3 boli grave pe care le dezvoltă viţa de vie | Sfaturi pentru salvarea recoltei

Viţa de vie a înflorit, aşa că este momentul să ai mare grijă de ea. Aplicarea tratamentelor adecvate pentru prevenirea infecțiilor este importantă la fel ca şi tăierea și celelalte lucrări. Trebuie să ştii că în absența lucrărilor de taiere vița de vie, aceasta crește dezorganizat și se concentrează asupra dezvoltării frunzelor, în loc să fructifice. Strugurii obținuți vor fi puțini, mici, cu un conținut redus de zahăr, ceea ce înseamnă o recoltă slabă.

Ce boli dezvoltă viţa de vie şi cum se recunoaşte viţa de vie bolnavă

Vița de vie este afectată de numeroase boli ale lemnului, printre cele mai cunsocute sunt: excorioza (Phomopsis viticola), eutipoza (Eutypa lata), apoplexia viței de vie sau esca (Phaeomoniella chlamydospora, Phaeoacremonium aleophilum) și înnegrirea și moartea brațelor (Botryosphaeria dothidea).

Toate acestea sunt boli complexe, cu efecte devastatoare asupra plantei, date în special de dificultatea de a fi descoperite și identificate corect.

Lipsa unor scheme eficiente de tratament, precum și a unor strategii bine puse la punct determină, din păcate, o incidență tot mai mare. Fenomenul nu este specific doar țării noastre, ci se manifestă la nivel global.

Excorioza viței de vie este o boală extrem de periculoasă. Poate afecta nu doar lăstarii, ci și frunzele și inclusiv strugurii. Excorioza viei e provocată de ciuperca Phomopsis viticola. Organele afectate sunt lăstarii, coardele, mugurii, frunzele și strugurii. Pierderile de producție sunt semnificative, ajungând, în anumite cazuri, chiar la o treime din recoltă.

Cum recunoaştem boala

Excorioza viței de vie se poate recunoaște urmărind mai multe simptome. Lăstarii, în special cei tineri, vor prezenta pete de formă ovală sau neregulată (într-un stadiu ulterior), de culoare maronie-negricioasă. După un anumit timp, se poate observa că aceste pete se măresc, se pot uni și vor începe să se exfolieze sau să prezinte crăpături de-a lungul lor. Picnidiile sunt puncte negre care se pot vedea în special toamna. De asemenea, lăstarii tineri vor începe să se umfle la bază, urmând să se ofilească și să se desprindă. Și coardele afectate de excorioză se pot rupe ușor, acest simptom putând fi observat cu ușurință în timpul lucrărilor de legare. Atacul pe mugurii bazai duce, de cele mai multe ori, la moartea acestora.

foto: pixabay.ro

Eutipoza viței de vie este o boală a lemnului, cauzată de ciuperca Eutypa lata. Deși vița de vie este cel mai des afectată, eutipoza poate afecta în anumite cazuri și specii pomicole semințoase sau sâmburoase precum mărul, părus, cireșul, vișinul, caisul, piersicul sau chiar nucul.

Cum recunoaştem boala

Principala problemă pusă de eutipoză este faptul că atacul asupra întregii plante se poate desfășura pe parcursul mai multor ani, primele simptome putând să apară la mai mult de șase ani. Eutipoza se recunoaște studiind lăstarii. Cei afectați vor avea internoduri relativ scurte, prezentând frunze deformate și mici. Peste un an, se poate constata uscarea cordoanelor.

De asemenea, atacul de eutipoză se mai poate oberva dacă se face o secțiune în lemnul infectat. Vasele lemnoase vor prezenta o zonă mai închisă la culoare, de nuanță maronie, maronie-violacee sau maroniu-cenușie.

Înnegrirea și moartea brațelor viței de vie Botryosphaeria dothidea, cunoscută popular sub numele de înnegrirea și moartea brațelor viței de vie, este o boală descoperită recent, care afectează vasele lemnoase. Poate fi provocată de mai multe specii de ciuperci, dar cel mai des, patogenul răspunzător este Botryosphaeria spp.

Cum recunoaştem boala

Înnegrirea și moartea brațelor viței de vie se răspândește în special prin resturile de la tăieri care nu au fost scoase din plantație sau prin altoi, respectiv portaltoi infectați. Ciuperca se dezvoltă în special în condiții de secetă, de caniculă, de ger sau umiditate mai mare de 25%. Există și forme care sunt deosebit de sensibile la atac, precum Cabernet Sauvignon, Muscat Ottonel sau Sauvignon.

De asemenea, trebuie să ştii că viţa de vie nu trebuie să fie năpădită de buruieni, întrucât şi acestea îi pot dăuna. Sunt foarte multe buruie care pot dăuna legumelor şi florilor sau chiar să capete vreo boală de la ele.

Cea mai răspândită buruiană este şi spanacul salbatic sau lobodă sălbatică. O ştim din copilărie şi sub denumirea de căpriţă. Spanacul sălbatic este o plantă invazivă care produce pierderi importante în cultură. Recunoașterea ei rapidă și aplicarea de tratamente eficiente împotriva sa sunt esențiale pentru limitarea pagubelor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *