Tusea: răceală sau alergie?

Încet, încet iarna îşi intră în drepturi şi, o dată cu ea vin răcelile şi diversele alergii de iarnă.

De obicei, iarna, virozele respiratorii dau simptome ca strănut, oboseală, nas înfundat sau secreţii nazale, care în cele mai multe cazuri ţin chiar şi o săptămână.

Ce facem atunci când simptomele de răceală nu mai trec, după tratamentul? Ne gândim la o alergie, fie ea şi în perioada iernii, atunci când polenurile nu mai sunt? Da, aşa este, polenuri nu sunt iarna, dar sunt alţi alergeni din interiorul casei noastre, care iarna pot da simptome de alergie: acarienii din praful de casă, părul animalelor de casă, gândacii de bucătărie.

Simptomele de alergie, cele respiratorii seamănă foarte mult cu cele de răceală: strănut repetat, nas înfundat, secreţii nazale apoase, mâncărime de nas, ochi, urechi.

Dacă tusea seacă persistentă poate fi un semn de alergie, în special de la acarienii din praful din casă. 

Astfel, din perspectiva modului în care se manifestă, tusea poate fi: seacă sau neproductivă şi umedă sau productivă. 

Tusea seacă nu este însoţită de mucus şi poate dura în unele cazuri până la opt săptămâni sau chiar mai mult, dacă tusea se cronicizează.

Tusea umedă sau productivă este însoţită de mucus şi poate dura de la şapte zile până la aproximativ trei săptămâni.

Medicii spun că tusea este unul dintre principalele motive pentru care pacienţii se prezintă la cabinetul medical.

Tusea uscată apare, de cele mai multe ori, ca urmare a unei infecţii sau bacteriene la nivelul căilor respiratorii şi poate fi declanşată şi de factori iritanţi ori alte cauze. În acest caz, tusea seaca nu reprezintă un pericol, mai ales dacă dispare odată cu celelalte simptome ale unei gripe sau răceli comune.

În momentul în care tusea este persistentă, adică durează de peste trei săptămâni, este însoţită de sângerări, precum şi de alte manifestări, cum ar fi febra sau dificultatea de respiraţie, este bine să recurgem la un consult medical, pentru că tusea neproductivă poate să fie, în acest caz, indiciul unor probleme de sănătate mai complicate.

În acest caz, cele mai importante probleme de sănătate sunt:

Afecţiunile cardiace. Atunci când muşchiul inimii este slăbit, sângele nu poate fi pompat destul de eficient pentru a obţine oxigenul din toate celulele.

COVID-19. Tusea seacă nu reprezintă o manifestare tipică infecţiei cu noul tip de coronavirus, SARS COV-2, mai ales dacă este vorba despre tuse cronică. Aceasta poate fi regăsită în simptomatologia multor afecţiuni respiratorii şi nu numai; dacă, însă, tusea uscată este însoţită de febră, dificultăţi de respiraţie, cefalee, dureri musculare, diaree, pierderea mirosului şi a gustului, atunci ea poate fi un indiciu al acestei infecţii.

Probleme pulmonare grave. Tusea neproductivă poate fi una dintre manifestările unei probleme pulmonare grave, precum cancerul pulmonar, embolia pulmonară, tuberculoză.

Iarna avem nevoie de fier, întrucât acesta ne ajută să controlăm temperatura corpului. Fierul este o parte importantă a sângelui, ajută la transportul acestuia și la coagulare, iar orice fel de modificare va determina un transport mai încet, și un control greșit a temperaturii corpului.

Transpirațiile foarte dese, căldurile sau chiar înghețul extremităților în timpul iernii sunt semne clare că fierul este elementul lipsă. Deficitul de fier apare dacă organismul nostru are un nivel scăzut de feritina, chiar dacă nivelul de hemoglobină este normal. Această proteină depozitează fierul în corpul nostru.

38 thoughts on “Tusea: răceală sau alergie?

  1. Bible helpers and also plagiarism checkers to be certain that the author did not find idle at any stage in the process. Language inconsistencies won’t be a thing with your newspapers as the specialists of our school paper writing support are passionate about writing and are always excited to strike you with something fresh. By: 사설토토

  2. As I am looking at your writing, casino online I regret being unable to do outdoor activities due to Corona 19, and I miss my old daily life. If you also miss the daily life of those days, would you please visit my site once? My site is a site where I post about photos and daily life when I was free.

  3. Write more, thats all I have to say. Literally, it seems as
    though you relied on the video to make your point. You definitely know what youre
    talking about, why waste your intelligence on just posting videos
    to your blog when you could be giving us something enlightening to read?

  4. Solicitați un împrumut cu NOVA GLOBAL FINANCE la o rată a dobânzii de 3%, TRIMITEȚI UN E-MAIL la (novaglobalfinances@aol.com)

Comments are closed.