Zambila, cândva floarea bogaților

Ieri a fost ziua ei. 7 martie, Ziua Mondială a zambilei.

Zambilele sunt printre primele flori ale primăverii, delicate, colorate în mov, alb, galben, roz, albastru, simple sau bătute, cu parfum puternic și plăcut. Mai nou și zambile negre. Zambilele sunt nelipsite din grădinile caselor de la țară, dar nu numai, le găsim din abundență la început de primăvară în piețe, în florării, atât ca flori tăiate cât și ca flori de ghiveci.

zambile

Zambilele au fost aduse, ca și lalelele de altfel, din Turcia. Zambilele sunt apreciate pentru parfumul lor intens. Bulbii lor erau foarte scumpi acum câteva sute de ani și de aceea erau păstrați în casele oamenilor foarte bogați ca drept trofeu al bogăției acestora. Zambilele se plantează în luna octombrie într-un loc însorit, cu pământ bogat în substanțe nutritive. Bulbii se plantează la 15 cm adâncime și tot la 15 cm distanță unul de altul.  Zambilele pot fi plantate și în ghivece ținute în apartamente.

zambila 4

 

O veche legendă grecească descrie originea zambilei. Doi dintre zei, Apollo și Zephyr, adorau un chipeş adolescent grec pe nume Hyakinthis. Apollo l-a învățat pe Hyakinthos arta de a arunca cu discul. Zephyr, care a fost zeul vântului de vest, a fost copleşit de gelozie și a suflat discul înapoi. Acesta l-a lovit pe Hyakinthos în cap şi l-a ucis. Din sângele lui a crescut o floare, pe care zeul soarelui Apollo a numit-o dupa el. “Zambila” cuvântul a apărut, de asemenea, dintr-o limbă antica denumită “Thracopelasgian”, care a fost rostit pentru prima dată acum 4000 de ani. Zambila sălbatică este nativa din Turcia şi Orientul Mijlociu, de-a lungul malurile de est ale Mediteranei. Zambile au fost cultivate în Europa în timpul grecilor şi a romanilor. Atât Homer cât şi Virgil au remarcat mirosul ei frumos. După aceasta, zambila a dispărut din istorie şi nu a reapărea până în secolul al 16-lea când a fost reintrodusa în Europa de Vest, Turcia şi Iran. Leonhardt Rauwolf, un medic german a adunat  câteva zambile când a vizitat Turcia în 1573. Zambilele au fost cultivate pentru comerț încă din a doua jumătate a secolului al 16-lea. În Europa zambilele au devenit foarte populare în secolul al 18-lea şi începutul secolului al 19. Bulbii sunt acum cultivați cu scop comercial în Olanda şi Regatul Unit. În Olanda, zambilele sunt vândute și ca flori tăiate. Zambila comuna este cultivată într-o mică măsură în Olanda si pentru producerea parfumurilor.

zambila 5

 

În limbajul Victorian al florilor, zambilele simbolizează sportul sau  joaca. Zambila albastră semnifică sinceritate!

41 thoughts on “Zambila, cândva floarea bogaților

Comments are closed.