Știai ca vinetele sunt considerate legume, dar din punct de vedere botanic ele sunt, de fapt, fructe? Vinetele au o textură unică, un gust deosebit și multe beneficii pentru sănătate.
Vânăta sau pătlăgica vânătă are denumirea știițințifică de Solanum melongena și este o specie a genului Solanum, originară din India de sud și Sri Lanka. Vânăta este o plantă anuală, care are o înălțime de 0,4-1,5 m, de obicei spinoasă, cu frunze mari, lobate, lungi de 10–20 cm și late de 5–10 cm. Floarea este albă spre purpurie, cu o corolă cu cinci lobi și stamine galbene. Fructul este unul cărnos. Fructul crud nu are un gust prea plăcut, dar atunci când este gătit, devine fraged, obține o aromă complexă și o textură interesantă.
Vinete – Beneficii și proprietăți
Deși au puține calorii, vinetele conțin vitamina C și K și sunt bogate în fibre și antioxidanți, care aduc numeroase beneficii organismului.
Bogate în antioxidanți
Pe lângă faptul că conțin o varietate de vitamine și minerale, vinetele au și un număr mare de antioxidanți. Antioxidanții sunt substanțe care ajută la protejarea organismului de daunele cauzate de substanțele dăunătoare cunoscute sub numele de radicali liberi.
Studiile au arătat că antioxidanții ar putea ajuta la prevenirea multor tipuri de boli cronice, cum ar fi bolile de inimă și cancerul.
Cum se prepară vinetele
Vinetele sunt incredibil de versatile și pot fi ușor încorporate în alimentație.
Vinetele pot fi coapte, prăjite, la grătar, vinete la cuptor sau sotate și savurate cu un strop de ulei de măsline și ceva condimente. Crude, vinetele au un gust nu prea plăcut, ba chiar amar. Sărarea, iar apoi stoarcerea vinetelor ajută la eliminarea aproape totală a gustului amar dat de vinete.
Vinetele au o textură deosebită și, odată ce am avut grijă să evităm gustul ușor amărui, acestea pot fi incluse în numeroase și delicioase rețete culinare.
Trei feluri de gustări cu vinete
Salată de vinete
Vinete umplute
Zacuscă de vinete
Trucuri pentru a pregăti cele trei feluri de mâncare ce au ca bază vinetele
Salata de vinete clasică se prepară cu ceapă și maioneză, însă în fiecare regiune a țării, există o rețetă personalizată. Dacă vreți ca salata de vinete să aibă un gust mai acrișor, atunci puteți să puneți două lingurițe de maioneză, iar aceasta va avea un gust special și se va deschide la culoare. Dacă vrei ca salata să fie mai albă, atunci folosește puțin oțet în timp ce amesteci uleiul în salată, iar acesta va face ca vinetele să devină mai albe.

Vinete umplute cu legume și cașcaval. Pe părțile cu miez se presară sare, iar apoi se lasă să se scurgă, timp de aproximativ jumătate de oră.

Zacusca de vinete are și ea câteva trucuri. Dacă alegi să faci zacusca de ciuperci trebuie să știi că este foarte important ca legumele să fie pregătite cu simț de răspundere, înainte de a fi puse la fiert pentru zacuscă. De exemplu, lichidul în care se coc vinetele este amar, motiv pentru care acest nu trebuie să ajungă în preparat.
Pe de altă parte, poți păstra lichidul pe care îl lasă ardeii copti, deoarece este dulce și extrem de gustos. Vinetele se taie mărunt cu un cuțit de lemn sau de ceramică, pentru a nu se înnegri.
Trucuri pentru un chec reușit
De trucuri avem nevoie și atunci când vrem să facem un chec pufos, de exemplu. Ca în cazul oricărui preparat, pentru a te bucura de un chec reușit, trebuie să ții cont de calitatea ingredientelor. Iată câteva sfaturi pentru un chec delicios și cu un aspect de nota 10 de la bucătarii francezi.
- Pentru un chec pufos, folosește maia sau bicarbonat de sodiu;
- Folosește zahăr pudră în loc de zahăr tos, pentru o compoziție mai fină;
- Toate ingredientele trebuie să fie la temperatura camerei;
- Este foarte important ca albușurile să fie separate complet de gălbenușuri și bătute cât mai intens, pânăse transformă într-o spumă tare;
- În rețetele care includ unt, folosiți unul cu 82% grăsime;
- Cele mai bune tăvi pentru chec sunt cele metalice; în niciun caz nu le folosiți pe cele din ceramică sau pyrex;
- Temperatura ideală de coacere a checului variază între 130 și 160 de grade, în funcție de cuptor, densitatea aluatului și grosimea tăvii;
- Ca să știi că preparatul este bine copt, este suficient să îl înțepi cu o scobitoare: dacă iese curată și uscată, atunci prăjitura ta e gata;
- Checul trebuie lăsat să se răcească bine înainte de a fi tăiat și servit.
Deși este una dintre cele mai cunoscute prăjituri, checul poate deveni o adevarată delicatesă, în funție de talentele fiecăruia dintre noi dar și de micile trucuri, de care ar trebui să ținem cont.
tarancutaurbana@gmail.com
9.255 thoughts on “Trucuri de gătire a vinetelor. Trei feluri de mâncare, în topul preferințelor”