Zeci de lăzi săseşti din Transilvania își spun ”povestea”, în week end, la Sibiu

Peste 50 de lăzi săsești își spun povestea la Noaptea Europeană a Muzeelor de la Muzeul ASTRA pe 16 mai, la Casa Artelor, Piaţa Mică, nr.21, Sibiu, ora 18.00. Este vorba despre vernisajul expoziţiei  “Povestea lăzilor săseşti din Transilvania” .

Expoziţia prezintă tipologia lăzilor tradiţionale săseşti, tehnica de confecţionare şi decorare a acestora, dar şi modul în care ele erau utilizate. Informaţiile vor fi însoţite de fotografii ale pieselor din patrimoniul cultural al colecţiilor muzeale şi private din ţară.

Lada-datata-1852-02-copy

Lada va fi prezentată sub forma unei poveşti, pornind de la materialele din care a fost confecţionată până la mărturiile persoanelor care au utilizat de-a lungul timpului aceste piese durabile şi de înaltă calitate. Iată câteva exemple: lăzile de zestre, lăzile de breaslă, lăzile de vecinătate, lăzile de cereale, lăzile de transport şi altele.

Lada_de_zestre_din_Transilvania-1898_7203

Vizitatorii vor avea acces la informaţii utile despre lăzile săseşti ce au umblat pe drumurile Transilvaniei, ticsite cu haine şi valuri de pânză, pline cu cărţi şi documente importante ţinute sub cheie sau chiar umplute cu alimente, grâne și alte lucruri numai de către călători sau proprietari ştiute. Vor fi expuse în jur de 50 de piese de o mare valoare culturală-istorică. Colecţia de lăzi prezentată cuprinde piese mai vechi, din secolul al XVI-lea sau mai noi, din secolul al XX-lea, confecţionate de meşteri dulgheri, tâmplari şi amatori.

Lada-datat-1802-01-

lada-de-zestre

 

Expoziţia va fi deschisă publicului până pe data de 20 octombrie, de marţi până duminică, între orele 10.00 şi 18.00.

6 thoughts on “Zeci de lăzi săseşti din Transilvania își spun ”povestea”, în week end, la Sibiu

Comments are closed.