6 analize pe care trebuie să le faci toamna

O vorbă din popor spune că „paza bună trece primejdia rea”, valabil în momentul de faţă şi pentru sănătatea noastră. Simţi sau nu vreo durere, toamna trebuie sa-ţi faci timp pentru a-ţi verifica starea de sănătate.

6 analize pe care trebuie să le faci toamna

Momentul de răscruce dintre două anotimpuri total diferite nu pică bine unui organism care trebuie pregătit pentru o perioadă lungă de frig şi ger.

Iată 5 tipuri de analize medicale care sunt obligatorii de făcut toamna.

Examenul ginecologic anual

Este necesar să consulţi măcar o dată pe an medicul ginecolog pentru a depista posibilele infecţii vaginale şi testul Babeş Papanicolau pentru a verifica modificările anormale care pot să apară la nivelul colului uterin.

 De asemenea, medicul va decide, în funcţie de rezultatele celor două teste dacă mai este necesar să faci o ecografie intravaginală (depistează chisturi, fibrom uterin, tumori) sau o colposcopie care permite inspectarea mai detaliata a colului uterin.

Mamografia sau ecografia mamară

Dacă ai peste 40 de ani este recomandat să-ţi faci o mamografie în fiecare an pentru a depista formaţiunile anormale de la nivelul sânului. Mamografia presupune o serie de imagini ale ţesutului sânilor realizate cu raze-x. În cazul în care ai sub 40 de ani nu îţi vei face mamografie, decât la recomandarea unui medic specialist. Pentru o verificare de rutină a sănătăţii sânilor trebuie să faci o ecografie mamară care nu este invazivă şi nici iradiantă. 

Inima. EKG, tensiune arterială şi colesterol

Electrocardiograma (EKG sau ECG) este un test absolut inofensiv şi nedureros de verificare a problemelor legate de activitatea inimii, însă nu poate să depisteze un viitor infarct.

Cardiologii susţin că tensiunea arterială nu trebuie să depăşeasă valorile 140/90 milimetri coloană de mercur (mmHg). Dacă ai hipertensiune arterială şi nu o ţii sub control poţi să faci infarct miocardic, accident vascular cerebral, insuficienţă cardiacă şi să-ţi afectezi rinichii.


Colesterolul mărit reprezintă unul dintre principalii factori de risc pentru bolile inimii. Nivelul colesterolului total trebuie să fie sub 190 de miligrame pe decilitru (mg/dl). Poţi să-ţi verifici nivelul colesterolului făcând o analiză simplă de sânge care se recoltează dimineaţa pe nemâncate şi fără să fi consumat alimente grase la masa de seară din ziua precedentă recoltării.

Glicemia – pentru depistarea diabetului

Glicemia sau glucoza serica este un test care masoara nivelul glucozei – un tip de zahăr din sânge. Glucoza este principala sursa de energie a corpului. Carbohidraţii din alimente sunt descompuşi, rezultând mai multe tipuri de zaharuri, printre care şi glucoza, care este absobită la nivelul intestinului subţire şi transportată către celule, unde este nevoie de ea pentru a se produce energie. Insulina, un hormon produs de pancreas, ajută la fixarea glucozei din sânge la nivelul celulelor. Nivelul prea mare al glucozei (hiperglicemia) poate fi semn de diabet, boală care are numeroase complicaţii la nivelul inimii, rinichilor şi vederii. Un nivel prea mic al glicemiei (hipoglicemia) poate duce, de asemenea, la apariţia unor probleme de sănătate (afectare cerebrală) în lipsa tratamentului. 

Examenul complet de urină

Colectarea unei mostre de urină, cel mai indicat este prima urină de dimineaţă permite analizarea la laborator a se depista eventualele infecţii urinare.

Ecografia generală

Poţi să vizualizezi organele interne ale abdomenului superior şi inferior făcând o ecografie care se poate repeta de câte ori vrei, fără niciun risc pentru sănătate. Astfel, dacă vrei să verifici cum arată splina, fierea, ovarele, vezica urinară, ficatul, rinichii.


Atenţie!
Nu ignora nici sănătatea ochilor, a dinţilor şi a pielii.

Programează-te anual la un consult oftalmologic, stomatologic şi dermatologic, iar dacă ai peste 60 de ani trebuie să faci un test al densităţii osoase pentru a preveni riscul de osteoporoză.

3 thoughts on “6 analize pe care trebuie să le faci toamna

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *