Menu

6 flori care ne fac grădina mai frumoasă, primăvară

Florile sunt o bucurie, indiferent de anotimp. Dacă ai o grădină, înseamnă că le poţi admira din primăvară până în toamnă, în funcţie de specie. O gradină de flori este o adevărată încântare pentru simţuri, iar parfumul îmbătător şi delicat îţi înveseleşte sufletul în fiecare dimineaţă.

 

1. Ghioceii

Când vedem prima oară capetele mici şi albe ale ghioceilor ieşind din zăpadă, ştim că este semn că iarna e pe sfârşit. Aceste flori cu aspect atât de fragil sunt de fapt foarte rezistente, şi cu cât este mai rece vremea, cu atât durează mai mult, unele înflorind chiar în martie. Aceşti ghiocei sunt plante cu bulbi, originari din Europa şi Asia. Au 2-3 frunze lungi şi subtiri, de culoare verde închis. Florile sunt albe şi apar câte una la fiecare bulb, mai ales primăvara devreme, dar uneori şi pe la mijlocul sau sfârşitul iernii, lucru care face ca ghioceii sa fie primele plante cu bulb care înfloresc.

 

 

2. Brânduşa de primăvară

înflorește după ghiocei și înainte de lalele, fiind una dintre cele mai timpurii flori. Varietăți ale brândușei înfloresc încă din ianuarie. Sunt originare din Europa şi Asia, aceste plante bulboase fiind apreciate pentru splendidele flori care, an după an, desfată ochiul în schimbul unor îngrijiri minime. Sunt potrivite şi pentru cultivarea în ghivece, fiind o alegere ideală şi pentru jardinierele de pe pervaz unde este posibil să se realizeze combinaţii de mai multe culori.

 

3. Narcisele

Aceste flori au un parfum special, foarte puternic, motiv pentru care nici este o floare îndrăgită de toată lumea. Caracteristica principală a florii este forma de trompetă, deşi se ştie că există mai mult de o mie de varietăţi, care diferă prin culoare. În limbajul florilor, narcisa exprimă prietenia, bucuria, vacanţă. Este considerată o floare a copiilor şi a adolescenţei. Se dăruieşte la naşterea unui copil, simbolizând bucuria de a întâmpina o nouă viaţă. Ca floare a dragostei, narcisa exprimă sinceritatea.

Narcisa galbenă este o plantă cunoscută şi sub numele de ghiocei de grădină, caprine sau zarnacadele.  De la această plantă se utilizează doar petalele, bulbii fiind toxici dacă sunt administraţi necorespunzător. Datorită proprietăţilor sale de calmant, emolient, antiseptic pulmonar, dezinfectant, narcisa galbenă este utilizată ca şi narcisa albă pentru tratarea stărilor de nervozitate, de neliniste, tusei, diareei, tahicardiei.

 

4. Zambilele

Zambilele sunt originare din Turcia. Au fost aduse iniţial din Olanda de unde s-au răspândit în toată Europa; de aici le vine şi denumirea de bulbi olandezi. Sunt printre primele flori ale primăverii, delicate, colorate în mov, alb, galben, roz, albastru, simple sau bătute, cu parfum puternic şi plăcut. Zambilele sunt nelipsite din grădinile caselor de la ţară, dar nu numai, le găsim din abundenţă la început de primăvară în pieţe, în florării, atât ca flori tăiate cât şi ca flori de ghiveci. Zambilele se dezvoltă din bulbi ce se plantează toamna, târziu, înainte de îngheţ cu 3-4 săptămâni. Este recomandată plantarea lor în grupuri, dar nu foarte apropiaţi unul de altul, la distante de 10-15 cm, pentru obţinerea de efecte spectaculoase de culori în grădină.

 

 

5. Lalelele

 Făcută celebră de către olandezi şi iubită de foarte multe persoane, laleaua este o floare de primăvară foarte frumoasă, fiind disponibilă în multe culori sau forme. Lalelele au nevoie de o iarnă prelungită pentru hibernare, într-un loc umed şi sol bine drenat. Floarea de lalea este singură pe tulpină, cuprinde doar 5 sau 6 petale, sau 6 sepale dispuse circular. Floarea este în formă de cupă, si are aproximativ 10 cm. Florile apar spre mijlocul primăverii. Petalele pot fi de diferite culori, precum  alb, violet, roz, roşu, galben, portocaliu sau verde.

 

 

6. Liliacul

Liliacul a fost sursă de inspirație pentru mulți artiști de-a lungul timpului. Impresioniștii Vincent Van Gogh și Claude Monet au picturi celebre care înfățișează frumusețea florii de liliac.

Liliacul se plantează primăvara sau toamna și înflorește de abia în sezonul următor.

De la an la an, ciorchinele devin tot mai bogate și mai parfumate dacă arbustul primește tratament corespunzător. Pentru o viață îndelungată, un liliac tânjește după soare cel puțin jumătate din zi. Fixează-l aproape de pereți sau garduri orientate către soare majoritatea timpului, dar nici lipit pentru că rădăcinile au nevoie de spațiu pentru a se răspândi.

 

 

 

 

2 comments

  1. Maria C. spune:

    Liliacul este una dintre florile mele preferate.

  2. Elena spune:

    Frumos articolul, big like!

Gandeste-te la toate lucrurile frumoase de langa tine si fii fericit – Anne Frank

Feed Instagram

Something is wrong.
Instagram token error.
Load More
VREI SĂ FACI O PLIMBARE? Prognoza pe trei zile! Vezi aici cum va fi vremea!
17°
cer senin
humidity: 59%
wind: 2m/s W
H 27 • L 22

NEWSLETTER

Rămâi la curent cu noutăţile de pe Ţărăncuţa Urbană

PINACOTECA BUCUREȘTIULUI – UN PROIECT INTERBELIC

Ziua cea mare1 august 2017
Locatia: Muzeul Municipiului București - Palatul Suțu După 26 de ani, Pinacoteca Municipiului București își redeschide colecțiile în fața publicului, oferind o retrospectivă a principalelor donații, Ioan Movilă si Filip Marin, precum și a celor mai reprezentative lucrări achiziționate în perioada interbelică.

Roxana Toma ( tarancutaurbana.ro ) pregătește colecția de perne Arta amintirii

Tarancuta Urbana

Facebook
Pinterest
Instagram