any investment work-from-home case management jobs for physicians without jobs
  Creative ways to monetize a beauty and health blog

 2. Eu locuiesc lângă București. Nu are nevoie de nici o protecție iarna. Îi merge foarte bine neprotejat.

  1. Din ce am mai citit, este bine ca primii doi-trei ani, plantele tinere sa fie protejate. Dupa ce sunt pe rod, intr-adevar devin mai rezistente.

Comments are closed.