Totul despre înmatricularea și înscrierea autoturismelor

Achiziționarea unui autoturism second hand este o opțiune atractivă pentru mulți dintre noi, datorită costurilor reduse comparativ cu un vehicul nou. Totuși, după achiziție, un aspect esențial este realizarea procedurii de înmatriculare, un proces legal obligatoriu.

Când achiziționezi un autoturism second hand, unul dintre primii pași pe care trebuie să îi faci este înmatricularea autovehiculului. Procesul de înmatriculare poate părea complicat la prima vedere, însă urmând pașii potriviți și fiind informat corespunzător, întreaga procedură poate fi parcursă cu ușurință. În acest articol, ne vom concentra pe tot ce trebuie să știi despre înmatricularea autoturismelor second hand și cum să te asiguri că ai toate documentele necesare pentru a circula legal pe drumurile publice. O lista acte necesare inmatriculare auto second hand poate fi consultată cu atenție, întrucât este foarte important să le aveți pe toate în regulă.

Transcrierea auto – procedură și acte necesare

Ți-ai luat deja un autoturism sau planifici achiziția sa? Orice vânzare-cumpărare auto implică și transcrierea auto, adică transferul dreptului de proprietate de la persoana care vinde la cea care cumpără mașina. Transcrierea auto costă între 40 și 250 de lei și se poate realiza destul de repede dacă urmezi pașii potriviți. 

Ce presupune transcrierea auto

Poate că ți-ai pus și tu întrebarea: „ce înseamnă transcriere vehicul?” Procedura de transcriere auto este necesară doar pentru autovehiculele second-hand, iar costul depinde de masa autoturismului și dacă păstrezi sau nu numere vechi de înmatriculare. De exemplu, dacă alegi să cumperi mașina dintr-un alt județ decât cel de domiciliu, va trebui să îți schimbi în mod obligatoriu plăcuțele. De aceea, costul maxim, de 250 de lei, include schimbarea plăcuțelor de înmatriculare, precum și o taxă de înmatriculare.

Dacă alegi să păstrezi numerele vechi, vei plăti doar taxa pentru un nou certificat de înmatriculare, adică 49 de lei.

Transcrierea auto sau transferul dreptului de proprietate este reglementată de articolul nr.8 din Ordinul nr. 1501/2006 privind procedura înmatriculării, înregistrării, radierii și eliberarea autorizației de circulație provizorie sau pentru probe a vehiculelor cu modificările ulterioare. De asemenea, transcrierea auto este solicitată de către cumpărător, care trebuie să se adreseze Direcției Generale Permise de Conducere și Înmatriculări (DGPCI).

Transcriere auto vs. înmatriculare auto

Am putea pune egal între transcriere auto și înmatriculare auto. În teorie, transcrierea auto se referă la transferul dreptului asupra mașinii de la o persoană la altă persoană (fizică sau juridică).

Cu alte cuvinte, pe actele mașinii va apărea un nou proprietar. Pe scurt, transcrierea autoturismului înseamnă înmatricularea second-hand în România.

Acte necesare pentru transcrierea auto/ acte necesare înmatriculare auto

Potrivit legii, termen înmatriculare auto după cumpărare este de 90 de zile de la încheierea contractului de vânzare-cumpărare. În acest interval de timp ești obligat să mergi la sediul DGPCI din raza localității în care ai domiciliul pentru a solicita transcrierea auto. Doar după realizarea acestei proceduri ești proprietar pe deplin. Atenție la lista acte necesare transcriere autoturism.


Așadar, mare atenție! Dacă nu realizezi transcrierea auto, deci nici înmatricularea, riști suspendarea automată a înmatriculării odată ce a expirat termenul de 90 de zile din momentul achiziției. Dacă alegi să circuli cu o mașină neînmatriculată, riști o amendă de până la 2.900 de lei, reținerea documentelor autoturismului, precum și a plăcuțelor cu numărul.

4 thoughts on “Totul despre înmatricularea și înscrierea autoturismelor

  1. Hello, There’s no doubt that your blog could possibly be having web browser compatibility issues.
    When I take a look at your web site in Safari, it looks fine however,
    if opening in Internet Explorer, it has some overlapping issues.
    I simply wanted to provide you with a quick heads up! Besides that,
    wonderful website!

  2. Your words are not just read; they are experienced. Each sentence is a sensory exploration, inviting readers to touch, taste, and feel the nuances of your thoughts. It’s a multi-dimensional journey through the landscape of your intellect.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *