Un sat medieval construit în mărime naturala şi piesa Vlaicu Vodă, un eveniment de amploare în Anul Centenarului

Teatrul Excelsior a organizat la începutul lunii iunie, mai precis în weekend (8-10 iunie) un eveniment de amploare sub titlul “Vlaicu Vodă”.

Evenimentul a inclus construirea unui sat medieval care a putut fi vizitat gratuit, ateliere, dansuri, lupte de cavaleri şi o piesa de teatru în aer liber.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vlaicu Vodă este unul dintre evenimentele dedicate Centenarului Marii Uniri, organizat de Primăria Capitalei prin Teatrul EXCELSIOR și  pus în scenă de Horia Suru.

Regizorul Horia Suru marchează astfel încă o noutate absolută în teatrul românesc: punerea în scenă, în aer liber și mijlocul orașului, a unei piese de teatru cu decor medieval în mărime naturală. A ales piesa „Vlaicu Vodă” a lui Alexandru Davila, o adevărată desfăşurare de forţe, incluzând actori, cor, dansatori şi o scenă cu tribună rotativă.

Apărută în 1902, scrierea a devenit rapid celebră, deoarece autorul a reuşit să treacă prin filtrul imaginaţiei sale evenimente istorice reale. Personajul Vlaicu este bazat pe figura lui Vladislav I al Ţării Româneşti, nepotul lui Basarb I. Deşi domnia lui Vlaicu Vodă a fost plină de conflicte de ordin politic, militar şi religios, conducătorul a contribuit la dezvoltarea ţării.

 

Piesa s-a jucat în Piața Constituției, după ora 21.30, în plină noapte, deci, la lumina făcliilor. N-au fost stinse luminile din Palatul Parlamentului, nici cele de pe bulevardul cu fântâni, dar a fost oprită circulația, așa încât spectatorii puteau auzi nechezatul cailor și strigătul gâștelor adăpostite de țarcurile reproduse întocmai ca într-o cetate medievală. În interiorul unui perimetru delimitat de rogojini, au fost reproduse un han, o biserică și căsuțe învelite cu șindrilă. Fiecare act al piesei s-a jucat în alt decor, dar, în mod evident, butaforia era fixă. Se rotea, în schimb, schela cu gradenele spectatorilor

 

 

 

 

 

 

 

Piesa a fost gândită cu distribuții diferite în fiecare seară. Trei actrițe au jucat rolul Doamnei Clara – Isabela Neamțu, Mihaela Trofimov și Lavinia Șandru, iar pentru rolul lui Vlaicu-Vodă trei actori – Ioan Coman, Gavril Pătru și Cristian Nicolaie.

 

 

De reţinut!

Spectacolul Teatrului Excelsior, „Vlaicu Vodă” se va relua, în același cadru, cu aceeaşi distribuţie în perioada 22 – 26 august.

sursa foto: Teatrul EXCELSIOR

 

 

8 thoughts on “Un sat medieval construit în mărime naturala şi piesa Vlaicu Vodă, un eveniment de amploare în Anul Centenarului

  1. Does your site have a contact page? I’m having problems locating it but, I’d like to send
    you an e-mail. I’ve got some ideas for your blog you might be interested in hearing.
    Either way, great website and I look forward to
    seeing it grow over time.

Comments are closed.