Menu

… Am decis să duc mileul mamei mai departe

Astăzi am să vă spun o poveste frumoasă din care fac parte și eu. Niciodată n-am vorbit despre mine, niciodată n-am scris despre mine, dar de data asta m-am decis să vă scriu câteva cuvinte despre mine și mama mea, ființa cea mai dragă.

Mă bucur că citești aceste rânduri. Asta înseamnă că eu am reușit să fac un pas important – să duc mai departe, așa cum am zis, o parte din lucrurile pe care le-am învăţat de la mama mea.

Neguţa croșeta, cosea, ţesea. Am crescut cu macrameul și dantela în casă și cu o mamă foarte talentată, care era maestră în ale croșetatului și lucratului cu andrelele. Din toate acestea am învăţat și eu câte ceva.

Mama avea mileuri multe. Acasă la ea, eu nu le-am schimbat locul. Mă gândesc însă cu tristeţe că în casele românilor mileurile au dispărut… Eu mi-am propus să le recâştig faima pierdută. Mă încăpăţânez să le scot de pe unde au fost ascunse și să le readuc la modă. Să îmbin minunata tradiţie moştenită cu designul nou şi proaspăt al acestor ani.

De aceea am creat o variantă inspirată: mileul cusut pe etamină şi aplicat pe pernă. O pernă decorativă. Contrastul frumos dintre tradiţie şi modernitate îmi merge direct la suflet. Sper să aibă același efect și asupra ta:).

Pe toate acestea le găsești în Atelierul meu.

Pernute-fotograf-adina-felea-002

 

Pernute-fotograf-adina-felea-014

 

Pernute-fotograf-adina-felea-017

 

web-Pernute-fotograf-adina-felea-004

 

Precum alte obiecte tradiţionale și mileul are istoria sa, care trebuie spusă și dusă mai departe. Dantela românească, cunoscută cu numele de macrame, este o combinaţie rafinată de două tipuri de dantelă: dantelă lucrată cu acul și dantelă croșetată. Orice mileu, orice dantelă și orice alt produs lucrat manual este unicat. Și când spun asta nu pot decât să mă gândesc la mama care spunea că două prodese lucrate manual pot fi asemănătoare, dar nu identice.

Azi, cred că avem nevoie să ne regăsim. Noi înşine, ca parte a unui popor încărcat cu tradiţii minunate, să promovăm ceea ce avem și ne definește. Să scoatem toată averea din cutiile de zestre. În vremurile acestea agitate, e bine să ne aducem aminte de lucrurile cu adevărat valoroase, să le păstrăm și să le promovăm generaţiilor următoare. Tradiţia trebuie să redevină chic! Sper că îmi vei fi alături pe acest drum nou pe care pornesc acum.

Pernute-fotograf-adina-felea-046

Despre mine pot să vă mai spun că m-am pregătit să devin agronom, dar am ajuns jurnalist, iar acum după 24 de ani de presă m-am gândit să mai fac și altceva. Și nu, nu m-am retras 🙂

Cu drag,

Roxana Toma,

creator http://www.tarancutaurbana.ro/

#tarancutaurbana

 

fotografii: Adina Felea

No comments

Gandeste-te la toate lucrurile frumoase de langa tine si fii fericit – Anne Frank

Feed Instagram

Something is wrong.
Instagram token error.
Load More
VREI SĂ FACI O PLIMBARE? Prognoza pe trei zile! Vezi aici cum va fi vremea!
17°
cer senin
humidity: 59%
wind: 2m/s W
H 27 • L 22

NEWSLETTER

Rămâi la curent cu noutăţile de pe Ţărăncuţa Urbană

PINACOTECA BUCUREȘTIULUI – UN PROIECT INTERBELIC

Ziua cea mare1 august 2017
Locatia: Muzeul Municipiului București - Palatul Suțu După 26 de ani, Pinacoteca Municipiului București își redeschide colecțiile în fața publicului, oferind o retrospectivă a principalelor donații, Ioan Movilă si Filip Marin, precum și a celor mai reprezentative lucrări achiziționate în perioada interbelică.

Roxana Toma ( tarancutaurbana.ro ) pregătește colecția de perne Arta amintirii

Tarancuta Urbana

Facebook
Pinterest
Instagram