Atestat în 1191, Sibiul este orașul cu cele mai multe premiere din România

Sibiul reușește, în pofida vârstei înaintate, să se păstreze tânăr, neobosind să înregistreze premiere pentru România încă din 1191, anul atestării sale.

 • Istoria premierelor naționale de la Sibiu a început în 1292, când aici se înființează primul spital din spațiul românesc, actualul Azil de Bătrâni.
 • În 1300 ia ființă la Sibiu, cunoscut pe atunci cu numele de german de „Hermannstadt”, prima bibliotecă de la noi din țară.
 • În 1380, la Sibiu se înființează prima școală din spațiul românesc, actualul Colegiu Național Brukenthal. Astăzi, acesta este unul din cele mai bune colegii cu predare în limba germană, din țară.
 • În secolul al 14-lea, la Sibiu apar primele arhive din spațiul românesc.
 • Anul 1481 marchează, la Sibiu, o altă premieră națională: primul cod de legi urbane din spațiul românesc, Codex Altemberger, scris de primarul Thomas Altemberger.

DSC_0320

 • În 1494 se înființează prima farmacie din România cel mai probabil, conform istoricilor, cea care exista pe locul turnului bisericii romano-catolice din Piața Mare din centrul istoric al orașului.
 • În 1529 apare la Sibiu prima carte tipărită cu litere latine din spațiul românesc, „Gramatica latină”, de Thomas Gemmarius.
 • Secolul al 16-lea marchează alte două premiere la Sibiu: primul manual școlar tipărit la noi și prima carte științifică din spațiul autohton, „Tratat despre lecuirea Ciumei”, tipărită de Sebastian Pauschner, iar Filip Moldoveanu reușește în 1544 să scoată prima tipăritură în limba română, de la noi din țară, numită „Catehismul luteran”.

DSC_0317

 • În 1551, Konrad Haas inventează racheta.
 • În 1544 apare la Sibiu, primul hotel din România, azi Împăratul Romanilor.
 • În secolul al 18-lea, la Sibiu se editează primul ziar din România, de către Martin Hochmeister. În același secol, tot Martin Hochmeister deschide prima librărie din România. Tot în secolul al 18-lea, la Sibiu apare prima mențiune a termenului de ”România”, ca termen științific, realizată de istoricul sibian, Martin Felmer.

DSC_0351

 • După ce în 1715, la Sibiu se deschide prima fabrică de bere și apare evident, prima marcă de bere, în 1782, aici Franz Joseph Muller descoperă telurul, în laboratorul său de pe strada Mitropoliei de astăzi.
 • 1788 este anul care va marca covârșitor istoria Sibiului și a întregii țări: apare primul teatru din țară, actuala Sala Thalia, construit de Hochmeister.

DSC_0321

Baronul Samuel von Brukenthal a marcat, la rândul său, destinul cultural al Sibiului, într-un mod covârșitor. Astfel, în 1817 apare primul muzeu public din spațiul românesc, al treilea din Europa, actualul Muzeu Național Brukenthal, în spațiul Palatului din centrul orașului. Deschiderea Muzeului Brukenthal s-a făcut într-un an în care principala problemă din oraș era foametea. Pentru nevoiași s-a deschis atunci o cantină susținută cu bani și alimente de la cetățeni.

DSC_0318

 • În 1822, la Sibiu apare prima litografie din țară, cea a lui Michael Bielz, iar în 1828, la Sibiu se editează primul tratat de gramatică, ‘Gramatica Românească’, scrisă de Ion Heliade Rădulescu.
 • În 1852, Sibiul este vizitat de către Împăratul Franz Iosef I, an în care se deschide cel mai vechi spital de neuropsihiatrie de la noi, al doilea din estul Europei.
 • Secolul al 19-lea a adus la Sibiu primul dicționar tipărit al limbii române, dar a însemnat, totodată, prima uzină electrică din România, fondată de Carl Wolff.
 • Prima stație meteorologică din România a fost construită în 1845 la Sibiu.

DSC_0339

 • În 1859 s-a dat în folosință Podul Minciunilor, primul pod de fontă din România și al doilea din Europa.

DSC_0336

 

DSC_0324

Sibiu e unicul oraș din România care a primit trei stele — cotația maximă — în Ghidul Michelin, cel mai prestigios ghid turistic mondial.

După ce ați citit toate aceste informații, acum vă rog să vizionați și filmul de prezentare al orașului Sibiu, realizat de Art&Craft, și evident să vă abonați la canalul lor de Yutoube.

Campania ”Art&Craft promovează orașele din România” prezintă principalele atracții turistice și multe informații interesante, care să le trezească interesul străinilor, dar și turiștilor români deopotrivă. Astăzi, am prezentat orașul Sibiu, după ce în urmă cu două săptămâni v-am prezentat aici Capitala țării.

DSC_0354

În prezentarea orașului Sibiu, Raluca de la Ralu călătorește poartă produse Art&Craft, care pot fi achiziționate din magazinele Art&Craft din aeroporturile din țară, dar și din magazinul online www.artandcraft.ro acum într-o nouă prezentare.

DSC_0350

 

DSC_0344

 

DSC_0268

 

DSC_0270

 

DSC_0277

 

DSC_0278

 

DSC_0283

 

DSC_0287

 

DSC_0294

 

DSC_0295

 

DSC_0331

În curând revin aici și cu prezentarea orașului Târgu Mureș, următoarea destinație.

 

DSC_0284

 

7 thoughts on “Atestat în 1191, Sibiul este orașul cu cele mai multe premiere din România

 1. Have you ever considered about adding a little
  bit more than just your articles? I mean, what you say is important and all.
  But imagine if you added some great photos or video
  clips to give your posts more, „pop”! Your content is
  excellent but with images and clips, this site could definitely be one of the greatest in its field.
  Amazing blog!

 2. This is an interesting way of explaining that most bloggers don’t understand that even when writing a blog, they need to consider this fact. And after reading your post, I feel like you’re doing that on your blog. Would you like to visit my blog later? https://majornoriter.com/ Check out this

Comments are closed.