Menu

Vinurile biodinamice – o piaţă nouă ce cucereşte şi România

Încet, încet ne întoarcem în vremurile în care oamenii urmăreau să trăiască în armonie cu ritmurile şi legile naturii.

Vinurile organice pot să fie vinificate convenţional, din struguri organici – obţinuţi fără tratamente cu substanţe chimice, sau vinuri 100% organice, adică acelea care sunt inclusiv vinificate în mod organic.

În România există o singură plantaţie ce produce vinuri biodinamice, în lume existând doar 700 de producători de acest tip. Între vinurile ecologice şi cele biodinamice este o mare diferenţă. Plantaţia se găseşte în judeţul Constanta, localitatea Peştera.

Este important ca lumea să înţeleagă diferenţa dintre vinul bio şi vinul biodinamic. Vinul biodinamic este ,,hand made” şi nu se face în cantităţi mari, iar preţul este mult mai mare. De acesta vor fi interesaţi cunoscătorii de vin şi cei care sunt curioşi să descopere şi dispuşi să plătească. În producerea vinului biodinamic nu se adaugă nimic, în timp ce în producerea vinului biologic ai voie sa intervi numai cu produse BIO, în anumite cantităţi acceptate.

 

 

Aşadar, la producerea vinurilor biodinamice, toţi paşii sunt făcuţi după calendarul biodinamic. Nu se utilizează substanţe chimice, ci doar substanţe realizate din diverse plante. Un alt principiu în viticultura biodinamică este stimularea biodiversității în vie prin intercalarea viilor cu culturi de câmp.

De partea cealaltă va fi vinul bio, un vin mai accesibil ca preţ faţă de cel biodinamic, mai apropiat cu ceea ce oamenii sunt obişnuiţi.

 

 

 

Bălegarul de vacă și siliciul sunt puse în coarne de vacă și sunt îngropate pentru o perioadă de 6 luni. După cele sase luni se prepară o soluție cu doze homeopatice care se energizează în vase speciale, astfel rezultând cele mai importante două preparate biodinamice, ce ulterior sunt pulverizate în vie.

Efectele acestor preparate asupra solului și plantelor au fost verificate științific.

Preparatul din bălegar de vacă se stropește primăvara şi toamna, odată cu toate preparatele de compost pentru îmbogățirea solului rezultând un teren echilibrat şi vital. Cel de-al doilea este utilizat pentru stimularea capacităţii de absorbție a luminii a părții vegetative. Utilizarea acestor preparate și efectele lor asupra plantelor şi asupra solului au fost verificate științific.

 

 

 


 

 

Biodinamica a apărut în anul 1920, când un grup de fermieri din Europa Centrală au realizat că solurile au devenit mai puțin sănătoase, că semințele sunt mai puțin fertile, iar recoltele mai puțin hrănitoare în urma industrializării agriculturii.

 


 

Certificarea vinurilor biodinamice se obţine în 6-7 ani şi este necesar să existe mai întâi o certificare de vin organic.

În România există o astfel  de fermă viticolă biodinamică încă din 2016.

Bogdan Mihalcea, proprietarul domeniului ce îi poartă numele spune că: “Pasiunea noastră e strugurele sănătos, fără “îmbunătățirile” aduse de epoca modernă. E impredictibil, cere permanent atenție, te provoacă, dar atunci când miroși și guști vinul făcut din astfel de strugure înțelegi că merită orice efort”. Armonia cu natura a fost și în această privință principiul de bază.

 

 

 

Vinurile certificate drept biodinamice se vând foarte bine. În viticultura biodinamică, alegerea momentului potrivit pentru desfăşurarea activităţilor viticole poate fi dusă la rang de artă. Astfel, cunoaşterea calendarului lunar şi tranzitul în semnele zodiacale sunt fundamentale pentru a decide momentul propice lucrărilor de întreţinere a viţei-de-vie, a terenului şi a lucrărilor în cramă, în vinificare, pentru a obţine calitatea maximă în condiţiile cele mai adecvate.

 

No comments

Gandeste-te la toate lucrurile frumoase de langa tine si fii fericit – Anne Frank

Feed Instagram

Something is wrong.
Instagram token error.
Load More
VREI SĂ FACI O PLIMBARE? Prognoza pe trei zile! Vezi aici cum va fi vremea!
17°
cer senin
humidity: 59%
wind: 2m/s W
H 27 • L 22

NEWSLETTER

Rămâi la curent cu noutăţile de pe Ţărăncuţa Urbană

PINACOTECA BUCUREȘTIULUI – UN PROIECT INTERBELIC

Ziua cea mare1 august 2017
Locatia: Muzeul Municipiului București - Palatul Suțu După 26 de ani, Pinacoteca Municipiului București își redeschide colecțiile în fața publicului, oferind o retrospectivă a principalelor donații, Ioan Movilă si Filip Marin, precum și a celor mai reprezentative lucrări achiziționate în perioada interbelică.

Roxana Toma ( tarancutaurbana.ro ) pregătește colecția de perne Arta amintirii

Tarancuta Urbana

Facebook
Pinterest
Instagram