Menu

Zahărul, să fie din sfeclă sau din trestie?

Zahărul este un aliment obținut atât din sfecla de zahăr, cât şi din trestia de zahăr, cu un conținut mare de zaharoză, care îi conferă un gust dulce pronunțat. În ultimii ani s-au făcut sute şi mii de dezbateri privind folosirea zahărului. Este bine, nu este bine. Să alegem mierea sau zaharina. Şi tot aşa, anii trec şi dezbaterile se înmulţesc.

Atât zahărul alb din sfeclă, cât şi cel din trestie de zahăr se obţin în urma unui proces de rafinare. Aici au loc tratamente termice şi chimice care distrug parţial nutrienţii şi se adaugă aditivi alimentari. După anumite calcule s-a ajuns la concluzia că o lingură de zahăr alb are 16 calorii şi conţine 99,9% zaharoză pură.

De partea cealaltă, zahărul brun a cărui culoare este dată de melasă conţine cantităţi infime de calcliu, magneziu, potasiu şi fier, astfel încât acesta nu e cu mult mai bun decât zahărul alb. O lingură de zahăr brun are în schimb 17 calorii şi 97% zaharăză.

 

    

 

Zahărul, să fie din sfeclă sau din trestie?

 

 Se spune că din trestia de zahăr se face 55% din zahărul consumat pe tot globul, în schimb sfecla de zahăr asigura 30% din producţia mondială. Teoretic, e mai preţios zahărul din sfecla de zahăr.

Şi acum ne punem întrebarea? Unde este restul de zahăr? Păi, există şi alte surse de producţie: porumb, arţar, fructe etc.

Dacă te hotărăști să îți înființezi o cultură de sfeclă de zahăr trebuie să ții cont de rotația culturilor. Întotdeauna sfecla de zahăr se cultivă după cereale păioase, în special grâu și orz de toamnă. Sfecla nu se cultivă niciodată după porumb sau floarea-soarelui pentru că aceste plante epuizează solul de elemente nutritive și sfecla este mare consumatoare.

 

În schimb sfecla roşie este una dintre legumele ce se pot planta în grădină. Pe lângă gustul plăcut, sfecla roşie este bogată în antioxidanţi şi ajută sistemul imunitar să lupte împotriva bolilor. Sfecla roșie este de ajutor în nenumărate probleme de sănătate, inclusiv pentru detoxifierea ficatului și reglarea tensiunii. Sfecla roșie stimulează sistemul imunitar şi încurajează producția de noi globule roșii.

 

5 sfaturi de care trebuie să ţi cont dacă vrei să plantezi sfecla roşie în grădină

 

 

 

1. Alege locul potrivit pentru a cultiva sfecla roşie iarna

Sfecla roşie poate fi cultivată direct în grădină, în ghivece sau răsaduri. Sfecla este o plantă ce preferă solurile fertile, bine drenate, umede şi locurile însorite.

 

2. Solul este foarte important pentru sfecla roşie

Înainte de a plata seminţe de sfeclă roşie pregăteşte solul. Curăţă solul de resturi, întrucât rădăcina de sfeclă roşie se prinde greu, iar buruienile încetineasc procesul de creştere. Îndreaptă terenul cu ajutorul unei greble, iar cu 2-3 săptămâni înainte de însămânţare, împrăştie un fertilizator.

 

3. Plantează seminţele de sfeclă roşie

Pune seminte de sfeclă rosie la intervale de 10 cm şi la o adâncime de 2.5 cm, în rânduri scurte şi la o distanţă de 30 cm între ele. Pentru ca planta să aibă şanse de creştere, este bine să alegi specii rezistente de sfeclă, în aşa fel încât rădăcinile să se poată prindă în pământ într-o lună friguroasă precum februarie. Sfecla roşie ajunge la maturitate în 2 luni.

 

4. Cum îngrijim sfecla roşie

După plantarea seminţelor de sfeclă roşie udă planta. Sacă pământul nu este udat, leguma devine lemnoasă şi nu mai poate fi consumată.

 

5. Plantează sfecla roşie şi în ghiveci

O variantă simplă este şi aceea de a plnata sfecla rosie în ghiveci. Alege un ghiveci cu un diametru de 20 cm şi o adâncime de 20 cm sau chiar mai mare. Pune compost şi lasă o distanţă de 4 cm până sus. Pune seminţele şi ai grijă să fie udate permanent. Când acestea au încolţit şi au o mărime de peste 2 cm, sfecla se transplantează în răsaduri.

 

 

 

În ultima vreme, popularitatea sa a crescut foarte mult şi în rândul tinerilor, după ce mai multe studii au arătat că sucul de sfeclă roşie creşte capacitatea de efort fizic, datorită aportului de nitraţi pe care îl aduce.

Iar printre cele mai cunoscute reţete unde este folosită sfecla roşie se regăseşte: ciorba de sfeclă cu costiţă afumată, sfecla coaptă, salata de sfeclă roşie, mâncare de sfeclă cu legume, supă cremă de sfeclă, orez cu sfeclă roşie, dar şi clătite aperitiv cu sfeclă roşie, ciuperci brune şi cremă de gorgonzola.

 

No comments

Lasă un răspuns

Tarancuta Urbana

Facebook
Pinterest
Instagram