5 sfaturi pentru a avea o hortensie plină de flori

Se spune că Hortensia (Hydragea) este pentru vară aşa cum este liliacul pentru primăvară. Hortensia începe să înflorească la începutul verii şi continuă până toamna târziu. 

Ca origine, provine din Japonia şi Asia de Sud-Est, însă este o plantă foarte adaptabilă la diverse tipuri de sol, prin urmare s-a răspândit prin toată lumea. La noi, hortensia rămâne una dintre cele mai căutate plante pentru grădini. Mie îmi place să spun despre hortensia că este o floare boierească. 

Hortensiile sunt de doua feluri: cu flori rotunde şi cu flori plate.

 

 

Cum îşi schimbă hortensiile culoarea florilor

La o tufă matură, florile pot dura chiar şi 4-6 săptămâni. Culoarea acestora se schimba pe parcurs. La început vor fi aproape albe, după care vor căpăta nuanţe de roz sau albastru, în funcţie de sol. Unele flori e foarte posibil să nu aibă nici o culoare dintre acestea. Pentru a avea flori roz, este nevoie să transformaţi pământul în unul cu pH alkalin, iar pentru flori albastre acesta va trebui să fie mai acid. Oricum, indiferent de pH, pământul trebuie să fie bogat în humus, aşa că folosiţi fără îndoială compostul rămas peste iarnă.

 

Unde plantăm hortensia?

Hortensiilor le priește soarele de dimineață, deci trebuie plantate în locurile unde este soare doar până în prânz. Le place umbra parțială, așa că dacă ai copaci în curte, plantează-le sub ei. Uneori, plantarea hortensiei la umbra copacilor, prea aproape de rădăcinile acestora duce la apariţia unor probleme pentru floare, anume că rădăcinile pomului absorb cea mai mare cantitate de apă din pământ, iar hortensia rămâne fără resurse.

 

 

Are nevoie hortensia de apă?

Asadar, hortensia este o mare iubitoare de apă şi trebuie udată în permanenţă, pentru a compensa lipsa florilor. Nu lăsaţi arbuştii de hortensie să se ofilească, însă în special primăvara trebuie să aveţi grijă să udaţi bine aceste plante. Atunci se formează mugurii de flori, iar dacă se ofilesc, hortensia nu va mai înflori pe tot parcursul verii. În perioadele caniculare, udarea se face zilnic. Toamna, udarea o dată pe săptămână e suficientă.

 

 

Cum se înmulţeşte hortensia?

Florile hortensiilor nu se taie și nici nu se îndepărtează. Se lasă să se usuce până vor cădea de la sine sau se intervine în anul următor pentru curățarea lor. În caz contrar, în următorul an nu mai înfloresc abundent. Deci, dacă nu ți-a făcut multe flori anul ăsta, vezi să nu repeți greșeala și să le înlături din nou pe cele uscate. Cel mai indicat este să înmulţim hortensia prin butaşi, obţinuţi din vârfurile tinere ale plantei, care se pun direct în pământ. Perioada optimă de înmulţire prin butaşi este februarie-iunie. Pentru asta, se taie un lăstar care are cel puţin 3 noduri. O altă metodă ar fi, ca primăvara, să despărţim de la rădăcină tufele bogate şi cu vechime de câţiva ani, obţinând astfel mai multe plante. După replantare, plantele trebuie udate din belşug. Hortensia se mai poate înmulţi şi prin marcotaj. Primăvara timpuriu se retează tulpinile la 10-20 cm, deasupra coletului şi se muşuroiesc lăstarii porniţi în creştere. Marcotele se detaşează după 1-2 ani, în timpul repausului vegetativ.

 

 

Are nevoie hortensia de îngrăşământ?

Pentru a avea o hortensie plină de flori pe tot parcursul perioadei ei de înflorire trebuie s-o ajutăm şi cu îngrăşământ special pentru hortensii. Acest îngrășământ este bogat în magneziu, care ajută planta să aibă și un colorit frumos. Nu faceţi aplicaţii la hortensie decât după ce aceasta şi-a stabilit bine rădăcinile în pământ, cam la 1-2 luni după plantare; atunci folosiţi un fertilizator echilibrat. Hortensia se fertilizează rar, pentru că prea mult nitrogen va duce la stoparea înfloririi. Aplicaţiile se fac la rădăcină, la începutul sezonului şi apoi încă puţin după înflorire.

6 thoughts on “5 sfaturi pentru a avea o hortensie plină de flori

  1. Pingback: link
  2. Pingback: 카드결제
  3. Bună ziua!
    Vă urmăresc cu drag și deschid pagina „țărăncutei urbane” ori de câte ori am nevoie, pentru că știu sigur că voi găsi un sfat excelent.

Comments are closed.