Menu

Tuberoza, floarea care te înnebuneşte cu mirosul ei

În aprilie trebuie să plantăm bulbii de tuberoză. Da, floarea care ne înnebuneşte cu mirosul ei puternic şi nobil. Tuberoza sau chiparoasa (Polianthes tuberosa) este o plantă erbacee perenă, din familia asparagaceelor, originară din Mexic, introdusă în Europa şi Asia. Are o tulpină înaltă de circa 100 cm și o tulpină subterană sub formă de bulbo-tubercul, flori albe mari, plăcut mirositoare şi înflorește din iunie până în septembrie. Se cultivă ca plantă ornamentală pentru flori tăiate, iar esența ei cu miros exotic este inclusă în parfumuri celebre. În unelele țări florile și bulbii sunt folosiți ca remediu în tratarea unor boli. Tuberoza este larg răspândită, inclusiv în ţara noastră ca plantă ornamentală. Pe timpul verii, tuberozele se udă şi se curăţă de buruieni. Când vine toamna, imediat după prima brumă, bulbii trebuie scoşi din pământ, scuturaţi de pământ şi puşi la păstrat în pungi de hârtie, în loc întunecat şi răcoros.

 

tuberoza 4

 

Corolele acestei flori sunt tratate repede şi cu cea mai mare grijă. În epoca Renaşterii italiene, fetelor li se interzicea să se plimbe prin grădinile de tuberoze, pentru a nu fi îmbătate de parfum şi a se lăsa urmărite de bărbaţii înnebuniţi de acest parfum erotic. Istoria ne spune că mirosul de tuberoză indispune femeile însărcinate. Atunci, Doamna de La Vallire, pentru a o face pe regină să creadă că nu e însărcinată cu regele, şi-a pus buchete de tuberoze în cameră. Simbol al senzualităţii, regăsim parfumul tuberozei î n parfumul Poison (Christian Dior), Chlo (Karl Lagerfeld), Jardins de Bagatelle (Guerlain).

 

tuberoza 6

 

tuberoza 7

 

tuberoza 8

 

tuberoza 2

 

tuberoza 1

No comments

Gandeste-te la toate lucrurile frumoase de langa tine si fii fericit – Anne Frank

Feed Instagram

Something is wrong.
Instagram token error.
Load More
VREI SĂ FACI O PLIMBARE? Prognoza pe trei zile! Vezi aici cum va fi vremea!
17°
cer senin
humidity: 59%
wind: 2m/s W
H 27 • L 22

NEWSLETTER

Rămâi la curent cu noutăţile de pe Ţărăncuţa Urbană

PINACOTECA BUCUREȘTIULUI – UN PROIECT INTERBELIC

Ziua cea mare1 august 2017
Locatia: Muzeul Municipiului București - Palatul Suțu După 26 de ani, Pinacoteca Municipiului București își redeschide colecțiile în fața publicului, oferind o retrospectivă a principalelor donații, Ioan Movilă si Filip Marin, precum și a celor mai reprezentative lucrări achiziționate în perioada interbelică.

Roxana Toma ( tarancutaurbana.ro ) pregătește colecția de perne Arta amintirii

Tarancuta Urbana

Facebook
Pinterest
Instagram