Toamna, anotimpul bogăției, abundenței de culoare, arome și roade, al zilelor cu soare molcom, a sosit. Sigur, nimic și nimeni nu-i perfect, deci are și toamna lipsurile ei . Zilele ploioase și umezeala displac în general, dar putem trece peste ele, balanța înclină clar în partea frumoasă. Cum sarabanda recoltelor de legume-fructe este în toi, profităm, ne bucurăm, dar mai ales ne implicăm. Acesta este motivul pentru care astăzi povestim despre activitățile desfășurate toamna. Altfel spus știri din bucătăria de toamnă.
Ca orice iubitor de natural, mulți dintre noi preferă pregătirea în casă, după rețete proprii sau transmise, împrumutate și adaptate, conserve, băuturi și alte provizii pentru iarnă. Castraveți, gogoșari, zarzavat pentru ciorbă, gem, dulceață, compoturi, lichioruri, afinată, zacuscă, murături, salate de varză etc. Ca orice om gospodar, care se respectă.
Încep a vă dezvălui câte ceva despre (era să spun ”caștravete” :)), castraveciori, două dintre rețete, ținând cont de preferințele familiei. Prima rețetă este preluată din familie, castraveciori în saramură. Pentru reușită, se opăresc cu saramura preparată cum fiecare gospodină știe, se lasă peste noapte, acoperiți cu un prosop. A doua zi se așază în borcane cu mărar, usturoi, piper, țelină, hrean, crengi de vișin, se toarnă o saramură rece. Murăturile puse în saramură, după cum probabil știți, sunt mult mai sănătoase. Secretul? Sunt mult mai ușor de digerat, conțin enzime benefice, substanțe antibiotice și anticancerigene și dezvoltă o floră intestinală sănătoasă față de murăturile în oțet.
Cealaltă rețetă de castraveciori la borcan este cea după metoda ”bulgărească”. Sunt multe alte rețete, variante de pregătire, am testat eu însumi de- a lungul timpului însă cele mai apreciate de familie și prieteni au rămas cele două de mai sus.
Gogoșarii, sunt și ei foarte apreciați în multe familii. Rețeta despre care amintesc este foarte veche, de vreo 35 de ani, primită de la o doamnă secretară. De-a lungul anilor am adaptat-o stilului nostru, schimbând mix-ul de condimente și înlocuind zahărul cu mierea. Este vorba de gogoșari în oțet cu miere. De câțiva ani buni prietenii dau o comandă serioasă, 20 borcane de gogoșarii pregătiți astfel. Mi-au spus că sunt grozavi iar nota pe care am primit-o, 10 cu felicitări, spune tot. Secretul reușitei constă în timpul, 1-2 minute maxim de stat în soluția de pe foc.
Zarzavatul pentru ciorbă l-am făcut din recolta proprie de legume și verdeață, v-am povestit deja iar murăturile, din aceeași grădină. Le mai las puțin timp, până dă bruma.
Delicatesele ca băuturi fine
Profitând din vreme și de ultimele fructe de pădure am trecut la capitolul „delicates”.
Dulceață de afine, afine la congelator și afinată.Bănuiesc că beneficiile afinelor le cunoașteți, adevărat miracol al naturii în susținerea vederii, regenerarea vaselor de sânge, normalizează glicemia sau dilată ușor vasele coronare. Tot la capitolul băuturi, anul acesta strugurii s-au copt mai devreme, cei de Vrancea au apărut în locurile special amenajate. Mustul este foarte dulce, gustos și aromat dacă știm să alegem buchetul (nu buchetul de flori, da? ? ci acel miros specific vinurilor) iar vinul va fi foarte tare.
Urmează vremea brumăriilor, adică, prunelor, v-ați prins, nu? Abia aștept să mergem la cules. Pe lângă arome, culesul în sine este o plăcere. Din prune facem gem cu miez de nucă, compot, dulceață sau țuică (palincă).
tarancutaurbana@gmail.com
ฝากถอนไม่มีขั่นต่ำ
I came to this site with the introduction of a friend around me and I was very impressed when I found your writing. I’ll come back often after bookmarking! casino online
You despatched this type of a robust piece to endure, offering every single issue enlightenment for us to understand data and details. Thanks for sharing most of these specifics with us thanks to which my different principles have by now been cleared. pg betflix
I found this post very interesting and informative. Thank you for sharing your special thoughts with us. My site: okbet mnl