În credința populară, anul este împărțit în vară și iarnă. Dacă Sfântul Gheorghe încuie iarna și înfrunzește întreaga natură, Sfântul Dumitru desfrunzește codrul și usucă toate plantele.
Printre cele mai spectaculoase obiceiuri din ajun de Samedru sunt focurile vii. În noaptea de 25 octombrie se ține „Focul lui Samedru”, moment în care oamenii obișnuiesc să aprindă focuri în curți sau pe dealuri, peste care copiii sar pentru a fi sănătoși, iar tinerii să se căsătorească. Conform tradiției, persoanele care sar peste flăcări vor fi sănătoase întregul an și ferite de necazuri, nenorociri și boli. Rolul focului este de a alunga atât fiarele, având și puteri roditoare, astfel încât după ce este stins oamenii obișnuiesc să arunce în gradină cenușa și cărbunii. Femeile mai înaintate în vârstă, în special cele din mediul rural, obișnuiesc să împartă covrigi, nuci, mere, pâine, struguri și prune uscate tuturor celor care sar peste foc.
Focul are și menirea de a alunga fiarele și de a încălzi morții. După ce focul este stins, țăranii aruncă un cărbune în grădină, ca aceasta să primească putere de a rodi.
În tradiția populară, Sfântul Dumitru usucă toate plante și desfrunzește codrul, fiind cel care descuie iarna. De asemenea, există credință ca pe 26 octombrie, de Sfântul Dumitru, căldura intră în pământ și gerul începe a-și arăta colții.
Sfântul Dumitru este considerat și patronul păstorilor, ziua de 26 octombrie fiind ziua în care ciobanii află cum va fi iarna. Aceștia își așează cojocul în mijlocul oilor și așteaptă să vadă ce oaie se va așeza pe el. Dacă se va culca o oaie neagră, iarna va fi bună, iar dacă se va culca o oaie albă, iarna va fi aspră. Un alt mod de a afla încă din 26 octombrie cum va fi iarna este să urmărești mersul oilor în dimineața sărbătorii. Dacă dimineața se va trezi întâi o oaie albă și va pleca spre sud, iarna va fi grea; dacă se va trezi o oaie neagră și va pleca spre nord, iarna va fi ușoară. Tot de Sfântul Dumitru se tocmesc servitorii pentru diverse treburi și se strică stânele. Țăranii tund coama cailor până la trei ani, ca să aibă păr frumos.
În anumite zone, țăranii îl cinstesc pe Sfântul Dumitru, Izvoratorul de mir, ca fiind cel ce a dat oamenilor vinul, folosit la Sfânta Împărtășanie.
Sfântul Mare Mucenic Dimitrie, cinstit de creștini în 26 octombrie, a trăit în timpul împăraților Dioclețian (284-305) și Maximian (286-305). Fiu al prefectului din Tesalonic, el a fost numit, datorită calităților sale, guvernator al Tesalonicului (după moartea tatălui său). Mai târziu, împăratul Maximian a aflat ca Dimitrie este creștin, lucru care l-a mâniat foarte tare. Drept urmare, întorcându-se biruitor dintr-un război cu sciții, Maximian a poruncit să se facă praznice în fiecare cetate, în cinstea zeilor. Venit la Tesalonic, împăratul l-a întrebat pe Dimitrie dacă sunt adevărate cele auzite despre el. Dimitrie a mărturisit cu îndrăzneală că este creștin și a defăimat închinarea păgânească. Pedeapsa împăratului a fost maxima: Dimitrie a fost închis în temniță și ucis cu sulița.
SFÂNTUL DIMITRIE CEL NOU, sărbătorit în 27 octombrie
În 27 octombrie este cinstit Sfântul Cuvios Dimitrie cel Nou, Basarabov, ocrotitorul Bucureștilor. Sfântul Cuvios Dimitrie Basarabov s-a născut la sud de Dunare, în Bulgaria. A trăit în secolul al XIII-lea, în timpul „imperiului” vlaho-bulgar de la Târnovo, întemeiat de frații Petru și Asan. Iubind viața ascetica, el se retrage într-o peșteră. Nu se știe cât timp a stat acolo și nici când a murit, dar tradiția spune că, înainte de a muri, el s-a așezat singur între două lespezi de piatra, ca într-un sicriu. Moaștele sale au fost așezate cu cinste, în iunie 1774, în actuala Catedrala Patriarhala din București.
tarancutaurbana@gmail.com
เว็บ พีจีสล็อต
The submitting appears to get magnificent, but It will be powerful If you’re able to share more about the suchlike subjects Later on. Go on to keep publishing. betflix