Azi îl sărbătorim pe Sf. Pantelimon, fratele cel mic al lui Sf. Ilie

Astăzi îl sărbătorim pe Sfântul Pantelimon. Fratele mai mic al Sfântului Ilie, Sf. Pantelimon, cunoscut și ca Sfântul Ilie cel mic (sau cel șchiop), sau Pintilie Călătorul, încearcă să-l facă pe acesta să fie mai îndurător cu credincioșii care cad în păcat. Sf. Pantelimon se serbează pentru a liniști trăsnetele, arsurile și căderile de grindină.

27-iulie-Pantelimon

Sfântul Pantelimon este unul dintre cei mai cunoscuți și iubiți sfinți ai Bisericii lui Hristos. Pomenit în data de 27 iulie, acest sfânt este adesea numit „doctor fără de arginți”, arătându-se prin aceasta cum că el n-a umblat după averi și s-a mulțumit cu ceea ce putea avea din rosturile lui și nu cerea de la nimeni să-i plătească pentru binefacerile făcute. Sfântul Pantelimon este considerat ocrotitorul medicilor și tămăduitor al bolnavilor, el este un model de doctor, slujitor și creștin următor lui Hristos.

Se zice că în ziua de Sf. Pantelimon, cerbul iese din apă și aceasta începe să se răcească, frunza teiului se întoarce pe dos, semn că vara se duce și lasă în locul ei iarna. În această zi se mănâncă porumb și dovlecei pentru a fi mai viguroși în timpul iernii. În ziua de Sf. Pantelimon se împart multe fructe, pentru ca poamele să nu fie viermănoase anul următor.
Sfântul Pantelimon s-a născut în anul 284 d.Hr, în orașul Nicomidia. A trăit în timpul împăratului Maximian (286-305). La naștere a primit numele de Pantoleon, un nume păgân care înseamna „cel în toate puternic ca un leu”. După ce a primit Taina Botezului de la preotul Ermolae, a luat numele Pantelimon, „cel cu totul milostiv”.

Sf. Pantelimon și-a împărțit moștenirea sa săracilor, a eliberat sclavii și s-a dedicat îngrijirii bolnavilor. Acestora, pentru a-i putea vindeca, le cerea să creadă în Mântuitorul Iisus Hristos, cel venit pe pământ pentru a ne vindeca de toate bolile sufletești și trupești.

Împăratul Maximian a dorit să-l facă doctorul său personal, dar i-a cerut întâi să renunțe la creștinism. Sfântul a refuzat și atunci împăratul a poruncit să-i taie capul.

9 thoughts on “Azi îl sărbătorim pe Sf. Pantelimon, fratele cel mic al lui Sf. Ilie

  1. Pingback: fre sex games
  2. การสร้างโอกาสจากการเล่นเกมส์ที่สามารถสร้างรายได้ เราขอแน่ะนำbetflix อย่าปล่อยโอกาสให้ผ่านไปผู้โชคดีอาจเป็นคุณก็ได้.

Comments are closed.