Menu

Arta de a țese pe război. Straja, satul tradiţiilor nemuritoare

Bunica mea a avut război și a țesut. Mama mea a țesut, la războiul bunicii, atunci când lua o pauză îl împrumuta mamei. De la bunica am cuverturi, de la mama am preşuri. Războiul de ţesut umplea întreaga cameră că abia aveai loc să te strecori pe lîngă el. Ţesăturile realizate la războiul bunicii sunt acum din nou la modă.

”Susținem meșterii populari din România” este campania lansată de Art&Craft. Mi-a plăcut din prima, ideea lor de a fi partener media al acestei campanii pe întreg anul 2016.

Odată cu lansarea acestei campanii, Art&Craft a lansat și un canal pe Youtube unde pot fi vizionate filmele de promovarea a meșterilor tradiționali din România și unde, evident merită să vă abonați.

Straja, satul tradiţiilor nemuritoare

Într-o latură a Bucovinei, aproape de graniţa cu Ucraina, există un loc în care se păstrează neatins un strop din veşnicia neamului românesc. Până şi numele aşezării, Straja, pare a sugera că trăitorii de aici au păzit cu străşnicie credinţa, dragostea de neam şi mai ales tradiţia.

Straja este cunoscută în întreaga ţară ca fiind o zonă etnografică deosebit de bogată, în care portul tradiţional s-a păstrat în liniile sale autentice. Portul este unul dintre cele mai frumoase din România, de o sobrietate deosebită.

Astăzi, v-o prezint pe Elenei Juravle din comuna Straja, judeţul Suceava și vă invit să vizionați filmul realizat la ea acasa.  Elena Juravle a fost vizitată de echipa Art&Craft la începutul anului. Doamna Elena a deprins tainele ţesutului la război de la mama ei şi evident va duce tainele acestui meşteşug mai departe. Acum și-a făcut timp să ne arate și nouă ce lucrează ea cu atâta măiestrie, zi de zi.

 

art 1

Acum, Elena Juravle ţese bluze special pentru Art&Craft. Le puteți comanda din magazinul online al Art&Craft.

art 4

Războiul de ţesut reprezintă una dintre cele mai vechi invenții ale omului. Primele războaie de țesut manuale au apărut în mileniul al VI-lea î.Hr. În antichitate s-au folosit cele de tip vertical, la care țesăturile se realizau prin împletirea manuală a firelor de urzeală cu firul de bătătură, înfășurat pe o vergea ascuțită.

 

1

 

2

 

3

 

4

 

5

 

6

 

DSC_0001

 

DSC_0004

Un război de ţesut costă în prezent între 5.000 şi 11.000 de lei, dar în general preţul este stabilit în funcţie de mărimea şi de vechimea lui.

De ceva vreme, tradiția populară a început să învie. Meșterii populari, e drept cu greu, încep să prindă viață. Încet, încet.

În unele zone ale țării, tradiția populară începuse să devină un domeniu de muzeu, o activitate ce se desfășoară cumva într-un acvariu, la care cei ce se întâlnesc cu ea privesc curios, ca prin sticlă. Nu mai arată ca și ceva ce se întâmplă efectiv, ca un fapt de viață real, actual, ci mai degrabă ca și istorie.

 

8

Nicolae Iorga, după ce a vizitat satul Straja, într-o zi de Paşti, din anul 1905  scria despre comună astfel: „Straja poate fi privită ca o comună bucovineană model, ca un sat model pentru românii din oricare parte” . Despre locuitori, istoricul afirma că au „chipuri mândre cu ochii negri adânci, cu pletele revărsate pe umeri; spătoşi, cu umbletul încet şi sigur. Oameni, nu glumă!”

No comments

Lasă un răspuns

Tarancuta Urbana

Facebook
Pinterest
Instagram