Menu

Stilul shabby chic | Ce înseamnă și cum se obține

Decorul shabby-chic mă fascinează de ceva vreme. Chiar dacă shabby înseamnă sărăcăcios, jerpelit, acest stil nu înseamnă altceva decât eleganță. Stilul shabby chic este originar din Marea Britanie și emană atmosfera caselor mari în care mobilierul vechi, vopsit, alături de culorile și texturile calme creează căldură și confort. Vremea a trecut, dar stilul acesta s-a păstrat și s-a impus ca un stil de amenajare de sine stătător, o alternativă plină de farmec romantic. Așa că shabby chic rămâne unul din cele mai populare curente în amenajările interioare.

Decorul shabby-chic nu este doar pentru o cameră anume, ci este potrivit pentru orice cameră, fie sufragerie, dormitor, baie. La toate aceste se adaugă și gradina, terasa unde putem folosi decorațiuni de grădină cu același aer vintage: felinare, colivii cu suporturi de lumânări sau suporturi pentru ghivece.

 

 

Ce trebuie să știi înainte să te apuci să-ți aranjezi casa în stil shabby-chic

 

Pardoseala: aceasta trebuie să aibă un look ponosit, care de altfel poate fi un parchet nou-nouț, dar lemnul trebuie să pară uzat și șubred. Ca să se asorteze cu culorile pastelate, optează pentru tonuri de gri sau bej, toate acestea cu striații și accente de culoare neuniforme. Toate aceste modele se găsesc în magazinele de specialitate.

Mobila trebuie marcată cu semnele trecerii timpului – muchii roase, crăpături sau pete de vopsea. Se recomandă aplicarea unui strat de oxid. Rezultatul este aspectul “prăfuit”. Combină lemnul cu bumbac, metal, dantelă sau țesături imprimate cu motive florale. Există meșteri care lucrează astfel de mobilier, chiar și pe cel al tău îl poate transforma.

Canapelele cu ramă ornamentată din lemn, în stil francez, sunt minunate, dar merg și cele cu huse înflorate și cu saltele masive. Husele se găsesc, de asemenea în comerț. Poți lua în calcul și vitrine cu bibelouri sau obiecte decorative vintage. Masa de cafea poate fi din lemn, din paleți sau poate fi chiar un cufăr. Adaugă oglinzilor rama din lemn a unei ferestre.

 

 

 

Dormitoarele sunt cele mai romantice în toată această amenajare shabby chic. Cu un tapet floral în nuanțe pastelate merge un pat cu rama albă, ornamentală, pe care să așterni o cuvertură tot cu flori. Lenjeria, musai trebuie să aibă și ea flori. Cu siguranță, după prima vizită în casa bunicii sau la un târg de vechituri, te vei întoarce cu obiecte prețioase pentru a începe amenajarea în acest stil.

Bucătăria shabby chic este o combinație minunată de stil rustic și glamour. Accentul este pus pe lucrurile practice. Albul și culorile pastelate se păstrează și în acest spațiu pe tavane, pe pereți și pe podea. Nuanțele de gri sau verde dau o senzație plăcută atunci când sunt aplicate pe dulapurile din bucătăria shabby chic.

 

 

 

 

În final, trebuie să știți că nu este foarte greu să realizezi un decor  shabby chic în orice colț al casei, ornamentând-o cu obiecte vintage, îmbinând texturile și folosind multe obiecte din lemn și textile înflorate.

 

Un alt obiect neînsemnat până acum vreo 20 de ani sunt containerele. Casa din container era folosită inițial pe șantier, în parcurile de camping sau în zonele de calamitate, pentru că erau locuințe prefabricate, cu dimensiuni standardizate, cărora li se puteau aduce diverse modificări și îmbunătățiri rapid. Chiar dacă pare un concept nou, casele din containere sunt chiar mai vechi decât ai putea crede.

Acum, în zilele noastre acestea constituie o alternativă de locuit pentru un proprietar cu buget restrâns sau care vrea să testeze un nou stil de viață. Așadar, dacă te hotărăști asupra unui container nou, acesta poate ajunge și la 20.000 de Euro cu o suprafața totală utilă 60 mp. Pentru o casă de 30 de metri pătrați predarea la cheie se poate face în două săptămâni, termenul fiind extins la 5 săptămâni pentru una de 120 mp.

 

 

 

Dacă ai un teren, și îți dorești o casă container poți fi sigur că vei avea cele mai bune condiții: containerele sunt rezistente, durabile, adaptabile în procesul construcției și ușor de modificat. Ele pot face față vremii dure, și dacă sunt ancorate corect, sunt cele mai sigure adăposturi în caz de cutremur.

 

 

 

No comments

Lasă un răspuns

Tarancuta Urbana

Facebook
Pinterest
Instagram