Alin Panc: Ce mi-a rămas pregnant în memorie este mirosul de fum şi liniştea serilor de vară

Alin Panc, actor:
Ce mi-a rămas pregnant în memorie este mirosul de fum şi liniştea serilor de vară când vacile oamenilor se întorceau acasă de la păşune şi toată lumea era în poartă
Născut în Hunedoara la începutul verii lui 1973, Alin Panc visa în copilărie să devină poliţist sau arheolog. N-a fost nici una, nici alta. A fost să fie actor şi a terminat UNATC în 1996, la clasa profesorului Alexandru Repan.
 .
Alin Panc este singurul actor care a adunat în cv-ul său 40 de roluri în filme internaţionale. A avut şansa să lucreze cu regizori precum Franco Zeffirelli, Francis Ford Coppola. A lucrat cu actori precum Nicholas Cahe, Demi Moore, Monica Belucci, Rachel Weisz, Cuba Gooding jr.
.

„Faptul că în 2011 m-a văzut lumea în America în trei producţii diferite, ar putea fi un răspuns la întrebarea de ce joci mai mult în filmele americane decât în cele româneşti”.

 
 .
„Cu Demi Moore am vorbit despre câini. Amândoi suntem pasionaţi de câini, iar ea ştia o mulţime despre rasa câinelui meu – filla brazili. O tipă simplă, extrem de relaxată, nu are nimic studiat, pretenţios, preţios. Niciun puseu de vedetism! Şi cu Rachel Weisz a fost o întâlnire plăcută. Este amabilă, are mult bun-simţ, am vorbit cu ea chestii strict profesionale. Nu prea lăsa loc de glumiţe, părea foarte serioasă, la locul ei aşa. Da, mai ţin legătura cu Brandon (Jason Priestley) din „Beverly Hills 90210″, cu Jonathan Hyde care, când m-a cunoscut, a zis: «Mamă frate, aşa nebun n-am mai văzut în viaţa mea!”
 .
Alin are umor, mult, chiar foarte mult. Uneori am impresia că tot umorul a rămas blocat la Alin. Iubeşte istoria şi pentru asta a înfiinţat acum câţiva ani „Asociaţia pentru promovarea istoriei” şi „Avem şi noi supereroi”.

 

Să nu ne uităm istoria, să nu uităm cine suntem. Valorile vechi sunt mai bune decât cele noi, repetă Alin Panc. Iubeşte câinii şi este pasionat de vinuri. Pledează pentru iubire, educaţie, regăsire.

Recent, Alin Panc şi-a făcut timp şi a stat de vorbă şi cu mine depănând împreună amintiri din copilărie în cadrul proiectului meu susţinut de Art&Craft Romania 🙂
 
 .
Ai copilărit la țară, la bunici? Ce îți amintești despre satul copilăriei?
Da, am copilărit la ţară şi acolo fug cu gândurile ori de câte ori vreau să mă relaxez din tumultul trăit. Ce mi-a rămas pregnant în memorie este mirosul de fum şi liniştea serilor de vară când vacile oamenilor se întorceau acasă de la păşune şi toată lumea era la poartă şi discutau cu o pace interioară de neexplicat.
.
Cum vezi satul românesc actual?
Satul romanesc acum este aproape neschimbat doar oamenii din el s-au schimbat. A devenit mai motorizat, lumea a mai renunţat la căruţe 🙂
.
Ce lecţii de viaţă ți-a oferit copilăria trăită la sat?
Cea mai importantă lecţie este cea a iubirii naturii şi a respectului ei, a curajului sa te apropii de ea şi de pământul care o dă.
.
Crezi că meștesugurile și valorile tradiţionale trebuie promovate?Obligatoriu trebuie promovate, fără ele nu existăm ca entitate naţională. Trebuie ca fiecare, în masura în care putem să susţinem tot ce înseamnă tradiţional, iar copii noştri să primească constant informaţii despre sărbători, despre moşi, strămoşi.
 .
 .
Descrie-mi Paștele și Crăciunul culinar așa cum erau ele în copilărie și ce anume ai păstrat din obiceiurile familiei.
Erau un festin în sine chiar dacă nu era abundenţă. Cel mai mult îmi plăceau ouăle de la Paşte şi nu îmi explic de ce le mâncam cu atâta poftă, iar de la Crăciun cârnaţii afumaţi şi înghetaţi ce erau în pod. Nu pot să uit nici pâinea făcuta în cuptor.
.
Un popor se pierde dacă nu își cunoaște trecutul, tradiția și istoria populară. Ce trebuie să facem pentru asta?
Eu unul am păstrat totul din obiceiurile din familia mea. Le-a adus cu mine la Bucureşti, în casa mea, familia mea. Toate acele obiceiuri se păstrează acum şi la mine acasă.
.
Dacă ar trebui să alegi o zicătoare românească preferată, care ar fi aceasta?
Mare e grădina lui Dumnezeu şi mulţi îi sar gardul.
.
Ce rol au tradiţiile în viaţa ta? Spune-mi un obicei care îți vine imediat în minte!
Tradiţiile sunt pilonul principal al vieţii mele. Ele îmi dau reperul de a continua corect în viaţă. Claca e un obicei ce mă bucură întodeauna căci era plină de poveşti.
 .
.
Cum promovezi tradițiile românești?
Eu promovez de ceva vreme aceste tradiţii, mai ales în perioada în care am condus asociaţia.
 .
 Ce suveniruri îți cumperi din locurile prin care călătorești?
Îmi cumpăr de fiecare data un fluier!
 .
 Te vezi… cândva… trăind la țară?
O să trăiesc cât de curând la ţară.

 

 

Fotografii: Eda Mologani

Proiect susţinut de Art&Craft Romania.

Art&Craft Design a debutat pe piața de suveniruri românești din 2003, adresându-se exclusiv pieței de travel retail. Produsele din colecțiile Art&Craft (Vlădut’s Story, Via Delice, Destination, IRO, Folk, Transylvania), se pot constitui deopotrivă în suveniruri autentice românești, dar și în idei inspirate pentru cadouri.  Produsele Art&Craft Design se găsesc în toate aeroporturile din România, dar şi în magazinul online.

Partener al proiectului: Meron Cafe, cafeneaua ce leagă Cluj-Napoca de București

5 thoughts on “Alin Panc: Ce mi-a rămas pregnant în memorie este mirosul de fum şi liniştea serilor de vară

  1. Thank you for the auspicious writeup. It in fact was a amusement account
    it. Look advanced to more added agreeable from you!
    However, how could we communicate?

Comments are closed.