Voi știți povestea globulețelor de Crăciun?

Împodobirea bradului este cel mai îndrăgit obicei de Crăciun, datorită simbolurilor care i se asociază: iubire – pentru că este împodobit de toţi membrii familiei, bucurie şi fericire – pentru că sub el se adună cadourile, magie – pentru că Moş Crăciun vine doar în casele unde există un brad împodobit. Bradul este şi simbolul vieţii, trăiniciei şi sănătăţii – pentru că este mereu verde, chiar şi când afara e zăpada. Se spune că obiceiul împodobirii bradului de Crăciun îl păstrăm de pe vremea romanilor, atunci a apărut tradiţia de a face daruri celor dragi de Crăciun. Apoi, tradiţia a fost preluată de familiile înstărite din toate zonele ocupate de romani.

1

Crăciunul este o amintire dragă a copilăriei, iar bradul trebuie să ne amintească mereu de familie. Din vremuri îndepărtate, bunicii și străbunicii noștri puneau în brad ce aveau: nuci, mere, prune uscate sau turtă dulce. Nu doar că e ieftin, dar în casă persista un miros proaspăt. Şi apoi, copii mai aveau tendinţa să fure câte ceva din brad. Crăciunul fără cadouri, ar fi ceva de neimaginat.

7

Tradiţia lor datează, la fel, din vremea romanilor. În timp, s-a născut un personaj legendar, Moş Crăciun, cel mai îndrăgit mit al copilăriei, cu nume diferite, în jurul căruia se adună tot felul de poveşti, în funcţie de fiecare ţară.

2

 

3

 

4

Anii au trecut și au apărut și globulețele de sticlă.

6

Tradiţia împodobirii bradului de Crăciun cu globurile de sticlă pictată, a început cam prin anul 1858 într-un oraş mic din sudul Germaniei, numit Lauscha. Oamenii împodobeau bradul pe atunci cu nuci şi mere, pe care le îmbrăcau în polei pentru a fi mai strălucitoare. În secolul al XVIII-lea, lumânările au început să fie folosite la împodobirea bradului de Crăciun în Germania. Din secolul al XIX-lea, au apărut podoabele confecţionate sub formă de jucării. Tot cam atunci au apărut şi globurile, adoptate repede ca simboluri care atrag veselia în toată lumea creştină.

Santa Claus with checklist, portrait, close-up
Într-un an, merele şi nucile nu au fost de ajuns pentru toţi brazii din casele locuitorilor. Tot în acest an, apare un atelier de sticlă, iar unul dintre muncitor pe nume Martin, neavând cu ce să împodobească bradul de Crăciun şi ştiind că ai săi copiii vor fi dezamăgiţi s-a gândit să înlocuiască cumva merele şi nucile şi să facă ceva asemănător din sticlă roşie şi aurie. Astfel bradul lor era din nou plin de mere şi nuci, doar că erau din sticlă. De atunci, fiecare locuitor din acel mic orăşel a folosit magicele globuri de sticlă frumos colorate. O altă tradiţie este legată de culoarea globurilor de Crăciun, iar în funcţie de culorile alese, anul viitor le va îndeplini oamenilor diferite dorinţe. Se spune că dacă îţi alegi globurile de culoare albă, anul următor ai parte de multă bucurie, echilibru şi înţelepciune. Totodată această culoare reprezintă smerenie şi bunătate. Roşul este un simbol al focului şi de asemenea, culoarea se regăseşte şi în costulul lui Moş Crăciun. Prin forţa, puterea şi strălucirea lui, roşul are acţiuni benefăcătoare, mărindu-ţi puterea, voinţa şi îţi aduce împlinire sufletească. Verdele îţi aduce bunăstare. Această culoare trebuie să se găsească în fiecare brad. Este un simbol consacrat al tinereţii, vieţii şi bunăstării. Verdele îţi aduce sănătate, înţelegere, stabilitate financiară dar şi spor în casă. Globurile albastre sunt foarte importante. Aceasta nu trebuie să lipsească din brad dacă vrem ca anul următor să fim mai liniştiţi şi să scăpăm de lucrurile rele. Auriul îţi poartă noroc la bani şi semnifică lumina şi bunătate din oameni. Ritualul împodobirii bradul este magic, iar dacă respecţi tradiţia culorilor, Anul Nou îţi poate aduce tot ceea ce e mai bun şi ceea ce îţi doreşti.

Bradul, ca simbol al vieţii, este atestat cu mult înainte de creştinism. Prima referire la un brad împodobit pentru pentru Crăciun a fost descoperită la Riga, în Letonia, în 1510. În Marea Britanie, bradul a ajuns abia în 1841, când prinţul consort Albert, soţul de origine germană al Reginei Victoria, a adus din ţara sa natală unul la Palatul Windsor, pentru familia regală. Obiceiul pomului de Crăciun s-a răspândit apoi cu repeziciune în rândul clasei de mijloc şi al clasei muncitoare.

23 thoughts on “Voi știți povestea globulețelor de Crăciun?

  1. I am really impressed with your writing skills as well as with the layout on your weblog.
    Is this a paid theme or did you modify it yourself? Anyway
    keep up the excellent quality writing, it is rare to see a nice blog like this
    one these days.

  2. BETFLIKROYAL has been praised by customers as It is a website that has the best promotions and the most in the country, worth the investment. Our website betflix offers a wide variety of games. There are more than 1668 games to choose from directly from more than 30 leading game manufacturers around the world. Can play via BETFLIKROYAL website, no need to download with your computer and mobile phone, both iOS and Android systems. Register with us

Comments are closed.