Trestia de zahăr, frumuseţea din grădina ta

Trestia de zahăr este o plantă care creşte la aproape 3-6 metri şi o grosime de 5 cm, stimulată din plin de soare şi apă. Ea poate fi cultivată intenţionat sau poate creşte natural. În grădinile noastre creşte plantată de noi, este superbă şi dă grădinii o notă de nobleţe.  Fiind foarte uşor de crescut şi fără a avea pretenţii prea mari în ceea ce priveşte solul, poţi încerca să plantezi o trestie de zahăr doar pentru a vedea cât de frumos va arăta la tine în grădină.

trestia 2

Seamănă cu bambusul şi are o „mantie” strălucitoare, care protejează fibra dulce, lemnoasă din interior. În funcţie de varietate şi locaţie, conţinutul de zahăr variază, dar tipic pentru o trestie, în condiţii normale, este un procent de 12-14 % zahar. Este cultivată în mod comercial în ţările tropicale şi subtropicale, printre care şi în Cuba, în Insulele Filipine, în sudul Statelor Unite, inclusiv California şi Florida, şi în Columbia.

trestie 1

Trestia de zahar este una dintre plantele care se cultivă foarte uşor şi care cresc într-un ritm extrem de alert, iar dacă te vei decide pentru o astfel de cultură, s-ar putea să rămâi impresionat de rapiditatea cu care această plantă se înalţă.

 Pentru a planta trestii de zahăr, vei avea nevoie de o rădăcină, din care vor ieşi mai multe tulpini. Acestea pot fi tăiate şi plantate separat, iar astfel vei avea la dispoziţie mai multe plante de trestie de zahăr.

Rădăcina trebuie îngropată la aproximativ 1-2 cm în pământ, ea neavând nevoie de o adâncime foarte mare pentru a creşte. În primele două săptămâni deja se va sesiza o creştere, primele frunze ieşind deja la suprafaţă.

trestia 3

Cu trecerea timpului, vei observa extinderea trestiei de zahăr prin faptul că vor apărea tot mai multe frunze noi, care vor da naştere altor plante. Trestia de zahăr se recoltează extrem de uşor şi fiind o plantă perenă, ea nu trebuie replantată în fiecare an. Ea va da roade mulţi ani la rând, iar cel mai simplu mod pentru a face acest lucru este de a o tăia de la jumătate.

Din jumatatea rămasă în sol, va creşte o nouă plantă de trestie de zahar, la fel de productivă, fără  ca tu să depui un efort prea mare pentru întreţinerea ei.

trestia 4

43 thoughts on “Trestia de zahăr, frumuseţea din grădina ta

  1. Da, eu am luat rădăcină de la un vecin și am plantat în primăvară și are deja peste 50 cm.

    1. Buna . Îmi puteți vinde și mie o rădăcină sau câțiva butași de trestie de zahar?

  2. Frumoasa poveste ! Ma bucur sa vad iubitori de natura! Asta e viață!

    Dar e posibil sa găsesc o planta de trestie de zahăr in România? Ma poti ajuta?

Comments are closed.