Menu

Tradiția purtării mărțișorului! Ce este mărțișorul?

S-a dus și luna februarie…mai întoarcem o filă din calendar…
…și a venit primăvara! Asta pentru că românii sărbătoresc venirea primăverii într-un mod unic, la începutul lunii martie. După vechiul calendar roman, 1 Martie era prima zi din an și se celebra sărbătoarea ”Matronalia” la care se desfășurau serbările lui Marte, zeul forțelor naturii, al primăverii și al agriculturii.

12809533_10207806472333431_5329373125070970676_n

An de an, de 1 Martie ne recăpătăm speranța, optimismul, credința în mai bine și sporul în toate. Martie este momentul în care oamenii încep să caute primul ghiocel, ca semn al venirii primăverii cu adevărat. Acum, frigul începe să se împletească cu razele soarelui, întunericul cu lumina și după o iarnă grea cu omăt mare învinge viața, primăvara, soarele. Acest triumf al reînvierii și regenerării este invocat prin Mărtișorul pe care-l dăruim celor dragi, ca mic semn ce ne dorim să le aducă fericire și noroc.

Probabil toți știu că de 1 Martie dăruim mărțișoare sau primim mici simboluri ale primăverii, mărțișoarele, dar probabil puțini dintre noi cunosc povestea mărțișorului ori s-au întrebat ce simbolizează și de unde a pornit obiceiul ”purtatul mărțișorului”…

12813983_10207806469173352_2696757390553416907_n
 CE ESTE MĂRȚIȘORUL?
Semnificația mărțișorului a rămas aceeași de-a lungul timpului: este un simbol al primăverii, al revenirii la viață. El ne aduce optimism și credință. Forma acestuia s-a schimbat în timp. La început, mărțișorul era simbolizat printr-o monedă. Mai târziu apărea sub forma unor mici pietre de râu vopsite în alb și rosu înșirate pe o ață. Acum mărgelele frumos colorate, ceramica și florile le-au luat locul.

martisor-674864_960_720

CUM A APĂRUT MĂRȚIȘORUL? 
Ei bine…iată povestea mărțișorului… Odată soarele coborî într-un sat, la horă, luând chipul unui fecior. Un zmeu l-a pândit și l-a răpit dintre oameni, închizându-l într-o temniță. Lumea se întristase. Păsările nu mai cântau, izvoarele nu mai curgeau, iar copiii nu mai râdeau. Nimeni nu îndrăznea să-l înfrunte pe zmeu. Dar într-o zi, un tânar voinic s-a hotărât să plece să salveze soarele. Mulți dintre pământeni l-au condus și i-au dat din puterile lor ca să-l ajute să-l biruie pe zmeu și să elibereze soarele. Drumul lui a durat 3 anotimpuri: vara, toamna și iarna. A găsit castelul zmeului și au început lupta. S-au înfruntat zile întregi până când zmeul a fost doborât. Slăbit de puteri și rănit, tânărul elibera Soarele. Acesta se ridica pe cer înveselind și bucurând lumea. A reînviat natura, oamenii s-au bucurat, dar viteazul n-a ajuns să vadă primăvara. Sângele cald din răni i s-a scurs în zăpadă. Pe când acesta se topea, răsăreau flori albe, ghioceii, vestitorii primăverii. Până și ultima picătura de sânge se scurse în zăpada imaculată. Muri. De atunci tinerii împletesc doi ciucurași: unul alb și unul roșu. Ei le oferă fetelor pe care le iubesc sau celor apropiați. Roșul înseamnă dragoste pentru tot ce este frumos, amintind de culoarea sângelui voinicului. Albul simbolizează sănătatea și puritatea ghiocelului, prima floare a primăverii.

snowdrops-663260_960_720

CARE SUNT ORIGINILE MĂRȚIȘORULUI?
La originile mărțișorului a stat o monedă de aur sau de argint, după alte surse, la care se atașa o sfoară făcută din doua fire răsucite, una roșie și alta albă (sau alb și negru), ce semnificau lupta vieții asupra morții, a sănătății împotriva bolii și care era purtată în general de persoanele sensibile (copii și fetele tinere). Există credința, conform căreia, această amuleta aducea noroc și fericire.

Când luna Martie ajunge la final, șnurul de la mărțișor se leagă de un pom fructifer sau o floare. De ce se face asta, v-am spus aici.

Unele legende populare spun că mărțișorul ar fi fost tors de Baba Dochia în timp ce urca cu oile la munte. Cu timpul, la acest șnur s-a adăugat o monedă de argint. Moneda era asociată soarelui.

CUM SE DĂRUIESC ȘI CUM SE POARTĂ MĂRȚIȘOARELE

Mărtișoarele sunt un dar ce se primește sau se oferă cu mare plăcere în luna Martie și reprezintă un simbol al primăverii dar și al dragostei și admirației.
El este dăruit începând cu zorii primei zile din Martie ființelor dragi. În general acest simbol este oferit copiilor, tinerelor fete și femeilor pentru a le proteja gingășia și sensibilitatea.
Mărțișoarele se oferă de către barbați tinerelor fete sau doamnelor dar pot fi oferite și de către fete prietenelor, mamelor, bunicilor. În Moldova se practică obiceiul ca fetele să dăruiască la rândul lor mărțișoare bărbaților.
Este frumos ca fiecare mărțișor să reprezinte persoana căreia îi este dăruit… sau urarea care vrea să fie făcută. Un coșar poate transmite bunăstare, trifoiul noroc sau ghiocelul poate exprima gingășia.

6eb3f3ef91c7b712346986cf587f753d

La începuturile sale mărțișoarele erau purtate la gât sau la mână, și erau atârnate de o cordea roșie sau de un găitan compus din doua fire răsucite de mătase albă și roșie, sau dintr-un fir de arnici roșu sau unul din bumbac alb.
În zilele noastre, mărțișorul se poartă o perioadă de timp bine determinată și nu mai este purtat la gât, ci la încheietura mâinii sau prins în piept cu convingerea că toate dorințele se vor împlini.

Fiecare dintre noi purtăm mărțișor de 1 Martie dar după câteva zile începem să ne întrebăm cât trebuie să-l păstrăm sau ce o să facem cu el după ce-l dăm jos?!
În trecut, în Moldova și Bucovina copii și fetele purtau o moneda de aur sau argint legată la gât timp de 12 zile după care o prindeau în păr și-o țineau astfel până la înflorirea primul pom sau până la sosirea berzelor. Altele agățau mărțișorul pe un trandafir, iar cu moneda își cumpărau brânză, pentru a avea o față albă și frumoasă tot anul.

tarancutaurbana

Țărăncuța Urbană sunt eu, Roxana

Fata care iubește poveștile, tradițiile, amintirile din copilărie, momentele minunate petrecute alături de cei dragi, dulciurile, florile, grădina cu flori a mamei – lăsată moștenire, satul și viața la țară.
Sunt jurnalist de peste 20 de ani. Am scris despre politică și politicieni în toți acești ani. Acum e vremea de alte subiecte.

Sper să vă placă ce scriu, scriu pentru voi, pentru prietenii mei, pentru țărăncuțele mele!

Cu drag,
Țărancuța Urbană
tarancutaurbana@gmail.com

tarancutaurbana

Țărăncuța Urbană sunt eu, Roxana

Fata care iubește poveștile, tradițiile, amintirile din copilărie, momentele minunate petrecute alături de cei dragi, dulciurile, florile, grădina cu flori a mamei – lăsată moștenire, satul și viața la țară.
Sunt jurnalist de peste 20 de ani. Am scris despre politică și politicieni în toți acești ani. Acum e vremea de alte subiecte.

Sper să vă placă ce scriu, scriu pentru voi, pentru prietenii mei, pentru țărăncuțele mele!

Cu drag,
Țărancuța Urbană
tarancutaurbana@gmail.com

No comments

Gandeste-te la toate lucrurile frumoase de langa tine si fii fericit – Anne Frank

Feed Instagram

Something is wrong.
Instagram token error.
Load More
VREI SĂ FACI O PLIMBARE? Prognoza pe trei zile! Vezi aici cum va fi vremea!
17°
cer senin
humidity: 59%
wind: 2m/s W
H 27 • L 22

NEWSLETTER

Rămâi la curent cu noutăţile de pe Ţărăncuţa Urbană

PINACOTECA BUCUREȘTIULUI – UN PROIECT INTERBELIC

Ziua cea mare1 august 2017
Locatia: Muzeul Municipiului București - Palatul Suțu După 26 de ani, Pinacoteca Municipiului București își redeschide colecțiile în fața publicului, oferind o retrospectivă a principalelor donații, Ioan Movilă si Filip Marin, precum și a celor mai reprezentative lucrări achiziționate în perioada interbelică.

Roxana Toma ( tarancutaurbana.ro ) pregătește colecția de perne Arta amintirii

Tarancuta Urbana

Facebook
Pinterest
Instagram