10 sfaturi utile pentru tratarea herniei de disc

Hernia de disc este o boală modernă, care apare şi pentru că oamenii au ajuns să stea foarte mult la birou. De asemenea, ca principali factori de risc sunt şi sedentarismul, fumatul şi obezitatea. Cu toţii ne-am confruntat, cel puţin o dată, cu un episod de durere de spate, astfel că mulţi dintre noi nici nu ştiu că suferă de această afecţiune în fază incipientă, punând durerea pe seama unei poziţii inconfortabile sau a unei zi proaste.

 

Cum tratăm hernia de disc

Dacă ai fost diagnosticat cu hernie de disc şi totuşi simptomele nu sunt insuportabile, nu neglija tratamentul doar pentru că te simţi bine pe moment. Amânarea acestuia duce la complicaţii de tipul durerilor cronice, mobilitate afectată sau leziuni permanente. Scopul tratamentului herniei de disc este ameliorarea durerii şi oprirea evoluţiei afecţiunii.

 

Un tratament eficient pentru hernia de disc trebuie să cuprindă măsuri personalizate: exercitii de kinetoterapie, fizioterapie, injecţii cu cortizon.

Tratamentul complementar pentru hernia de disc include: acupunctura, masajul terapeutic, yoga.

 

Cele mai întâlnite forme de hernie sunt cele în zona de jos a spatelui – hernia de disc lombară şi cea în zona gâtului – hernia de disc cervicală. În funcţie de zona afectată, durerea se manifestă diferit.

 

  

 

 

Putem trata hernia de disc fără operaţie?

 

În primul rând, hernia de disc ar trebui tratată prin fizioterapie şi kinetoterapie. Intervenţia chirurgicală ar trebui să fie ultima soluţie.

Operaţia constă în înlăturarea chirurgicală a fragmentelor din disc sau chiar a întregului disc herniat care apasă pe rădăcinile nervoase. Cea mai mare problemă a operaţiei este faptul că discul herniat poate părea îndepărtat complet, fără ca acest lucru să se întâmple cu adevărat, rămânând astfel mici particule pe vertebre. Mai mult, recidiva este o problemă recurentă. În timp, lipsa discului intervertebral poate cauza noi dureri, pentru că spaţiul dintre vertebre rămâne liber, iar celelalte discuri se pot deplasa. În majoritatea cazurilor, această evoluţie a problemei vine cu recomandarea realizării unei noi operaţii.

După operaţie, musai trebuie să mergi la o clinică de recuperare medicală care să-ţi ofere servicii de fizioterapie şi kinetoterapie.

.
.
10 sfaturi utile pentru tratarea herniei de disc

.

.

1. Kinetoterapia 
Urmează un program de kinetoterapie cu un terapeut, la un cabinet de specialitate. Exerciţiile pe care le faci au rolul de a tonifia musculatura spatelui pentru a putea menţine o poziţie corectă a coloanei.

2. Fizioterapia 
Tratamentul fizioterapeutic în cazul herniei de disc este foarte benefic în calmarea durerilor. Doar atunci când fizioterapia este realizată corect, rezultatele sunt cele aşteptate.

3. Masajul

Masajul terapeutic este o combinaţie între masajul de relaxare şi masajul de remediere, fiind folositor pentru o gamă variată de patologii. Calmează durerea şi îmbunătăţeşte circulaţia sangvină locală.

4. Dietă şi fitness
Dacă eşti supraponderal sau obez şi suferi de hernie de disc, urmează o dietă pentru a slăbi. Excesul ponderal suprasolicită coloana, întreţinând astfel durerea. Poţi apela la un kinetoterapeut care prin intermediul unor programe speciale de exerciţii îţi stabilizează coloana vertebrala, iar pentru dietă apelează la un nutriţionist.

5. Poziţia corectă
Adoptează o poziţie corectă a coloanei când stai în picioare, în mers, când stai pe scaun sau când conduci. O postură corectă a coloanei va diminua durerea.

6. Suprasolicitarea coloanei
Nu suprasolicita coloana. Nu ridica greutăţi mari, nu face mişcări şi răsuciri bruşte ale coloanei vertebrale. Ţine spatele drept când ridici şi cari obiecte.

7. Somnul
Când dormi menţine coloana dreaptă şi dormi pe o pernă mică. Alege un pat bun, care să-ţi menţină coloana dreaptă. Când apar dureri este indicat repausul la pat. Evită dormitul pe burtă, mai ales dacă foloseşti o pernă mare. Încearcă să dormi pe o parte, cu genunchii uşor flexaţi.

8. Ai grijă de spatele tău
Ridicarea de greutăţi, mişcările bruşte sau schimbările bruşte de direcţie pot agrava hernia de disc. Un kinetoterapeut cu experienţă te va ajuta să-ţi protejezi spatele şi să revi la activitatea cotidiană.

9. Evită frigul şi umezeala
Evită expunerile la frig şi umezeală. Dacă afară este foarte frig, îmbracăte bine însă nu exagera. Dacă transpiri şi pe urmă te dezbraci când, durerile de spate s-ar putea să se intensifice.

10. Baza de tratament
Cel puţin o dată pe an poţi alege să petreci un sejur la o staţiune balneologică, unde vei beneficia de un tratament complex: hidrokinetoterapie în apă termală, împachetări cu nămol, diverse forme de fizioterapie şi masaj.

 .
.

27 thoughts on “10 sfaturi utile pentru tratarea herniei de disc

Comments are closed.