Totul despre cele 3 operaţiuni necesare întreţinerii gazonului

Primăvara este aici, cel puţin aşa arată calendarul. Aşteptăm să treacă şi această zăpadă şi musai trebuie să ne pregătim de lucrările în gr.ădină.

După trecerea iernii, gazonul nostru are nevoie de foarte multă îngrijire, altfel cu greu îşi va reveni la viaţă.

Dacă în toamnă l-am pregătit pentru iarnă, acum nu ar trebui să ne dea foarte multe bătăi de cap. Primăvara gazonul are nevoie de aerare, scarificare şi supraînsămânţarea.

 

1. Aerarea gazonului

Ce înseamnă? Procesul are la bază crearea de canale în gazon, astfel încât aerul şi apa să pătrundă în pământ până la rădăcina gazonului. Aerarea se poate face atât manual, cât şi cu ajutorul unei maşini mecanice sau electrice. Toate acestea doar în funcţie de suprafaţa de gazon pe care o avem de îngrijit.

 

 

2. Scarificarea gazonului

După ce am aerat gazonul, acum trebuie menţinută şi sănătatea lui.  Şi după o iarnă grea la baza gazonului găsim resturi de iarbă, resturi de gazon de la ultima tundere, frunze moarte aduse de vânt şi chiar buruieni. Toate astea l-au ajutat până acum, dar dacă le lăsăm prea mult acestea opresc aerul şi pătrunderea apei la rădăcină şi îl sufoacă.

Deci, a doua operaţiune, scarificarea gazonului se poate realiza fie prin greblare cu grebla, fie cu maşina electrică, adică un scarificator. Pentru greblarea manuală este indicat să se folosească o greblă cu colţii îndoiţi. Este nevoie să greblaţi de doua-trei pentru a realiza o scarificare eficientă. De asemenea, scarificarea se realizează cel mai bine când pământul este foarte uscat.

 

3. Supraînsămânţarea gazonului

Un gazon bine întreţinut are o durată de viaţă de pete 10 ani, dar cu condiţia să fie întreţinut. După aerarea şi scarificarea gazonului este bine să facem şi o supraînsămânţare. A treia operaţiune având ca scop întreţinerea gazonului constă în împrăştierea de seminţe de gazon peste suprafaţa deja existentă. Supraînsămânţarea se realizează atunci când temperaturile minime noaptea nu mai scap sub 10 grade Celsius.

O dată ce am terminat treaba cu gazonul, trecem la grădină. Primul pas este să adunăm resturilor vegetale şi a gunoaielor. Apoi să ne pregătim unelte şi să facem reparaţii acolo unde este nevoie. Pentru a scăpa de crengile rupte, de cele căzute în urma tăierii trandafirilor, pomilor fructiferi, de frunzele moarte şi putrezite şi de buruienile inestetice avem nevoie de un tocator de resturi vegetale. Acesta te salvează de toate acestea.

De asemenea, verifică piesele de mobilier de grădină care au fost supuse frigului şi intemperiilor. Unele ar putea necesita reparaţii sau o revopsire.

După curăţarea grădinii de uscături, trebuie să faci afânarea solului, urmată de aplicarea îngrăşământului.

.

.

.

 urmăreşte Ţărăncuţa Urbană pe Facebook

.

.

.

.

2 thoughts on “Totul despre cele 3 operaţiuni necesare întreţinerii gazonului

Comments are closed.