Încet, încet iarna îşi intră în drepturi şi, o dată cu ea vin răcelile şi diversele alergii de iarnă.
De obicei, iarna, virozele respiratorii dau simptome ca strănut, oboseală, nas înfundat sau secreţii nazale, care în cele mai multe cazuri ţin chiar şi o săptămână.
Ce facem atunci când simptomele de răceală nu mai trec, după tratamentul? Ne gândim la o alergie, fie ea şi în perioada iernii, atunci când polenurile nu mai sunt? Da, aşa este, polenuri nu sunt iarna, dar sunt alţi alergeni din interiorul casei noastre, care iarna pot da simptome de alergie: acarienii din praful de casă, părul animalelor de casă, gândacii de bucătărie.
Simptomele de alergie, cele respiratorii seamănă foarte mult cu cele de răceală: strănut repetat, nas înfundat, secreţii nazale apoase, mâncărime de nas, ochi, urechi.
Dacă tusea seacă persistentă poate fi un semn de alergie, în special de la acarienii din praful din casă.
Astfel, din perspectiva modului în care se manifestă, tusea poate fi: seacă sau neproductivă şi umedă sau productivă.
Tusea seacă nu este însoţită de mucus şi poate dura în unele cazuri până la opt săptămâni sau chiar mai mult, dacă tusea se cronicizează.
Tusea umedă sau productivă este însoţită de mucus şi poate dura de la şapte zile până la aproximativ trei săptămâni.
Medicii spun că tusea este unul dintre principalele motive pentru care pacienţii se prezintă la cabinetul medical.

Tusea uscată apare, de cele mai multe ori, ca urmare a unei infecţii sau bacteriene la nivelul căilor respiratorii şi poate fi declanşată şi de factori iritanţi ori alte cauze. În acest caz, tusea seaca nu reprezintă un pericol, mai ales dacă dispare odată cu celelalte simptome ale unei gripe sau răceli comune.
În momentul în care tusea este persistentă, adică durează de peste trei săptămâni, este însoţită de sângerări, precum şi de alte manifestări, cum ar fi febra sau dificultatea de respiraţie, este bine să recurgem la un consult medical, pentru că tusea neproductivă poate să fie, în acest caz, indiciul unor probleme de sănătate mai complicate.
În acest caz, cele mai importante probleme de sănătate sunt:
Afecţiunile cardiace. Atunci când muşchiul inimii este slăbit, sângele nu poate fi pompat destul de eficient pentru a obţine oxigenul din toate celulele.
COVID-19. Tusea seacă nu reprezintă o manifestare tipică infecţiei cu noul tip de coronavirus, SARS COV-2, mai ales dacă este vorba despre tuse cronică. Aceasta poate fi regăsită în simptomatologia multor afecţiuni respiratorii şi nu numai; dacă, însă, tusea uscată este însoţită de febră, dificultăţi de respiraţie, cefalee, dureri musculare, diaree, pierderea mirosului şi a gustului, atunci ea poate fi un indiciu al acestei infecţii.
Probleme pulmonare grave. Tusea neproductivă poate fi una dintre manifestările unei probleme pulmonare grave, precum cancerul pulmonar, embolia pulmonară, tuberculoză.

Iarna avem nevoie de fier, întrucât acesta ne ajută să controlăm temperatura corpului. Fierul este o parte importantă a sângelui, ajută la transportul acestuia și la coagulare, iar orice fel de modificare va determina un transport mai încet, și un control greșit a temperaturii corpului.
Transpirațiile foarte dese, căldurile sau chiar înghețul extremităților în timpul iernii sunt semne clare că fierul este elementul lipsă. Deficitul de fier apare dacă organismul nostru are un nivel scăzut de feritina, chiar dacă nivelul de hemoglobină este normal. Această proteină depozitează fierul în corpul nostru.
Țărăncuța Urbană sunt eu, Roxana
Fata care iubește poveștile, tradițiile, amintirile din copilărie, momentele minunate petrecute alături de cei dragi, dulciurile, florile, grădina cu flori a mamei – lăsată moștenire, satul și viața la țară.
Sunt jurnalist de peste 20 de ani. Am scris despre politică și politicieni în toți acești ani. Acum e vremea de alte subiecte.
Sper să vă placă ce scriu, scriu pentru voi, pentru prietenii mei, pentru țărăncuțele mele!
Cu drag,
Țărancuța Urbană
tarancutaurbana@gmail.com
Solicitați un împrumut cu NOVA GLOBAL FINANCE la o rată a dobânzii de 3%, TRIMITEȚI UN E-MAIL la (novaglobalfinances@aol.com)